Škola obchodníka

Škola obchodníka

2. díl Kdo má vlastně na burze šanci?

06.09.2007

Dnes si vysvětlíme, proč je pro většinu lidí burza riziková a proč na ní mnoho lidí prodělá. Pro úspěšné obchodování na burze nepotřebujete ekonomické vzdělání nebo obrovský kapitál. Rozhodující je psychologie. Proto tento díl pojmeme netradičně a místo burzy budeme mluvit o lidech na ní. Záleží totiž jedině na nich, jestli pro ně bude burza riziková, nebo neriziková. Jde o psychologii a přístup, o to, co si lidé myslí a jak reagují. Na burze nemusíte být génius, abyste vydělávali, a naopak génius si může pěkně naběhnout.

Obchodování na burze se nenaučíte na vysoké škole. Ano, máte tam skripta o technické analýze a o fundamentální analýze, naučíte se základní rozdělení trhů, a jak fungují. K čemu vám to ale na burze je, když nemáte správný přístup a nerozumíte byznysu?

Abyste mohli vydělávat, potřebujete změnit své myšlení, protože trhy nefungují na všeobecně zažitých principech. Neplatí, že metody vydělávání peněz na burze jsou svou složitostí na Nobelovu cenu nebo že potřebujete obrovský kapitál a musíte mít finanční a ekonomické vzdělání. To vše si veřejnost myslí a právě kvůli tomu je pro ně burza velmi rizikový byznys.

Vydělávání peněz na burze je těžké z psychologického hlediska. Lidé se totiž musí ztotožnit s myšlenkou, že je to byznys, a tudíž budou občas dole a občas nahoře. Máte své náklady, výnosy, obchodní plán, finanční plán, musíte si vybavit pracoviště a jet přesně podle nalinkovaného obchodního plánu. Mnoho lidí zastává názor, že obchodování na burze je nesmyslná hra. Jistě, pokud to neumím a nikdy jsem to nedělal, tak je to úplně stejné, jako kdybych se zítra postavil k operačnímu stolu a chtěl operovat člověka.

Riziko hledejte nejdřív u sebe

Pro koho je tedy burza riziková? Pro všechny, kteří na ní začnou obchodovat nepřipraveni. Pokud nemáte obchodní plán (který většina obchodníků nemá a diví se, proč konzistentně nevydělávají), tak je to extrémní riziko. Pokud nerozumíte řízení peněz v každém obchodu, je to také extrémní riziko. Nevíte, jaká by měla být míra vaší největší přípustné ztráty v každém obchodě nebo jaký očekávat zisk a kde jej vzít? V tom případě je pro vás burza riziková. Ptáte se, proč budu v každém článku mluvit o psychologii a přístupu k obchodování? V tom případě neobchodujte, dokud vám to nebude zcela zřejmé.

Velmi smutné je, že většina lidí na burze ani nemá potuchy, o čem a proč mluvím. A i když to vědí, tak to v reálném obchodování přesto často porušují.

Zde je odpověď na to, jestli je burza riziková, nebo není. Je a velmi. Při nedodržování rozumného plánu máte velkou šanci, že vás profesionální obchodníci dříve či později oberou o peníze. Zní to nehezky, asi bych o tom ani neměl psát, nicméně mým cílem je, abyste na burze vydělávali tak jako já, a k tomu se nejdřív potřebujeme dostat na stejnou loď.

Jelikož kromě obchodování na burze také učím lidi obchodovat na burze, tak ze zkušeností vím, že většina lidí přicházejících na burzu chce něco slyšet, a když to nedostanou, tak jdou tam, kde to dostanou. Místo aby se zamysleli a dostali to, co potřebují slyšet. Pokud jste ti, co potřebují něco slyšet, tak výborně, jste o krok napřed před davem, který burzu dotoval, dotuje a navždy bude dotovat. Pokud jste ti, kteří chtějí slyšet, jak se na burze vydělává na Ferrari bez toho, abyste slyšeli, co pro to musíte udělat, tak je mi vás upřímně líto.

Čekají tak na vás měsíce a roky zbytečné práce a neustálého zklamání, jako čekají na většinu všech, kteří přicházejí na burzu. Samozřejmě, že i já jsem byl kdysi v té druhé skupině, proč to nepřiznat a tak jsem si to vše krásně vybral i s úroky. Jde o to přeskočit ty zbytečné měsíce a roky od ničeho k ničemu, protože plno věcí je na burze přesně opačně, než si lidé většinově myslí.

Berte to tak, že jestli jste na burze ještě neobchodovali nebo jste nikdy nekoupili ani jednu jedinou akcii, tak jste začátečník a je jedno, jestli jste truhlář, inženýr, programátor, matematik, advokát, sportovec, politik nebo cokoliv jiného. Burze v současnosti nerozumíte, tak jako já zřejmě nerozumím vašemu oboru. Jakmile půjdu do vašeho oboru, tak je to riziko, jakmile vy půjdete do mého oboru, je to riziko pro vás.

Abych toto riziko omezil, začnu se pídit po informacích, o čem ten váš obor vlastně je, co musím udělat pro to, abych mu porozuměl, a investuji čas a peníze do vzdělání. Až si nastuduji základy, půjdu se zeptat někoho, kdo mi může ukázat výsledky své práce. Tedy ne že mi řekne: „Já jsem nejlepší truhlář ve městě“, ale že mi ukáže, jaké třeba dělal kuchyně. Zeptám se ho na použité materiály, nástroje, čas, spolupracovníky, prostředí - zkrátka všechno, co potřebuji ke zvládnutí jeho řemesla.

Pak vezmu prkno a začnu něco dělat. Je jasné, že z teorie nezačnu vyrábět starožitné repliky gotického nábytku, ale že budu rád, když dám dohromady štokrle. Postupně, když to budu dělat dost dlouho a nebudu úplně levý, tak je šance, že bych mohl vyrábět pěkné kousky. Anebo zjistím, že se dřevem kamarád nebudu, a musím zkusit něco jiného.

Vzorec chování začátečníka

Začátky každého klasického investora, nebo chcete-li, obchodníka (rozdíl mezi nimi si vysvětlíme v dalším díle našeho seriálu) na burze vypadají většinou velmi podobně. Prvně uslyší slovo burza, potom uvidí v televizi nějaký film, po zprávách se zde také komentuje ropa a jaký to bude mít dopad na cenu nafty, nějaký ekonom komentuje situaci koruny proti euru nebo proti dolaru apod. Otevřou si noviny a tam jsou podivné, na první pohled složitě vypadající grafy s různými trhy.

V denících se píše výraznými titulky něco o akciích, komoditách, finančních a peněžních trzích, všude jsou nějaké tabulky a čísla, kterým bez návodu začátečník nemůže rozumět. V těch samých novinách se ovšem také píše, že na akciích se dá dobře vydělávat a že to může zkusit každý. Ať už sám nebo s pomocí různých fondů.

Neznalí věci jdou tedy do banky nebo si zjistí kontakt na nějakého finančního poradce nebo jdou k makléřovi. Vůbec nerozumí trhům, neznají svou psychologii, neumějí odhadnout, jak se budou chovat, když půjde trh ani silně s nimi, ani silně proti nim, nevědí, co to je řízení peněz, a chtějí svěřit peníze někomu, kdo to často neví také. Konkrétně psychologii a řízení peněz ani nemůže znát nikdo jiný než obchodník samotný.

Obchodník, nebo v této fázi spíše začátečník, tedy koupí něco, o čemž neví téměř nic. To je extrémní riziko, kterému se ovšem dá zabránit testováním. Obchodování na burze má totiž jednu geniální výhodu - všechno si můžete zkusit nanečisto předtím, než začnete pracovat „naostro“. V reálu pak začnete s minimem kapitálu a s minimálním rizikem. Když uvidíte, že vám to funguje, tak zvýšíte kapitál, navýšíte riziko a jste na správné cestě. Pokud tedy chcete vydělávat na burze, tak si nejdříve řádně ozkoušejte danou metodu, strategii, myšlenku, kterou chcete použít. Ta musí fungovat nejdříve na papíře a pak s malým kapitálem.

To není dle mne riziko, to je klasické podnikání a v tom burza spočívá.

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

Slovníček

Otevírací cena - první obchod v daném časovém intervalu určeném pro obchodování

Obligace/Dluhopis/Bond -Dluhový cenný papír, jehož majitel má právo požadovat splácení konkrétní dlužné částky a vyplácení výnosů z dluhopisu. Vydavatel dluhopisu splácí jmenovité hodnoty dluhopisu buď jednorázově nebo splátkami ve stanovených termínech.

Spekulace na sestup (Selling short) - půjčování a následné prodávání cenných papírů se záměrem nahradit tuto půjčku za nižší cenu. Neliší se od spekulace na růst (Buying long), jen se vymění nákupní ceny za prodejní a naopak. Ziskem je rozdíl mezi prodejní (vstupní) cenou a nákupní cenou.

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.