Škola obchodníka

Škola obchodníka

6. díl Komodity - hra s ohněm pro začátečníky

19.09.2007

Komoditní obchodování je pro malé obchodníky velmi lákavé, protože nabízí možnost rychlého zbohatnutí. I zde však platí staré pravidlo, že když se dá na něčem rychle zbohatnout, tak na tom lze také velmi rychle zchudnout. Komodity považuji za vynikající obchodní instrument, který sám často používám, ale jsem hluboce přesvědčen, že začátečník by na nich neměl trénovat, co vydrží jeho povětšinou malý obchodní účet.

Každý byznys má vždy dvě strany mince. Při obchodování s komoditami to platí dvojnásob. Začátečník si logicky nedokáže dostatečně uvědomit riziko spojené s možnými zisky. Uznávám, ze začátku to vypadá opravdu velmi lákavě. Stačí vystihnout trend a můžete z poměrně malé částky vydělat obrovskou sumu během pár měsíců. Pár lidem se to skutečně povedlo, nejznámější je zřejmě příběh Larryho Williamse, který zhodnotil 10 000 dolarů na 1 milion během jediného roku. Je také pravdou, že lidé podobné šťastné story milují a tak nepřekvapí, že se neváhají vrhnout po hlavě a bez důkladné přípravy do komoditního světa. Pokud k tomu přičteme i většinově malé obchodní účty (což ještě akceleruje riziko) je statisticky rozhodnuto o poměru úspěšných k neúspěšným.

Teorie vs. praxe

Teorie vydělávání na komoditách zní krásně, ale abychom nevedli jenom filosofická zamyšlení, pojďme se vrátit kousek do historie a ukažme si, jakou podobu zde může mít slovo - riziko.

Dejme tomu, že jste v srpnu 2006 vstoupili do obchodu na pokles ropy a vydrželi do poloviny ledna 2007, vydělali byste asi 30 000 USD při 9000 USD vloženého kapitálu. Podobně s cukrem, kde od minulého února trh v poklesu vydělal přes 10 000 USD na kontrakt. Zhodnocení kapitálu o 200 % za rok, jedním obchodem. To přece nezní špatně, že?

Ale jaká byla realita v té době? V srpnu 2006 chtěl dav horečnatě kupovat ropu, protože se všude říkalo, že půjde silně nahoru. Nikdo nevěřil tomu, že o pět měsíců později bude ropa o desítky procent níže. Řekněte upřímně, šli byste proti celému světu do obchodu, od kterého vás zrazují makléři, analytici, ekonomové, média a politici? Myslím, že ne, proto je daleko větší šance, že byste byli v obchodu opačným směrem. Což by při neznalosti základních principů risk managementu za doprovodu netrénované trading-psychologie mělo na váš účet zdrcující dopad.

Dnes také media, politici a makléři předpovídají, že americké akcie půjdou dále nahoru, že nepřijde vážná korekce (i přes otřesy na US realitním trhu) dosavadního rostoucího trendu, že ekonomika je dobrá a že celý svět nyní přichází do nové éry vydělávání peněz na akciích a lidé tomu začínají věřit. Přitom pro zkušenější obchodníky je to vždycky signál, když ne k přeskupení pozic do opačného směru, tak minimálně ke zvýšené obezřetnosti.

Předpokládaný růst amerických akcií tak má velký dopad na různé komodity. Zlato, dluhopisy, měny, ropa a jiné suroviny jsou přímo spjaté s tím, jak se budou pohybovat americké a jiné akcie. Je téměř jisté, že při růstu akcií by měla klesat cena ropy či dluhopisů. Zlato by také nemělo růst, a naopak.

Komodity, marže, páka

Teorie komoditního obchodování spočívá v tom, že jedna strana něco produkuje (komodity) a druhá strana si to od ní prostřednictvím burzy kupuje. Komodity jsou vše, na co si můžete sáhnout, vidět, cítit. Dnes se obchoduje prakticky cokoliv, o co je zájem: maso, obilí, ropa, kovy, dále sem řadíme obligace, různé finanční deriváty apod.

Komodity na rozdíl od akcií, které se obchodují v kusech, se obchodují v kontraktech, kde hodnota kontraktu může být pár desítek nebo také set tisíc dolarů. Vy jej můžete ovládat za tzv. marži, což je záloha, kterou po vás bude vyžadovat makléř. Právě tato záloha versus cena kontraktu vytváří tzv. páku. Například za 5000 USD můžete ovládat kontrakt v mnohonásobně vyšší hodnotě.

Když kontrakt, který stojí 100 000 USD, klesne o 2 %, což může být denní pohyb dané komodity, je to pokles ve výši 2000 USD. Když máte zálohu 5000 USD, za den přijdete o téměř polovinu účtu. Platí to i naopak: když kontrakt půjde vaším směrem, vyděláte o necelou půlku víc, než máte na účtu.

Velmi lákavé, velmi rizikové. Když se to naučíte, můžete na komoditách vydělávat zajímavé peníze, o čemž vás přesvědčím v některém z dalších dílů. Ovšem získat zkušenosti stojí čas, peníze a mnoho trpělivosti. Pokud toto vše máte a jste připraveni to obětovat, máte šanci. Jinak důrazně doporučuji nezačínat na burze s komoditami, ale s něčím méně rizikovým. To jsou bezesporu akcie. U akcií platí mnoho stejných technik jako u komodit, pouze je to méně rizikové. A tedy méně výdělečné.

Pamatujte si

Ze začátku by mělo každému obchodníkovi jít pouze o jednu jedinou věc, a tou je ochraňovat svůj kapitál, a ne z něj udělat obrovské peníze. Bohužel realita ukazuje, že jen menšina jde na burzu s tím, aby se nejdříve naučila a potom vydělávala, chce vydělávat okamžitě, a proto míří do toho nejrizikovějšího - a tím jsou právě třeba komodity.

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

Slovníček

Futures kontrakt - dohoda o nákupu či prodeji daného množství komodity v dané kvalitě za danou cenu k určitému budoucímu datu

Finanční derivát - termínový kontrakt na nákup či prodej měn, akcií, úvěrů atd.

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.