Škola obchodníka

Škola obchodníka

7. díl Opce – královský nástroj obchodníka

24.09.2007

Představte si, že můžete koupit akcie za cenu, kterou si určíte. Nebo že lze pojistit portfolio proti propadu. Nebo že místo tisíce dolarů na nákup akcií použijete pár set. To vše je možné díky opcím, které lze považovat za nejuniverzálnější investiční nástroj.

Menší riziko za nižší cenu

Pro většinu lidí jsou opce neznámým pojmem, i když se s nimi nevědomky běžně setkávají ve formě pojištění, které je v podstatě také opcí. Opce umožňují kontrolovat podkladové aktivum (např. akcie) za zlomek jeho ceny. Tím lze využívat extrémního pákového efektu k vydělávání peněz s omezeným rizikem.

Pro obchodování na burze jsou opce ideální, protože umožňují nejen obchodovat s omezeným rizikem, ale k tomu nabízejí mnoho výhod, o kterých se vám při obchodování s akciemi nebo komoditami může jen zdát. Nejdůležitější výhodou je, že je lhostejné, zda trh stoupá, klesá nebo jde do strany – na každou fázi trhu existují velmi kvalitní opční strategie.

Přes tyto „benefity“ je pravdou, že opce nejsou mezi našimi obchodníky příliš využívány, je to dáno jednak nedostatkem publicity a také nutností absolvovat určitou teoretickou přípravu, která dodává tomuto nástroji punc nadměrné složitosti. Nicméně jsem přesvědčen, že se jedná o nástroj s natolik unikátními vlastnostmi, že se vyplatí mu věnovat pozornost.  

Co je opce?

Třeba i pojištění koupě auta. Pojďme si na něm ukázat příklad opce. Dejme tomu, že si chcete koupit auto, které stojí milion korun. V současné době nemáte hotovost, tak řeknete majiteli, aby vám počkal třeba dva měsíce. Za toto posečkání mu zaplatíte 20 000 Kč, a tak si v podstatě koupíte tzv. call opci. Ta vám dává právo, ale ne povinnost koupit za dva měsíce dané auto za milion korun.

Během oněch dvou měsíců mohou nastat tři případy vývoje ceny auta – auto ztratí na hodnotě, zůstane na stejné ceně, nebo tržní cena půjde nahoru. Řekněme, že cena půjde nahoru. Nyní je auto na 1 100 000 Kč a vy je můžete dle smlouvy koupit za milion. Za dva měsíce jste zhodnotili investici o 10 % minus samozřejmě těch 20 000 Kč za zálohu.

A na druhé straně si představme, že takové auto už máte a zvažujete pojištění proti krádeži a nehodě. Když si ho nepojistíte a někdo vám ho ukradne, přijdete o milion korun. Pokud si ho ovšem na tuto částku pojistíte, čímž si vlastně koupíte put opci, pojišťovna by vám z toho měla velkou část vyplatit.

Zde je jednoduše popsaný princip opcí, který na finančním trhu funguje podobně, jenom auto, zdraví, majetek atd. vyměníme za akcie, komodity nebo měny. A rovnou si také můžeme říci, že i na trhu vydělávají ani ne tak ti, kteří si pojištění kupují, ale ti, kteří jej prodávají. Jistě, občas něco vyplatíte, ale to je nic proti tomu, co vyděláte na tom, že pojistka vyprší.

V opcích na finančních trzích vyprší zhruba 80 % všech opcí bezcenných, to znamená, že prodejce opcí „vyhraje“ téměř v 80 %.

Opce se, na rozdíl třeba od akcií, obchodují v kontraktech. Jeden kontrakt odpovídá v USA 100 akciím. Pokud tedy chceme koupit opční kontrakt třeba na akcie Microsoftu, zaplatíme cenu opce krát 100.

Ceny opcí

 

Ceny opcí se vytvářejí především na základě nabídky a poptávky po podkladovém aktivu (akcie, komodita). Jsou zde však i jiné vlivy. Cena opce je často hlavním důvodem, proč může být opce proti jiným instrumentům o dost zajímavější investice. Představují totiž pouze zlomek pořizovací ceny podkladového aktiva. Za málo peněz lze udělat mnoho muziky.

Vezměme si třeba akcie IBM. Pořizovací hodnota 100 akcií byla počátkem letošního roku okolo 10 000 USD. Za vhodně zvolenou opci na stejnou akcii ovšem můžeme zaplatit pouze 500 USD. Za 500 dolarů ovládáme akcie v hodnotě 20krát vyšší. Navíc máme předem určenou velikost maximální ztráty. Pohne-li se akcie očekávaným směrem o pár procent, cena opce se může klidně zdvoj- či ztrojnásobit.

Cena akcií IBM se těžko změní za pár týdnů o desítky procent, ovšem u opcí na stejnou akcii to je na denním pořádku. Samozřejmě, zásadní vliv na pohyb ceny opce má podkladová akcie a je nutné se trefit do správného pohybu, jinak ztratíte peníze.

Výhodou opcí ovšem je, že existují i strategie, kde se nemusíte tak přesně trefit do razantního pohybu podkladového aktiva. Může stačit jen nepatrný pohyb nebo třeba minimální nebo v určitém rozmezí. Vše lze ošetřit předem a rovnou budete vědět míru maximálního rizika a výnosu.

Opční strike

 

Důležitým konceptem v obchodování s opcemi jsou tzv. strike ceny. Jde o předem určené hodnoty opčních kontraktů, ve kterých může být opce uplatněna. Tyto strike ceny jsou opět určeny burzou na základě podkladového aktiva. Opční strike ceny a datum vypršení můžete nalézt volně na internetu. Stačí zajít třeba na největší světovou opční burzu: www.cboe.com.

Zapamatujte si

Různé opční kontrakty mají rozdílné doby vypršení, které jsou dané příslušnou opční burzou. Například opce v USA vyprší vždy 3. pátek v měsíci.

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

Rozdělení opcí podle strike hodnot

CALL OPCE

* At-the-money

Cena akcie je NA strike ceně

Příklad: Současná cena akcie je 40 USD a strike cena opce je 40 USD

* In-the-money

Cena akcie je NAD strike cenou

Příklad: Strike cena opce je 40 USD a současná cena akcie je kdekoliv NAD 40 USD

* Out-the-money

Cena akcie je POD strike cenou

Příklad: Strike cena opce je 40 USD a současná cena akcie je kdekoliv POD 40 USD

PUT OPCE

* At-the-money

Cena akcie je NA strike ceně

Příklad: Cena akcie je 40 USD a strike cena opce je 40 USD

* In-the-money

Cena akcie je POD strike cenou

Příklad: Strike cena opce je 40 USD a současná cena akcie je kdekoliv POD 40 USD

* Out-the-money

Cena akcie je NAD strike cenou

Příklad: Strike cena opce je 40 USD a současná cena akcie je kdekoliv NAD 40 USD

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.