Škola obchodníka

Škola obchodníka

8. díl Obchodník bez analýzy - gambler

26.09.2007

K úspěšnému obchodování na finančních trzích potřebujete nějakou myšlenku, strategii, systém, analýzu, které vám pomohou rozhodnout, co a kdy koupit nebo prodat. Bez důkladné analýzy trhu je obchodování nebo investování na burze gamblerstvím.

K odhadu budoucího vývoje trhu se nejvíce používá technická, intuitivní a fundamentální analýza.

Intuitivní analýza

Nejpoužívanější, ale také nejméně přesnou je tzv. intuitivní analýza. Spočívá v tom, že lidé kupují a prodávají podle toho, co se někde doslechli nebo čemu věří. Nemají jasnou představu, kdy a proč ukončí obchod, jak budou řídit riziko, jakou mají psychologii. Nevědí, jak fungují trhy, ale věří tomu, že se trefí do ziskového pohybu.

To se může občas povést, ale dlouhodobě je to ztrátová činnost. Podle intuice mohou obchodovat lidé s rozsáhlými a mnoholetými zkušenostmi z trhu, pro začátečníky je investování na základě intuice „kasino“.

Intuitivní analýza je nejjistější cestou, jak vyprázdnit účty malých investorů, přesto ji veřejnost při nákupu a prodeji akcií používá. Malí investoři jsou lehce zranitelní vzhledem k všelijakým nesmyslným doporučením, které jim mají pomáhat, ale ve skutečnosti se z nich dozvíte pouze osobní názory lidí, kteří umí dobře mluvit, ale špatně obchodovat. Na zprávy, které se objeví jako novinka, už všechny obrovské banky a chytří obchodníci dávno reagovali a vše už je v ceně akcií dlouho zahrnuto. Pokud vám tedy někdo dá nějaký tip na koupi či prodej akcií, vždy se minimálně přesvědčte o skutečné ceně akcie na trhu pomocí grafu.

Fundamentální analýza

Nejstarší metodou při výběru akcií, komodit, měn nebo tržních indexů je fundamentální analýza. Finanční experti ji používají při hodnocení společností na základě různých vnějších i vnitropodnikových vlivů, výdělků, hmotného a nehmotného majetku, množství volných peněz, hospodaření apod. Po důkladné analýze těchto bodů analytici předpovědí cenu akcie.

Tato analýza trhu ale nepočítá s lidským faktorem, který je hybnou silou finančních trhů. Akcie předpokládané ceny pravděpodobně někdy dosáhne, ale nikdo vám neřekne, kdy. Mohou to být dny i roky. Záleží na obchodníkovi, zda je ochoten na návratnost své investice tak dlouho čekat

.

Problémem obchodníků v ČR, kteří chtějí využívat fundamentální analýzu k obchodování na zahraničních trzích, je nedostatek rychlých a kvalitních informací. Filozofie profesionálního obchodování není kupovat nebo prodávat něco, protože nám to někdo řekl. Někteří úspěšní obchodníci ve světě využívají fundamentální zprávy od brokerů, ale jen jako informaci, ne doporučení k nákupu či prodeji.

Pomocí fundamentální analýzy se investoři snaží logicky vysvětlit, proč je cena příslušné akcie nebo komodity taková, jaká je. Většina doporučení od brokerů je přitom stavěna na průzkumu finančního stavu společnosti.

Doporučení od brokerů vám může peníze stejně dobře vydělat, jako ztratit. Zkuste kontaktovat dva až tři velké brokery a projevte zájem o jejich denní e-maily, kde doporučují, jaké akcie kupovat a jaké prodávat. Sledujte doporučení dva měsíce a kontrolujte ceny. Možná budete překvapeni, kolik by vám tato doporučení „přinesla“ peněz. Brokera zajímají především vaše poplatky za uskutečněné obchody. Úspěšnost jejich doporučení je pro ně až na druhém místě.

Technická analýza

Nejvíce obchodníků na světě velmi zbohatlo díky technické analýze: Larry Williams, Joe Ross, John Person, Ed Seykota, Tom Basso, W. D. Gann, Jesse Livermore a další. I u nás už je poměrně dost obchodníků, kteří díky použití technické analýzy vydělávají zajímavé sumy.

Technická analýza se zabývá studiem nabídky a poptávky po akciích a využívá pro to cenu akcií a objem obchodů. Je postavena na základě historického opakování cen. To znamená, že si lidé pamatují, co se na trhu stalo před časem, a využívají toho k nákupu a prodeji akcií v budoucnu.

Největším důvodem oblíbenosti technické analýzy u nejlepších obchodníků světa, je, že informace o společnostech, které ovlivňují ceny akcií, se na grafu objeví vždy dříve, než veřejnost zareaguje. Pokud například někdo pracuje v managementu jisté společnosti a ví, že za minulé čtvrtletí vykáže třikrát větší zisk, než se očekává, řekne všem známým, aby si koupili akcie dřív, než se to dozví veřejnost. Obchodování tímto stylem je trestné, nicméně hojně využívané (anglicky tuto metodu nazýváme insider trading). Pokud sledujete technický graf dané společnosti, rozpoznáte insider trading také, aniž byste dělali něco protiprávního. Informace pak můžete s úspěchem využít dříve, než se zpráva roznese na veřejnosti.

Pamatujte si

Každý malý obchodník vzhlížející k velkým ziskům z obchodování na burze by měl minimálně rozumět základům technické analýzy a používat ji. Já osobně bych nikdy neobchodoval s akciemi, opcemi nebo komoditami bez důkladného zkontrolování grafu, popř. bez dokonale otestovaného obchodního systému, založeného na technické analýze. Při dlouhodobějších obchodech je také výhodné využít kombinaci technické a fundamentální analýzy.

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.