Škola obchodníka

Škola obchodníka

9. díl Kdo nepochopí, neuspěje aneb vývoj burzovního obchodníka

01.10.2007

Každý, kdo se odváží na burzu, očekává velký potenciál výdělků. Už méně však zvažuje i možnost velkých prodělků. V čem vlastně spočívá tajemství ziskových obchodníků? Co je za tím, že někdo vydělává a většina ne?

Někteří lidé svěří své peníze finančním institucím, věří v jejich zhodnocení a nepídí se po tom do čeho, a jak budou investovány. Ti aktivnější začnou obchodovat sami, ovšem velmi často bez dodržování základních principů ziskového obchodování. Bohužel velmi často přichází procitnutí, a zjištění, že to asi nebude tak lehké, jak očekávali.

Jaký je vlastně rozdíl mezi myšlením úspěšných obchodníků, kteří se obchodováním živí, a mezi davem, který to dlouhodobě financuje? Odpovědi lze najít ve vývojovém cyklu obchodníka na burze.

Intuitivní obchodník – 99% jistoty prázdného účtu

První fáze vývoje je tzv. intuitivní obchodník. Využívá rad od odborníků, známých, z médií a odkudkoli, kde se může dozvědět něco z trhů. Občas používá technické indikátory, i když pořádně nerozumí jejich funkci. Miluje obchodní vzrušení. Rád se chlubí obchodováním proti velkým investičním bankám a fondům a mění svá rozhodnutí o nákupu a prodeji akcií z minuty na minutu.

Tito obchodníci nemají žádnou disciplínu a nemyslí si, že nějakou potřebují. Intuitivní obchodování je až na výjimky silně ztrátové a stresující. Intuitivní obchodník je vážným kandidátem na vymazání účtu. Když ztratí veškeré iluze o ziskovém obchodování, všimne si v místním knihkupectví knihy s názvem typu. „Jak rychle zbohatnout obchodováním s komoditami“ a objeví, že existuje svět technických indikátorů.

 

Technický obchodník – slibný začátek, ale ...

V této fázi se obchodník poprvé setká se světem technických grafů, indikátorů, čar, křivek, obrazců, formací a tvorby obchodních systémů na základě technické analýzy. Na technickou analýzu dříve či později narazí každý, kdo se chce obchodováním na burze živit. Bez ní jako malý obchodník na burze neuspěje. Ani dokonalé zvládnutí technické analýzy však není klíčem k úspěchu.

Tento obchodník již používá indikátory z obchodních softwarů, sleduje denní analýzy z pera známých expertů a občas má daná nějaká pravidla na vstup a výstup z trhu.

Technický obchodník čte jednu knihu za druhou a hledá magický indikátor, který mu ukáže cestu k bohatství. „Magické indikátory“ na trhu jsou, ale pokud je neumí správně použít a přiřadit k nim další části obchodního plánu, nezná souvislosti, jsou mu k ničemu. Techničtí obchodníci většinou nepochopí smysl těchto indikátorů a o peníze přicházejí i s jejich použitím.

Je to smutné, ale tato fáze je pro mnoho lidí tou poslední. I přesto, že nyní už mají vše potřebné k vydělávání peněz na burze, jejich vlastní psychologie a nepochopení celého byznysu jim znemožní vstup do oblasti ziskového obchodování.

Díky vlastnímu obchodování a lektorské činnosti v oblasti obchodování na finančních trzích jsem měl a mám možnost mluvit se stovkami lidí lidmi z různých oborů, s různými názory, myšlenkami, vědomostmi. Se začátečníky, pokročilými i profesionály, s ženami, muži, lidmi s kapitálem i bez něj. Dokážu si tak snadněji udělat obrázek o tom, co jsou lidé schopni se naučit a co odlišuje ziskové obchodníky od ztrátových.

V ČR je poměrně dost lidí, kteří se burzou velmi úspěšně živí, a stejně jako všude na světě také velké procento těch, kteří na burze mnoho peněz ztratili. Největší rozdíl mezi ziskovými a neziskovými obchodníky je v jejich přístupu, myšlení a psychologii a k tomu se obchodník dostane až ve třetí fázi svého vývoje. Samozřejmě za předpokladu, že si to technický obchodník včas uvědomí.

Strategický obchodník – teprve tady je vaše skutečná šance

V této vrcholné fázi se stává amatérský obchodník profesionálem, protože pochopil funkci trhu, má přesně stanovenou strategii, obchodní plán zná zpaměti a na trh vstupuje a vystupuje z něj automaticky s předem nadefinovanými pravidly. Použitím správného řízení peněz a ochrany rizika tak ví naprosto přesně, co se bude dít s jeho penězi ve chvílích, kdy vstoupí do trhu, proč má otevřenou pozici a kdy ukončí obchod.

Strategický obchodník zná sám sebe a své slabiny. K úspěchu na burze patří dobrý byznys plán, dostatečný kapitál a správný postup řízení. Když něco z toho zanedbáte, dříve nebo později se vám to vrátí v podobě nekontrolovaných ztrát vloženého kapitálu.

Po deseti letech na burze mi přijde zcela normální, že obchodování na finančních trzích se musí brát stejně jako jakýkoli jiný byznys. Je jedno, jestli prodáváte auta, pečete housky, máte právní kancelář, jste daňový poradce, pronajímáte nemovitosti nebo obchodujete na burze. Vše má své pro a proti, kde pár lidí vydělává a většina prodělává, protože ti lepší (a často i podlejší) je prostě dříve či později zničí.

Burza není lehký byznys, protože proti vám stojí elita připravená vás o peníze obrat.

Na druhé straně je dobré vědět, že elita začínala stejně jako každý jiný. K ziskovému obchodování většinou nepoužívají složité strategie. I ti nejlepší z nejlepších prošli vývojem: začínali od intuice, pokračovali přes technického obchodníka, až dosáhli „titulu“ úspěšného obchodníka.

Pamatujte si

Že to můžete dokázat i Vy je reálné tehdy, když k obchodování na burze přistoupíte jako ke kterémukoliv jinému byznysu, naučíte se základní principy a budete trpělivě pracovat na obchodním plánu, money a risk managementu a především vlastní psychologii.

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

 

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.