Škola obchodníka

Škola obchodníka

13. díl Souboj logiky s emocemi - kdy a jak ukončit obchod

15.10.2007

Ačkoliv ukončení burzovního obchodu považuje mnoho začátečníků za triviální úkol, ve skutečnosti je tato část obchodu z hlediska přístupu velmi složitá a na reálné výsledky obchodování má zásadní vliv. Pravidlo, kdy z trhu vystoupit, byste si měli ujasnit, ještě než začnete obchodovat.

Kvanta lidí běžně vstupují na burzu s tím, že něco koupí a čekají, co se stane. Podobně jako v kasinu – na něco vsadím a čekám na výsledek. Ze začátku si ani příliš neuvědomují, že by měli dopředu zhruba vědět, kdy daný obchod ukončit a proč. Tedy nejen vědět, jakou akcii koupit, ale hlavně kdy ji prodat.

Zamyslete se nad tím. Co na trhu vydělává, nebo prodělává, koupě, nebo prodej? Když koupíte akcie a jejich cena vzroste z 800 Kč na 1100 Kč, sice vyděláváte 300 Kč na akcii, ale ty tři stovky nemáte „v kapse“ dokud pozici fyzicky neuzavřete, takže jsou to pouze virtuální peníze. Akcie se totiž může zítra propadnout o 10 procent. A vy máte o 100 Kč na akcii méně. Za další týden může cena dané akcie klesnout o dalších 20procent. Ze zisku 300 Kč najednou není nic.

Nebo naopak: koupíte stejnou akcii a dejme tomu, že máte smůlu a cena půjde hned od prvního dne silně proti vám. Za týden nestojí 800 Kč, ale 500 Kč. Ztrácíte tedy 300 Kč na akcii. Není to ale skutečná ztráta peněz, pouze pohyb kapitálu na vašem účtu.

Rozhoduje psychologie a řízení peněz

V obou případech se o slovo přihlásí emoce. Budou ovlivňovat vaše rozhodování, co s danou pozicí budete dělat. V tomto momentě se z obchodování stane trochu jiný než finanční byznys. I když to ze začátku mnoho lidí tak nebere. Nyní totiž bude obchodování hlavně o psychologii a také o řízení peněz. Tedy o něčem, co si zpočátku málokdo uvědomí.

Je jasné, že když vyděláváte, budete šťastní a lační vydělávat více. Když naopak proděláváte, budete nervózní a budete mít strach z dalšího propadu vašeho kapitálu. To jsou normální lidské vlastnosti. Je to zároveň z velké části to, co ovlivňuje pohyby cen na všech trzích.

Když jsou lidé chamtiví, neustále kupují a kupují, až na trhu nezbude nikdo, kdo by prodával. Cena musí logicky spadnout. Na druhé straně, když mají lidé strach o své peníze, postupně budou prodávat a prodávat své ztrátové pozice, až na trhu nezbude nikdo, kdo by měl nějaké akcie na prodej. Cena bude tudíž muset začít růst.

Logika vs. emoce

Ukončování obchodů je tedy ovlivňováno především emocemi, ne logikou účastníků trhu. Koho bude například zajímat, že společnost XY bude mít zisky v miliardách, skvělý management, produkt, o který je zájem a vše ostatní vypadá skvěle, když jejich akcie, a tím pádem peníze akcionářů, budou klesat? A naopak: když společnost bude vyhlašovat špatné výsledky, budou mít jakžtakž management, produkty jako mnoho konkurentů, ale jejich akcie porostou?

To se běžně stává. Mnoho společností vypadá na první pohled slabě, jejich finanční výkazy hrůzně, ale jejich akcie rostou. Mnoho společností má naopak dobré výsledky, a přesto jejich akcie klesají. Stačí se nyní podívat po světě. Většina akcií společností ve světě i u nás roste. Tento vývoj však zdaleka neodpovídá jejich finančním výkazům. Právě naopak.

Vezměme si třeba ukázkový příklad z nedávné minulosti, akcie amerického výrobce pneumatik Good Year Tires. Koncem dubna vyhlašovali výsledky za uplynulé čtvrtletí: oznámili ztrátu 96 centů na akcii. Očekávala se ztráta 2 centy a akcie vzrostly o 6 procent za den. Za předcházející období měla společnost díky stávce největší ztrátu v historii, ale polovinu čtvrtletí akcie rostly. Fundamentálně zcela nelogické, technická analýza naopak naznačovala trend, ve kterém akcie vydržela až do začátku léta. A to za situace, kdy firma musela přistoupit k restrukturalizaci, v jejímž rámci musela uzavřít dva závody a zaměstnancům vyplatit odstupné a kdy např. přišla v tendru o zakázku pro armádu za stovky milionů USD.  Pak po krátkém období, kdy byla akcie volatilnější, došlo ke korektivnímu pohybu a dnes akcie opět roste a na první pohled vypadá, že poroste i nadále. Nicméně je dobré vědět, že technicky akcie začíná být opět silně překoupená, a tudíž se může očekávat silná korekce ceny směrem dolů.

Proč je nutné si ukončení obchodu osvojit lépe než nákup? Správné ukončování obchodů vám zajistí ziskové obchody, omezení ztrát při chybných obchodech, a tím pádem dlouhodobé zisky.

Metody, jak ukončit obchod

Celé ziskové obchodování je prakticky postavené na výstupech. Rozeznáváme tři hlavní metody ukončování obchodování. První je tzv. stop loss – přiznáte chybný obchod a přijmete ztrátu. Druhým je tzv. trailing stop. Česky řečeno výstup z trhu na ochranu už dosažených zisků, aby se v případě náhlého otočení trhu zabránilo ze ziskového obchodu udělat ztrátový. A nakonec je to klasické ukončení obchodu na stanoveném cíli.

Existují ještě různé méně významné ukončování obchodů, jako např. break even stop. To je ukončení obchodu na hranici, kde posunu svůj stop loss na úroveň, při níž mám uhrazeny poplatky. Pokud vývoj obchodu, kde očekávám růst, prorazí hranici break even, posunu sem stop loss. Tento stop zde mám do té doby, než trh nepůjde ještě výše – pak použiji trailing stop. Nebo se trh vrátí zpět, tím pádem prolétne mým break even a obchod skončí tak, že budu „na svém“.

Technická a fundamentální analýza

Výstupy z trhu mohou být postaveny na mnoha podmínkách, ale v aktivním obchodování se používá většinou technická analýza. Zde to může být cena, indikátory, volatilita, sentiment atd. Investoři volí pro výstup z trhu naopak analýzu fundamentální, v níž se předpokládá, že společnost dosáhla nějaké hodnoty, a její akcie by tudíž už neměly příliš růst.

Pamatujte si

Je celkem jedno, jestli budete pro výstupy z trhu používat metody takové či onaké. Nějaké ale budou muset být a způsob, jakým budete ukončovat obchody, je třeba si zvolit ještě před vlastním obchodováním. Jakmile totiž už máte v trhu otevřené obchody, jednáte emocionálně, a ne logicky, a tudíž ve ztrátové pozici budete mít silnou tendenci věřit, že se trh otočí do zisku, a budete tak posouvat ochranný stop loss do větší ztráty. A naopak při ziskové pozici budete mít pocit, že trh půjde výše a výše, a tím pádem budete posouvat cílovou cenu.

Příští díl věnujeme řízení peněz, což patří k nejdůležitějším částem obchodování vůbec a také ukázce konkrétní obchodní strategie.

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.