Škola obchodníka

Škola obchodníka

17. díl Nejlepší obchodní strategie na burzu

29.10.2007

Pro někoho je to technická analýza, pro někoho sentiment nebo fundament. Každý obchodník má ty své „nej“ metody a za léta, co se pohybuji na burze, jsem už viděl plno věcí, některé i těžko uvěřitelné.

Obchodními metodami se tu občas nazývají i „vědy“, které s obchodováním mají pramálo společného - například astrologie. Ten, kdo je používá, na ně ale nedá dopustit a za nesmysl označí naopak vaše metody.

K běžně používaným strategiím nicméně patří různé metody a nástroje technické analýzy. O těch se ví, že fungují. Na každém trhu platí jiné zákonitosti, jinak se chovají, mají jiné pohyby. Mnoho trhů na sobě zase přímo závisí a z pohybu jednoho můžeme usoudit, jak se pohybuje druhý.

Naučte se znát vztahy mezi trhy

Pojďme se podívat nejdříve na trhy všeobecně z pohledu soukromého obchodníka a na pár zákonitostí, které je dobré vědět. Vyplatí se znát korelace mezi jednotlivými trhy, a co závisí na čem.

Například ropa silně ovlivňuje vývoj mnoha jiných trhů, a zvláště americké dolary nebo akciové trhy. Americká měna je jasná, protože ropa se obchoduje v této měně a akcie mají problémy s růstem, když roste cena pohonných hmot a zvyšují se náklady na dopravu. S akciemi silně koreluje i trh s bondy a se zlatem, protože bondy neboli obligace jsou přímo závislé na vývoji úrokových sazeb dané země. A úrokové sazby zase znamenají, za kolik si společnosti půjčují od finančních ústavů peníze. Když budou úrokové sazby vysoké, byznysy budou mít dražší úvěry, a tím pádem dražší náklady.

Rostoucí úrokové sazby zvednou mimochodem půjčky pro všechny - lidé budou mít třeba větší splátky na své dluhy. Přesně to se stane už brzy i u nás, kde ČNB zvýší úrokové sazby a lidé budou mít dražší hypotéky. Následovat bude snížení zájmu o nemovitosti. Jejich ceny klesnou a bublina splaskne.

Stejný princip platí i pro akcie. Při růstu úrokových sazeb tedy investoři a obchodníci přesouvají peníze do něčeho „bezpečnějšího“. Zde se používá právě trh s obligacemi (státní dluhy) a trh se zlatem.

Je však iluzorní si myslet, že trhy se pohybují vždy logicky a na základě nějakých ekonomických indikací. Většinou tomu tak není. Tedy alespoň z krátkodobého pohledu v řádu hodin, dnů a týdnů.

Všeobecně platí, že rostoucí trh prakticky nereaguje na negativní zprávy, a klesající trh naopak na pozitivní. Současný vývoj akcií ve světě je krásným příkladem euforie davu. Světová ekonomika nevypadá tak růžově, jak naznačují světové ekvitní trhy. Akciové trhy odrážejí vývoj ekonomiky jednotlivých zemí, a jakmile rostou, ekonomika na tom má být dobře. Naopak když padají, má ekonomika problémy.

Logicky by tedy při růstu trhu akcií měla být pod kontrolou inflace, malá nezaměstnanost, zájem o nemovitosti, výroba by měla růst, společnosti by měly mít vyšší zisky, zájem o jejich produkty by měl sílit, měla by být levná ropa, nízké úrokové sazby, lidé by měli utrácet více a více. Polovina z toho se například ve Spojených státech nyní neděje, a jejich trhy přitom rostou. Každý týden se vyhlásí poměrně špatná ekonomická zpráva, která by za normálních okolností měla poslat trhy k jihu, a nic. Trhy jdou do strany, a občas dokonce i dolů. Naopak i při lehce pozitivní zprávě trhy rostou a lidi kupují a kupují. Při klesajícím trhu to bude přesně naopak, mnoho ekonomických ukazatelů bude naznačovat růst a trhy to budou dost dlouho ignorovat. Jakákoli negativní zpráva pošle trhy silně dolů, pozitivní zprávy nic nezmění.

Jak to bylo po 11. září

Jak to funguje ve skutečnosti, je vidět na přiložených grafech z 11. září 2001 (označeno kružnicí), kde jedna akcie je výrobce letadel Boeing a druhá výrobce nealko nápojů Pepsi. Zde se podívejte, co to znamená, když je trh v rostoucí nebo v klesající fázi a znenadání se na trhu objeví negativní zpráva (v tomto případě teroristický útok na finanční centrum v New Yorku). Vidíte, že cena akcií Pepsi před 11. září rostla, a naopak u Boeingu cena klesala. Po negativní zprávě se klesající trh výrazně propadl, po pozitivní se s cenou prakticky vůbec nic nestalo a v klidu pokračovala v rostoucím pohybu.

Graf Boeingu ve větším rozlišení Zde

Graf Pepsi ve větším rozlišení Zde

Kdyby se místo teroristického útoku stalo něco pozitivního, akcie Pepsi půjdou silně nahoru, Boeing bude na svých. Tak to bude fungovat na každém trhu. Vždy platí, že v rostoucím trhu je pozitivní sentiment a v klesajícím trhu je negativní sentiment a je velmi riskantní obchodovat proti tomu. Bez ohledu na to, co se okolo vás říká.

Pokud známe tyto zákonitosti, můžeme postoupit na strategie, které fungují v určitém trhu. V akciích všeobecně platí, že vybíráme silné sektory a silná odvětví. Z nich pak vybereme akcie. „Silné akcie“ znamenají, že v růstovém cyklu budeme uvažovat o tom, že do nich vstoupíme na základě technické analýzy. Hned při vstupu máme daný předběžný zisk a eventuální ztrátu. Jedná se o dlouhodobou metodu na týdenních grafech, takže pozice se může držet třeba rok.

V krátkodobých strategiích platí pro akcie vyhlašování výsledků, protože po nich jsou akcie velmi volatilní a lze očekávat trendy nahoru a dolů. Každá společnost vyhlašuje jednou za čtvrtletí výsledky za uplynulé období a po vyhlášení se často pohne o pár procent během jediného dne. Tento pohyb se snažíme využít i intradenním obchodováním, jedná se o poměrně výdělečnou záležitost.

Pamatujte si

Na světě jsou miliony obchodníků a možná ještě více obchodních strategií a přístupů. Ale je pouze na každém obchodníkovi najít si tu svou a na ní se pokusit zbohatnout.

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz 

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.