Škola obchodníka

Škola obchodníka

19. díl Uspět může každý, tedy i vy

05.11.2007

Obchodování na burze nemusí být vždy rizikový byznys a lze na ní skutečně zbohatnout. A také zde platí téměř doslova „jaké si to uděláte, takové to budete mít“. Za dosaženým úspěchem nicméně stojí tvrdá práce a to zejména zpočátku. První rok na burze budete muset vynaložit značné úsilí k získání správných teoretických a následně praktických zkušeností. A to už vzbuzuje obavy. Dovolím si v tomto díle krátké osobní zamyšlení nad strachem a skepsí vůči obchodování na burze a zároveň touze po zbohatnutí, s touto kombinací se setkávám velmi často.

Je možné zbohatnout na burze s metodou, která se v polovině obchodů zmýlí?

Ano: když je polovina obchodů ztrátových a polovina ziskových, musím vydělat na ziskových obchodech o poznání více, než prodělám na ztrátových. V tom spočívá tajemství zbohatnutí.

Podíváme-li se na klasickou trading strategii, kterou jsem zde uváděl nedávno, obchoduje se na elektronickém trhu Euro FX a je postavená na proražení jednoduché formace. Ve strategii bylo ke konci října 241 obchodů a zhruba polovina z nich je ztrátových. Přesto strategie za čtyři a půl roku existence vydělala téměř 35 000 USD při maximálním možném propadu kapitálu 2200 USD. Jednoduše řečeno: riskujete 44 tisíc, abyste vydělali 700 tisíc korun.

Strategie má pochopitelně i stinné stránky: jsou měsíce, kdy vyděláváte, a pak třeba měsíc ztrácíte. Celkové zisky ale musejí na konci roku převyšovat celkové ztráty. V této strategii se to daří už přes čtyři roky.

Pravidla strategie jsem zde ukázal před nedávnem. Všichni tak od té doby mohou sledovat, zjišťovat informace, proč, kdy, jak a co. A realita? Tento seriál patří na tomto serveru k nejčtenějším sekcím, přesto dorazilo do redakce asi jen 20 mailů se zájmem zjistit více o strategii nebo vůbec o této problematice. To se mi zdá docela málo.

Říkám si, většina by chtěla zbohatnout, ale málokdo pro to něco udělá? Nebo tomu lidé nevěří ještě předtím, než to vůbec zkusí? Nebo mají špatnou zkušenost, protože je napálily různé fondy, kampeličky či prodejci hrnců, dek a dovolených?

Je to možné, ale je zde jeden velký rozdíl. Mně je ve skutečnosti jedno, jestli tuto strategii bude v reálu někdo obchodovat, nebo ne, nic z toho nemám, pouze mě nesedí ta určitá disproporce mezi sny a skutky.

Jaká je první investice do šance zbohatnout

Dalo by se říct, několik hodin času a určitá porce zvídavosti. V začátcích svého obchodování jsem sháněl veškeré dostupné informace. Kdyby mi někdo ukázal, jak zdesetinásobit svůj vklad za čtyři a půl roku, určitě bych chtěl vědět víc. Jistě, neskákal bych do toho po hlavě, ale šel bych za tím a zkoušel, co a jak funguje a zjišťoval, kde jsou případné nástrahy.

Nakonec, co lze ztratit tím, že se třeba zaloguji na fórum a zeptám se tam někoho, jak strategii obchoduje a co potřebuji k tomu, abych mohl obchodovat také apod.? Dvacet minut práce, než se poptám, půl dne než projedu web, co, kdy, kde, a lze si udělat nejzákladnější obrázek kudy se vydat. Jde pro začátek o investici řádově několika hodin času s možným potenciálem zbohatnutí - přesto to většina lidí neudělá. Že je burza riskantní byznys? To samozřejmě je, nakonec o tom je celý tento seriál, ale představu zbohatnutí na burze bez práce a rizika já osobně považuji za sci-fi.

Na počátku většinou stačí jen vůle ke změně

Myslíte si, že bohatí lidé jsou géniové, že měli štěstí nebo že jsou to většinou podvodníci a lumpové? Vím, hlavně u nás je díky mediím viditelnější ta druhá skupina, ale osobně to tak pesimisticky nevidím, mám kolem sebe dost známých, kteří nemají problém s penězi a jsou to stále stejní pracovití lidé, kteří se pouze v nějakém čase rozhodli něco změnit. Přitom právě rozhodování je pro mnoho lidí cosi, co nedělají rádi, a slovo změna je tabu.

Ke zbohatnutí na burze nemusíte být génius s kapitálem. Řada klientů, kteří chodí na mé semináře nebo mentoring, začínala stejně jako kdysi já s malým kapitálem a po dvou třech letech umí z trhu nejen odvádět zajímavé peníze, ale hlavně, umí řídit riziko.

Netvrdím, že to z nich dokázal naprosto každý, protože někteří se na burzu prostě a jednoduše nehodí, jako já bych se nehodil na řadu jiných byznysů. Ale co u nich velmi oceňuji je, že se nebáli pro to něco udělat a třeba i přiznat neúspěch.

Proto jsem si také přál, aby co nejvíc z těch, kdo tento seriál pravidelně čtou a převažuje u nich nedůvěra a pochybnosti, otestovali zveřejněnou strategii. Sami se mohou přesvědčit, že solidní výdělek na burze není z principu vůbec nesmysl a že příčiny i případného neúspěchu leží zcela jinde…

A zde už bychom se museli vrátit opět na začátek tohoto seriálu.

Pamatujte si,

nevěřte ničemu a nikomu, kdo mluví o zbohatnutí na burze, než si to, co říká, sami nevyzkoušíte nebo si alespoň nebudete jisti, že má v trhu vlastní peníze. Jedině tak můžete mít předpoklad, že by jakákoliv strategie mohla fungovat. Osobně bych si nedovolil prezentovat nic, do čeho neinvestuji vlastní peníze a co nemám osobně vyzkoušené.

V příštím díle se podíváme na 10 pravidel úspěšného obchodníka na burze a zakončíme tak první sérii článků tohoto seriálu.

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.