Škola obchodníka

Škola obchodníka

22. díl Uvažujete o koupi trading strategie? Kde hledat a na co si dát pozor.

26.11.2007

Téměř každý obchodník na počátku své trading kariéry uvažuje o tom, zda se vyplatí koupit si nějakou již vytvořenou strategii a případně kde ji hledat. Obě možnosti (koupená versus vytvořená strategie) mají řadu výhod i nevýhod. Zkusme si je tedy trochu přiblížit.

Jaká pozitiva a naopak úskalí může mít zakoupená trading strategie:

            +          získání již vytvořeného know-how, na kterém tvůrce pracoval i mnoho let a vložil do něj mnoho zkušeností a znalostí, které nováček má jen těžko a pokud by je chtěl získat, tak musí prostudovat mnoho knih, seminářů a webových stránek.

            +          investice versus návratnost, zkušenosti z reálného obchodování bývají často velmi drahé, obzvláště pokud je obchodník úplný začátečník a ke špatné psychice se přidá ještě kolabující strategie, která je vytvořena na chybných základech. To pak ještě více naruší psychologii obchodníka a ten má velký problém další strategie dodržovat. Reálná návratnost investice u dobré strategie je dle mého názoru ¼ investované částky za měsíc. Pokud je cena strategie vyšší, je i u kvalitní strategie velké riziko, že se zhroutí ještě předtím, než vrátí aspoň počáteční investici. Pokud naopak tvůrce strategie slibuje vrácení investice do jednoho měsíce, tak je na místě podezřívavost, když má takový „stroj na peníze“, tak proč ji prodává. Ale i takové strategie, které lze považovat za kvalitní, lze na světovém trhu nalézt.

-                     strategie přestane fungovat z důvodu nekvality – autor strategie chce pouze vydělat na provizích, a pokud vyhodnocení na historických datech není rovnou „přikrášleno“, tak není založena na logice trhu nebo je „přeoptimalizována“ (je zkoumáno příliš mnoho proměnných). Proto je důležité vidět strategii v reálu formou „živého obchodování“ nebo spíše zkušenost známého s obchodováním této strategie se souvztažností na jeho dosažené úspěchy s touto strategií. V některých případech jsou zveřejňovány obchody ex-post, nicméně i ty mohou být přikrášlovány po skončení obchodního dne.

-                     strategie přestane fungovat z toho důvodu, že ji již obchoduje mnoho obchodníků – to se může stát u strategií známých osobností, kdy kvalitní strategie v daném nastavení obchoduje mnoho obchodníků a tím strategie zkolabuje. Mnohdy je ale založena na dobré logice a změnou nastavení se ze ztrátové stane opět zisková strategie.

Zdroje, kde hledat nabídky trading strategií:

-                          nový portál věnovaný trading strategiím – portál výhradně o obchodním přístupu založeném na objektivních mechanických pravidlech. Jsou zde zveřejněny tři obchodní koncepty zdarma, na jejichž základě si můžete stavět a testovat vlastní trading strategie a spoustu zajímavých informací z této oblasti.

http://www.czechwealth.cz/trading-strategie/

-                          webové stránky softwaru, který používáte – autor obchodního softwaru, který používáte, velmi často spolupracuje s uznávanými obchodníky, kteří nabízejí strategie i s kódy, které se jen naimportují a již se nemusí přepisovat do softwaru.

Příkladem může být:

www.genesisft.com

www.amibroker.com

www.tradestation.com

www.equis.com

-                          webové stránky známých osobností v tradingu – mnoho známých osobností se věnuje vývoji trading strategií. Někdy je však nutno absolvovat celý jejich seminář, aby se bylo možno dostat k jejich strategiím.

Příkladem může být:

Joe Ross - www.tradingeducators.com

Larry Williams - www.ireallytrade.com

Jake Bernstein - www.trade-futures.com

-                          webové stránky specializující se na prodej trading strategií – zde je velmi nutné si ověřit funkčnost těchto strategií a rozhodně se nehrnout do velkých nákupů hned z počátku.

Příkladem může být:

www.ats3200.com

www.askchart.com

a stovky dalších

Ludvík Turek M.A.A. a  ing. Roman Dvořák

www.czechwealth.cz 

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka


 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.