Škola obchodníka

Škola obchodníka

29. díl Naučte se správně číst historii obchodů

28.01.2008

V tomto článku si ukážeme příklad reportu (vyhodnocení) trading strategií a popíšeme si, jaké veličiny jsme tímto vyhodnocením získali a co nám říkají. Správná interpretace a použití jednotlivých údajů má rozhodující vliv u tohoto stylu obchodování.

 

Na obrázcích níže jsou uvedena vyhodnocení dvou trading strategií získaných ze software  Trade Navigator od společnosti Genesis a popsány výsledky těchto strategií od počátku roku 2005 do konce roku 2007.



Úvodem je nutné uvést, že strategie byly tvořeny na historických datech, která nemohla zajistit (a ani nezajistila) stejné výsledky v následném období. Pro správné rozhodnutí o investování je nutné zhodnotit většinu veličin, které software vypočítal.

-       Total Net Profit – jde o celkový zisk, který strategie vyprodukovala za poslední 3 roky. Tento zisk by měl být rovnoměrně rozložen do jednotlivých let a neměl by se radikálně měnit, pokud přejde trh do jiné fáze (například z uptrendu do downtrendu). Měl by každý rok převyšovat maximální míru rizika (max. drawdown). Toto je splněno u obou strategií.

-       Total Trades – celkové množství obchodů udává, na kolika obchodech je myšlenka testována. Z důvodu kvalitního vypovídajícího vzorku obchodů je dobré mít v testování zahrnuto alespoň 200 obchodů. (reporty jsou zobrazeny za poslední 3 roky, ale testovací vzorek byl větší)

-       Average Trade – udává, jaká je velikost zisku z průměrného obchodu. Měl by být alespoň 10krát větší, než jsou poplatky za obchod, což tyto strategie plně splňují.

-       Max. Closed/ Intraday Drawdown - tato veličina vypovídá o maximálním riziku strategie. Ukazuje v dolarovém vyjádření maximální propad kapitálu v době, pro kterou je report sestavován. Jde o riziko, se kterým je třeba bezpodmínečně počítat kdykoliv v průběhu obchodování. Mělo by být akceptovatelné vzhledem k celkové výši kapitálu.

-       Account Size Required – jde o teoreticky vypočítaný minimální kapitál pro obchodování strategie. Je vypočítán jako max. drawdown plus požadovaná záloha brokerem (margin).

-       Winning Percentage – procentuální úspěšnost obchodních signálů. V tomto případě by tedy měla být většina obchodu ziskových.

-       Payout Ratio – jedná se o jednu z nejdůležitějších veličin a udává poměr průměrného zisku ku průměrnému risku (ztrátě). Strategie by měly mít optimálně Payout Ratio vyšší než 2, minimálně však 1. Obchodované strategie toto splňují.

-       Winning and Losing Trades – u veličin ziskových a ztrátových obchodů je potřeba dbát na průměrný zisk a ztrátu a dále pak na to, kolik ztrát a zisků šlo v minulosti nepřetržitě po sobě.

Po analýze těchto veličin (bylo zjištěno, že nedochází k žádným negativním odchylkám a všechny veličiny splňují požadovaná kritéria) je třeba se podívat na teoretický průběh obchodování trading strategií v čase. K tomu slouží equitní křivka.



Obrázek ve větším rozlišení Zde



Obrázek ve větším rozlišení Zde


Na obrázcích je vidět vývoj relativní výše účtu v čase při obchodování jednotlivých strategií s jedním kontraktem, což reprezentuje červená, tzv. ekvitní křivka (Equity Curve). Je důležité, aby tento průběh byl vyrovnaný a stálý v celém průběhu obchodování. Dále je důležité, aby tyto ekvitní křivky trading strategií nekorelovaly mezi sebou navzájem. U obchodních strategií použitých v tomto případě je tedy vidět, že tento průběh je vyrovnaný a stálý a drawdown nastal u obou strategií v různých obdobích, což splňuje požadovaná kritéria.

Modrá křivka na obrázku je klouzavý průměr ekvitní křivky. Pomocí sledování této křivky lze stanovit bezpečnostní podmínku proti potenciálním ztrátám. Pokud se červená ekvitní křivka dostane pod modrou (její klouzavý průměr), je vhodné ukončit obchodování strategie a znovu analyzovat funkčnost strategie. Další metodou pro stanovení pojistky je standardní odchylka od červené křivky.

Nyní jsme si ukázali jak číst vyhodnocení, které nám strategie vypočítala. V následujícím díle se zaměříme již na různé obchodní metody.

Ludvík Turek M.A.A. a  ing. Roman Dvořák

www.czechwealth.cz 

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka


 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.