Škola obchodníka

Škola obchodníka

36. díl Jsou diskreční obchodní metody slavných opravdu tak ziskové?

17.03.2008

Je možné některé diskreční metody naprogramovat? Jsou diskreční metody, prezentované známými osobnostmi tradingu, opravdu tak ziskové a co nám ukáže, pokud se jejich pravidla pokusíme naprogramovat? Nato si posvítíme právě nyní.

 

Jedním z hlavních důvodů proč preferuji naprogramované a řádně otestované trading strategie před diskrečními systémy je snadnost komplexního otestování a hledání optimálních kombinací vstupních a výstupních podmínek. Pouze připomínám, že diskreční metody jsou takové, kdy jejich pravidla není možné z nějakých důvodů naprogramovat do softwaru, a tudíž musíme jejich funkčnost kontrolovat ručně na grafech.

Je samozřejmé, že u jakékoliv metody je potřeba mít neustále na paměti základní pravidla tvorby a obchodování trading strategií. Tyto pravidla zde probíráme již delší dobu, a pokud je nebudeme dodržovat, tak je téměř jisté, že nepomůže žádný nápad ani myšlenka a strategie zkolabuje a náš účet vezme za své.

Tím, že jsme schopni zadat objektivní pravidla metody pomocí technicko-analytického softwaru do počítače, získáme mnoho výhod oproti diskrečním obchodníkům, kteří musí všechny úkony dělat „ručně“ v grafech a v mnoha operacích jsou limitováni. Nehledě na to, že mnoho z nás se při zpětné kontrolování obchodů rádo dívá na graf uprostřed, kde už je jasný další vývoj a pak inklinuje k zlehčování faktu, že budoucnost je vždy nejistá. Zatímco software počítá trading strategie vždy z dat minulých a „nepřemýšlí“ co bude v budoucnosti.

Mnoho známých osobností tradingu prezentuje své diskreční obchodní metody a tvrdí, že jsou ziskové. Háček pro nás tradery může být v tom, že je velmi obtížné si ziskovost ověřit. A v případě, že se nám to podaří, ať již formou zobjektivnění pravidel anebo zdlouhavou prací v grafu, tak autor systému se velmi jednoduše odvolá na potřebné zkušenosti k obchodování nebo jiné „nuance“ při kterých je potřeba selektovat jednotlivé obchody.

Můj názor již jistě znáte. Pokud základní koncept, na kterém je metoda stavěna funguje, tak potom kvalitní zásahy do strategie, které jsme si v minulosti řádně otestovali, mohou být vítané a ziskové. Ale v případě, že již základní myšlenka nevykazuje pozitivní očekávání, pak bychom museli být kouzelníci a mít křišťálovou kouli, abychom byli schopni z od základu ztrátové metody pomocí zkušeností a nuancí udělat ziskové obchody.

Pro názorný příklad si pojďme analyzovat diskreční metodu prezentovanou Alanem Gainesem nazvanou „Breakout Approach“, nebo také zkráceně B.O.A. Metoda je obecně založena na křížení třech klouzavých průměrů okořeněna selekcí některých obchodů a citu, které však nelze konkrétně specifikovat. Proto se zaměříme pouze na základní koncept, který by měl alespoň fungovat v některých obdobích a v dalších by měla jít výnosnost do strany anebo pouze mírně ztrácet (avšak pouze zlomek toho co předtím vydělala). Pojďme se podívat na vyhodnocení a ekvitní křivku základního konceptu.


Obrázek ve větším rozlišení Zde

Jelikož Alan Gaines prezentoval, že zmíněnou metodu používá s tímto nastavením výhradně na komodity a názorný příklad ukazoval na Soybeans, proto jsem koncept podrobil analýze také na tuto komoditu. Jak bohužel vidíme, základní koncept vykazuje pozitivní očekávání kolem 80tých let a od té doby má silně negativní exspektanci.

Alan prezentoval příklady ještě na Live Catle a Crude Oil, výsledky však analyzovat nepotřebujeme, protože jsou velmi podobné jako u předchozí komodity.

Smyslem této analýzy není zkritizovat a shodit prezentovanou metodu, ale uvědomit si úskalí diskrečních metod, které si vytvoříte nebo převezmete od jiného zkušeného obchodníka. Metoda, kterou Alan Gaines veřejně prezentoval je možná funkční v jiném nastavení nebo na jiných trzích, avšak kdybyste striktně přejali jeho pravidla a použili je jak popisuje, tak to bude mít za následek ztrátu vašich peněz.

Poučení z toho pro nás plyne, že je nutné mít každou metodu řádně objektivně otestovanou, jinak ji není možné bez vyzkoušení obchodovat. Může se totiž stát, že autor ví, že jeho zisková metoda přestala fungovat, tak ji prezentuje jako diskreční, aby bylo těžké si její funkčnost objektivně vyhodnotit.

Nyní tedy již víme o výhodnosti trading strategií a rizicích diskreční metody a příště se zaměříme na důvody proč řada metod selhává.

Ing. Roman Dvořák a Ludvík Turek, M.A.A.

 

www.czechwealth.cz

 

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka


 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.