Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  28.11.2011 07:35:51

Burzovní manuál pro nový týden na trzích (28.11.2011)


Americké trhy budou po zkráceném týdnu čekat kromě zpráv z Evropy hlavně na statistiky o tvorbě pracovních míst a údaje o celkové nezaměstnanosti. Evropa se bude prát především s vysokými výnosy dluhopisů a neschopností politiků se dohodnout na řešení krize eurozóny. Pražskou burzu pak nečekají žádné významné domácí zprávy, a tak bude ve vleku dění na zahraničních trzích.

Wall Street

Americké akciové trhy zažily prakticky jen 3,5 obchodního dne. Tento zkrácený týden byl ovšem nejhorší od doby Velké deprese ve 30. letech, pokud jde o týdny, během nichž Američasné slaví Den díkůvzdání (S&P 500 -4,69 %).

Právě nejpopulárnější americký svátek by měl zahajovat období příznivé pro akcie. Zda tomu tak bude i letos, ukáží příští týdny.

Z technického pohledu ovšem index S&P 500 vzdal "boj" o technickou podporu v okolí 1 200 bodů, prostor pro pokles je tak otevřený. "Pokud bude propad pokračovat, je těžké označit další hladinu podpory," napsal ve svém pravidelném technickém komentáři pro Investiční web opční obchodník Josef Košťál.

Hned v úvodu týdne americké trhy silně zasáhl krach jednání superkomise Kongresu o rozpočtových úsporách v příštích deseti letech. Náladu ovšem především určovala nervozita na starém kontinentu. Americký dolar tak během týdne posiloval a potvrdil pověst bezpečného investičního přístavu.

V novém týdnu se investoři dočkají zásadních dat z trhu práce. Ve středu situaci v soukromém sektoru zmonitoruje ADP report, v pátek se pak trhy dočkají statistiky celkové nezaměstnanosti. Česká se stagnace na 9,0 %, číslo ovšem v posledním roce několikrát dokázalo překvapit.

Sledovaná bude i spotřebitelská důvěra a index nákupních manažerů pro oblast Chicaga. Hlavní slovo si ovšem vezme Fed a jeho Béžová kniha, která popisuje stav americké ekonomiky očima centrálních bankéřů.

HDP byl revidován na pouhá 2 % z původních 2,5 %, každá zmínka o možné podpoře americké ekonomiky ze strany Fedu by tak mohla pomoci burzovním indexům napravit ztráty posledních týdnů.

USA: Jak se neutopit v akciových vírech

 

Evropa

Evropské akcie trpěly náladou na trzích, kterou "kazili" politici i nepovedené aukce státních dluhopisů v Itálii, Španělsku, ale i v Německu (DJ Eurostoxx 50 -5,61 %).

Sledovaná byla především schůzka Angely Merkelové s Nicolasem Sarkozym a novým italským premiérem Mariem Montim. Mluvilo se hlavně o možnosti vydávání evropských dluhopisů. Německá kancléřka ovšem alespoň prozatím tuto variantu odmítla, což trhy přijaly jako negativní zprávu.

Rekordní výnosy dluhopisů Itálie, Řecka nebo Španělska se také snaží průběžně svými nákupy "krotit" Evropská centrální banka. Ani ona ovšem nemá bezedný arzenál a logicky požaduje, aby problémy zemí řešili primárně politici.

Evropa se nám rozpadá před očima. Proč ECB ještě váhá?

Situaci zhoršily i snížení ratingů Portugalska a Maďarska. Jejich dluhopisy také výrazně oslabovaly, a především situace v Maďarsku byla jedním z hlavních témat závěru týdne s velkým vlivem v regionu střední a východní Evropy.

Přežije Maďarsko? Další evropská krize může začít na Dunaji

V regionu blízkém i českým investorům byla důležitá i zpráva rakouského bankovního regulátora, který bude po bankách požadovat, aby splňovaly požadavek kapitálové přiměřenosti (Tier 1) na úrovni 9 % již od ledna 2013, tedy o 6 let dříve, než s čím počítá Basel III.

Banky působící ve střední a východní Evropě budou navíc nuceny od roku 2016 držet další až 3 % kapitálu v poměru k rizikově váženým aktivům v závislosti na výši rizika. Kromě jiného bude jejich růst na zahraničních trzích navázán na tempo získávání financování na těchto trzích (především klientských vkladů).

V novém týdnu budou pro trhy kromě dalších jednání o osudu dluhem zatížených zemí důležitá makrodata. Z nich vyčnívá německá nezaměstnanost a inflace nebo spotřebitelská důvěra v celé eurozóně.

 

Překvapení: Nejvyšší zadlužení má Británie - skoro 500 % HDP!

Pražská burza

Index PX ztratil za týden 3,18 %, když ho do mínusu stáhly především akcie Erste Group Bank. Ta byla nejhorším titulem v systému SPAD.

U ní se negativně projevuje nejen dluhová krize eurozóny, ale i další kroky k regulaci bankovního odvětví v regionu ze strany rakouského regulátora. "Nesmíme opomenout situaci v Maďarsku, které je v poměrně složité pozici," upozorňuje hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček. Navíc kroky tamní vlády nejsou v souladu s evropskými standardy, což může být překážkou pro případnou mezinárodní pomoc, o které země vyjednává.

Naproti tomu Komerční banka vydržela tlak trhů na bankovní sektor, podle všeho i díky odkupům akcií ze strany samotné banky (KB -0,2 %).

Nejlépe v týdnu obstály akcie Philip Morris ČR (+7,8 %). Je vidět, že investoři preferují defenzivní tituly s méně cyklickým průběhem tržeb.

V Praze skončila výsledková sezóna za třetí čtvrtletí. Pegas Nonwovens hospodařil na provozní úrovni EBITDA v souladu s odhadem trhu, investory však zajímal komentář k egyptské investici v souvislosti s opětovnými nepokoji v zemi. Společnost uvedla, že pokračuje v rozvoji bez omezení, ale úzce situaci sleduje a je ochotna případně přijmout nezbytná opatření. Akcie za týden přidaly +4,9 %.

Orco vykázalo ve třetím kvartálu provozní zisk 14,8 milionu eur, čistou ztrátu 32 milionů a nárůst tržeb na 43,8 milionu (před rokem 40,4 milionu). Akcie za týden ztratily 8,2 %.

V novém týdnu budou investoři na domácím trhu reagovat na dění na okolních evropských trzích. Slabá koruna (v týdnu překročila hranici 26 korun za euro) pak bude trápit spotřebitele při předvánočních nákupech.

Chcete dividendy? Tak zkuste Venezuelu... nebo zůstaňte v Praze!


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

20.11.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (20.11.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
13.11.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (13.11.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
06.11.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (6.11.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
18.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (18.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
04.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (4.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688