TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.03.2012 16:30:05

Autoklub ČR podává trestní oznámení na ministra Dobeše, který ho odřízl od finančních zdrojů (22.3.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Prezident Autoklubu České republiky (AČR) Roman Ječmínek ve čtvrtek na tiskové konferenci v Praze oznámil, že podává trestní oznámení na ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše kvůli podezření ze spáchání trestného činu poškození cizích práv a zneužití pravomoci úřední osoby.

Toto trestní oznámení souvisí s hlubokým rozkolem mezi AČR a ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) kvůli národní sportovní autoritě pro motocyklový sport. Josef Dobeš tuto autoritu, která má návaznost na čerpání značných finančních prostředků ze státního rozpočtu a z pokladny Mezinárodni motocyklové federace (FIM), odňal v říjnu roku 2011 Autoklubu ČR a předal ji nově založenému Českému svazu motocyklového sportu. Dobeš to odůvodnil svými pravomocemi a zjištěními, že v AČR jsou značné problémy s výchovou talentované mládeže a hospodaření autoklubu je neprůhledné. Obrátil se písemně na FIM, a ta jeho rozhodnutí potvrdila.

Současně ministr Josef Dobeš, jenž ve středu oznámil svou rezignaci, kterou podá oficiálně v pátek, zastavil Autoklubu ČR nejen financování motocyklového sportu, ale i automobilového sportu. Pro oblast automobilového sportu má AČR platnou národní sportovní autoritu od Mezinárodní automobilové federace (FIA). Ministr Dobeš v průběhu tohoto sporu několikrát zopakoval, že autoritu AČR pro tento segment sportovního motorismu nebude zpochybňovat a finanční prostředky bude přidělovat ze své rozpočtové kapitoly.

"Pan ministr vydal interní dispozice, že Autoklub České republiky a jeho sportovní svazy nedostanou ani korunu. Udělal to plošně a nedostaneme peníze ani na auta. Přitom do konce roku 2012 je náš autoklub stále členem i Mezinárodní motocyklové federace s právem udělovat licence a pořádat závody. Žádali jsme zdůvodnění jeho tvrzení, že se staráme špatně o mládeže a státní dotace nedocházejí k těm, jimž jsou určeny. Toho jsme se nedočkali, i když jsme využili zákona o přístupu k informacím. Pan ministr opakovaně šířil neprokázané a zavádějící informace do médií, navíc v této věci nevydal žádné oficiální a právně závazné rozhodnutí. Naše sportovní svazy nemají peníze na státní reprezentaci, výchovu mládeže a údržbu areálů. Každý rok ve druhé polovině ledna dostávaly zálohy. Nyní nepřišla ani koruna," konstatoval prezident AČR Roman Ječmínek na tiskové konferenci v sídle autoklubu v Praze v Opletalově ulici.

Podle Ječmínka používal Dobeš přidělování dotací v České republice jako nástroj na ovlivňování rozhodování mezinárodních organizací, kdo bude či nebude jejich členem. "Podali jsme proti postupu ministerstva v otázce řízení motocyklového sportu ústavní stížnost, ale ta byla zamítnuta. Domníváme se však, že postup ministra Josefa Dobeše zakládá podezření ze spáchání trestných činů poškození cizích práv a zneužití pravomoci úřední osoby," prohlásil Roman Ječmínek.

Ministr Josef Dobeš poslal do Autoklubu ČR hloubkovou kontrolu hospodaření, která zkoumala finanční toky v letech 2008 až 2010. "Kontrola u nás byla čtyři měsíce a zabývala se tím, jak jsme zacházeli z částkou zhruba 187 milionů korun, které jsme dostali z MŠMT. Kontroloři nenašli ani jednu smlouvu ze zhruba tisícovky kontraktů, v níž by se stalo, že by dotace nedošla příjemci. Nakonec bychom z těchto grantů měli vracet zhruba 800 tisíc korun, ale to budeme ještě hodně připomínkovat. Jedná se o tři případy. Dva se týkají nájmů, každý je v objemu zhruba 200 tisíc. Ve třetím případě jde o 300 tisíc korun, které byly použity na opravu záchodků v autokrosovém areálu v Dobřanech. Budeme se s příjemcem dotace bavit o tom, jestli šlo o opravu nebo investici. To si připadáte skutečně jako v Kocourkově," upřesnil prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek.

Šéf AČR formuloval také požadavky, které vznese vůči nástupci Josefa Dobeše v křesle šéfa MŠMT. "Chceme, aby byly odblokovány prostředky pro financování automobilového sportu. Budeme chtít, aby byl anulován dopis, jímž se ministr Dobeš obrátil na FIM a sdělil, že nám bere národní sportovní autoritu na motocyklový sport. A požadujeme také, aby byla plně obnovena činnost skupiny 50 pro sport s příslušnými kompetencemi, kterou řídí pan náměstek Jan Kocourek. Odbor sportu řídí pan Miroslav Vosyka a tam s ním sedí lidé, jež sportu dobře rozumějí, mají všechno dobře spočítané, měli ve věcech pořádek a dokázali dosáhnout konsensu mezi všemi sportovními svazy," řekl Roman Ječmínek.

(Agentura Mediafax k této zprávě vydává foto.)

Pavel Skramlík, skramlik@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688