TNBiz (TN.cz)
Internet a telefony  |  12.03.2019 22:58:05

Boj za mobilní data pokračuje. Operátoři je prý nabízí levně

Začal boj o mobilní data. Premiér Babiš svolal ředitele čtyř operátorů - tří současných a jednoho, který by mohl na tuzemském trhu vytvořit konkurenční prostředí. Operátoři tvrdí, že neprodávají tak drahá data, jak vyplývá z průzkumů, protože je lidem nabízejí za podpultové ceny. Důkaz mají vládě předložit do týdne.

"Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, no tak tím vlastně nepřispíváme k tomu, aby byla levnější," řekla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Tato slova zvedla ze židle nejen obyvatele České republiky, ale také samotného premiéra. Začal tedy vyjednávat sám. V úterý ráno se sešel s řediteli významných mobilních operátorů.

"Nám se samozřejmě nelíbí ty tarify, ta data jsou stále velice drahá, v porovnání s Evropou. Oni tady vydělávají obrovské peníze, za pět let 55 miliard a ještě investují, ale to není argument pro to, abychom měli drahá data," vysvětlil premiér Andrej Babiš.

Operátoři ale stále trvají na tom, že jejich ceny neustále klesají, protože nenabízejí lidem ceny uvedené například na webových stránkách, ale dávají klientům ceny podpultové.

"Uvidíme konečně reálně za ně, protože tvrdí, že ty ceny jsou úplně jinak, že klesají, my to nevidíme z těch grafů, které tam jsou a s kterými my vlastně operujeme, takže přinesou data a uvidíme, jak se ty poměry mají," vysvětlil Vladimír Dzurilla, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci.

Hnutí ANO už také navrhlo novelu, která má podmínky pro zákazníka zlepšit. "Týká se zrychlení toho přechodu, potom vlastně možnost navštívit jenom toho nového operátora, rozšíření, což je důležitý bod i na tu ochranu na živnostníky a vlastně zrušení dvouleté fixační doby, resp. tzv. pokuty," uvedl poslanec Patrik Nacher (ANO).

"Je smutné, že čeští občané poslouchají už asi sedmý rok od vlády, jak je to její priorita, ale bohužel v tom nikdo nic nedělá," řekkl bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Ve vyjednávání o levnějších datech bude premiér pokračovat poté, co operátoři doloží své statistiky o cenách, které lidem poskytují.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

13.03. 07:52  pod pultem (Jose)
13.03. 06:32  Stbák už (Igor)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688