Vánoční recepty



Karamelové kuličky


Ingredience: 300g cukru krupice: 1 konzerva Salka, 250g másla, 2 balení burizonů, Příprava: Z cukru udělat karamel, přidáte Salko a máslo a pořádně promíchate. Pak vsypete burizony a zatepla děláte kuličky nebo lžící bobky. Potom to vše necháte vychladit v lednici.

Medvědí tlapky

 

100 g másla nebo pokrmového tuku, 100 g moučkového cukru, 120 g mletých vlašských ořechů, 150 g hladké mouky, 1 vejce, moučkový cukr na obalení.


Z másla, cukru, ořechů, mouky a vejce vypracujeme těsto, které necháme odpočinout cca 2 hodiny na chladném místě. Pak ho zformujeme do válečky, ze kterého krájíme kousky a vtlačíme je to formiček. Pečeme v horké troubě a ještě teplé obalíme v cukru.


Vanilkové rohlíčky

350 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů (vlašských nebo lískových), 250 g másla, 1 vejce, vanilkový cukr na obalení.


Z mouky, cukru, ořechů, másla a vejce vypracujeme těsto, které necháme asi 2 hodiny odpočinout na chladném místě. Pak z něj uděláme rohlíčky, položíme na vymaštěný plech a pečeme ve vyhřáté troubě. Ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru. Konce rohlíčků můžeme namočit do čokolády.



Perníky s citrónovou polevou

K výrobě potřebujete 640g hladké mouky, 230g cukru+1 vanilkový cukr, 3 vejce, 65g Hery, 4 lžíce tekutého medu, 2 lžičky koření do perníku (dá se koupit rovnou směs) a 1 lžičku jedlé sody .
Utřeme vejce s cukrem, přidáme rozpuštěný med a rozpuštěný tuk (Heru). mouku smícháme se sodou (na tu nezapomenout, jinak budou perníky tvrdý :!: ) a kořením a vmícháme ke hmotě.Vypracujeme tuhé těsto. Necháme v chladničce 2 dny odležet. Potom vyvalujeme plát silný asi 4mm. Předtím než dáme perníky do trouby je potřeme vlažnou odou a po vyjmutí rozšlehaným vejcem s trochou mléka. zdobíme polevou.
Poleva: 1bílek 250g moučkového cukru 2 lžíce procezené citr. šťávy
Vše ušleháme a zdobíme. Je možné přidat i potravinové barvivo,ale na Vánoce zdobíme jen bíle.



Úly

240 g mletých piškotů, 200 g moučkového cukru, 100 g másla, 3 lžíce kakaa, rum, 3 lžíce mléka, balíček vanilkového cukru a 150 g mletých lískových ořechů. Náplň: 200 g másla, 200 g moučkového cukru, vaječný koňak.

Změklé máslo a moučkový cukr lehce vyšleháme. Přidáme kakao, vanilkový cukr, ořechy, mleté piškoty a rum dle chuti. Vše promícháme a necháme cca 1 hodinu v ledničce. Na náplň použijeme změklé máslo, které smícháme s cukrem a přidáme vaječný koňak dle chuti. Formičku na úly vysypeme moučkovým cukrem, vtlačíme těsto, uprostřed uděláme důlek, naplníme a uzavřeme piškotem. Pak z formičky lehce vyklepneme. Takto hotové úly necháme ztuhnout v lednici.

 

Vánoční perníčky

50 dkg hladké mouky, 18 dkg moučkového cukru, 12,5 dkg Hery 12,5 dkg medu, 23 celá vejce, 1 vrchovatá lžička skořice, 2 vrchovaté lžičky perníkového koření, 1 rovná lžička jedlé sody

Na vál do mouky přidáme rozpuštěnou Heru s rozpuštěným medem a vše ostatní. Těsto necháme 1 hodinu uležet v chladničce. Rozválíme na 1/2 cm plát, vykrajujeme tvary a upečeme ne moc pomalu. Upečené, ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem. Malujeme polevou z 1 bílku, 7 kapek citrónové šťávy, 7 dkg moučkového cukru 4x prosátého.

 

Maletínské perníčky

60 dkg hladké mouky, 30 dkg moučkového cukru, 8 dkg tuku (např. Hera), 4 lžíce medu, 4 vejce, 1 kávová lžička jedlé sody, 1 lžička skořice, 6 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 1 lžička anýzu, 1 hvězdička badyánu

Mouku prosijeme se sodou, cukrem, vmícháme vejce, změklý tuk, med a prosáté pomleté koření. Vypracujeme těsto, necháme v chladu do druhého dne odpočinout. Vyválíme na pomoučněném vále tenkou placku a vykrajujeme růžné tvary. Klademe na tukem vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme zdobit vlašskými ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 10 minut. Perníčky bez ořechů zdobíme bílkem ušlehaným s cukrem a citrónovou šťávou.

Více informací, včetně zajímavých receptů bez cukru na Vánoční recepty

 

Klasická vánoční rybí polévka

Hlavy z kapra, jikry, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 40 g másla, 40 g hladké mouky, sůl, petrželka, muškátový květ nebo oříšek.

Hlavu kapra očistíme, zbavíme žaber a očí, vaříme asi 15 minut. Vývar procedíme, umícháme světlou jíšku a zahustíme vývar. Na másle osmažíme nastrouhanou nebo na jemné nudličky pokrájenou zeleninu, přidáme do polévky a uvaříme do měkka. Nakonec přidáme maso z hlavy, jikry nebo mlíčí, osolíme, okořeníme a přidáme zelenou petrželku. K polévce patří na kostičky nakrájená a osmažená houska.



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.