Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
13.09.2022 18:26:40

Počasí: Dorazí podzim. Déšť a propad teplot o 10 °C

 

Vypadá to, že za létem je definitivní konec. Propad teplot v dalších dnech bude výrazný, a to i na září. Teploty spadnou asi o 10 °C. Kromě toho se přidá déšť, místy i trvalý a vydatný, a to zejména v centrální části země. Zatímco před ochlazením bylo až 24 °C, brzy budeme rádi, že bude odpoledne alespoň 14 °C. Někde bude rozdíl teplot i větší. Na vrchovinách bude sotva kolem 10 °C, to je i na září dost podprůměrná teplota. Rána budou ještě chladnější, ale vlivem oblačnosti, srážek a vlhka bude kolem 7 °C. Kdyby se během tak výrazného ochlazení zároveň i vyjasnilo, už by to učebnicově bylo na přízemní mráz. 

V dalších dnech tudíž pozor na imunitu. První podzimní nachlazení bývají rychlá a častá. Zároveň se přidá severozápadní vítr. Výhodou pro krajinu budou další srážky, které někde budou i vydatné. Spadne až 40 mm vody. Naopak na jižní Moravě bude srážek klasicky méně. Další srážky potvrzují předpoklad, že podzim by mohl být hodně mlhavý s nízkými oblačnostmi. Řidiči nebudou mít radost. Sucho je momentálně jen od Liberce po Pardubice a není silné. Další deště je navíc ukončí. 


Předpověď počasí na další dny 

Ve středu bude zataženo s deštěm, místy vydatným a trvalým. Na jihu méně srážek, tam místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 15 až 19 °C, při dešti i 14 °C, naopak na jihu při méně srážkách až 21 °C.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, déšť, přeháňky, na jihu četnější (srážky budou postupovat od západu k východu, ale posouvat se budou jako pásmo od severu k jihu od středy do čtvrtka). Teploty 14 až 19 °C, na jihovýchodě až 21 °C.

V pátek bude převážně oblačno, místy přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Teploty 14 až 18 °C. 

Od soboty se prosadí výrazné ochlazení. Bude zpočátku oblačno, místy přeháňky, v dalších dnech srážky znovu četnější. Teploty 10 až 14 °C. 

Počasí 17.9.2022

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty