Otrav z hub v Česku přibývá. Například nymburská nemocnice už eviduje deset pacientů s příznaky otravy po požití nedostatečně tepelně upravených nebo nejedlých hub.
Ambulance nymburské nemocnice zaznamenala deset lehčích případů týkajících se otravy z hub. V druhé polovině září vrcholí houbařská sezóna. A houby rostou třeba na západě Čech nebo na Českomoravské vrchovině.
S tím se ale pojí i otravy z hub. Ty se projevují bolestí břicha, zvracením, průjmem, může se objevit celková slabost, pokles tlaku, zvýšení tepu a bušení srdce. U prudce jedovatých hub dochází s odstupem dvou až tří dnů k poškození jater a ledvin.
Odborníci doporučují sbírat jen opravdu známé, mladé houby bez známek znečištění či poškození. A pokud možno neochutnávat syrové houby. Zásadní chybou je i nedostatečné tepelné zpracování, kdy se doporučuje alespoň 10 minut vaření či smažení.
Dojde-li přece jen k příznakům otravy, lékaři doporučují vyvolat zvracení, či požít živočišné uhlí. K zapití je dobré užít černý čaj. I poté byste ale měli vyhledat lékařskou pomoc. Odborníci také nabádají, aby "otrávení" lidé nebo jejich doprovod do nemocnice přinesli vzorek jídla, které jim neudělalo dobře. Lékařům to usnadní práci.
Zařazeno | st 20.09.2017 12:09:00 |
---|---|
Zdroj | tn.cz Mediafax Nova |
Originál | tn.nova.cz/ext/houbarska-sezona-vrcholi-pribyva-take-otrav-z-hub-varuji-lekari.html |
Přílohy |