Premiéra českého krátkého filmu Rekonstrukce na MFF v Locarnu

Český film slaví úspěch: nezávislý debut Rekonstrukce bude soutěžit v Locarnu.

Snímek režisérů Ondřeje Nováka a Jiřího Havlíčka a producentky Dagmar Sedláčkové bude ve světové premiéře uveden na švýcarském festivalu v srpnu 2018.

Scénář filmu kombinuje prvky dokumentu a fikce. Vychází z reálného případu vraždy bezdomovce spáchané dvojicí teenagerů v roce 2015 a následného vyšetřování. Jeden z pachatelů činu, sedmnáctiletý Olda (Jaroslav Květoň), čeká na soud ve vazební věznici pro mladistvé a jeho jednotvárný život protínají vzpomínky na policejní rekonstrukci činu. Autoři filmu se vyhnuli explicitnímu zobrazení průběhu činu, a příběh jim tak slouží především jako nástroj pro obecný komentář k fenoménu bezdůvodného násilí.

Hraný film Rekonstrukce je prvním společným snímkem režisérské dvojice Novák-Havlíček, pro Nováka je film také producentským debutem. Film vznikal navíc zcela nezávisle na prostředí obvyklé státní a soukromé podpory, o to výraznějším úspěchem je zařazení do soutěžní sekce krátkých filmů Pardi di domani na mezinárodním festivalu v Locarnu. Ten patří mezi nejprestižnější filmové přehlídky na světě a koná se ve Švýcarsku od r. 1946. Dramaturgie festivalu je zaměřena na nové filmové tvůrce a světovému publiku představuje aktuální tendence filmového vyjádření. Uvedení filmu Rekonstrukce znamená pro český film návrat do soutěžní sekce festivalu po 17 letech. Z českých snímků porota v minulosti ocenila například film Noční hovory s matkou režiséra Jana Němce, který si v roce 2001 odnesl cenu Zlatý leopard v sekci video.

Ondřej Novák (*1982) je režisér žijící v Praze, natočil několik krátkých dokumentů a videoklipů, Rekonstrukce je jeho producentským a režijním debutem. Je členem Motiv Collective, kde se věnuje tvorbě komiksových scénářů, interaktivních her a animace. Jiří Havlíček (*1977) je umělec a kurátor, žije a pracuje v Praze. Od roku 2014 je vedoucím ateliéru Text Forma Funkce na Fakultě umění v Ostravě. Natočil dva krátké experimentální filmy - Zajatci filmu (2012) a Film Týden (2016). Dagmar Sedláčková vystudovala na katedře Filmových studií Univerzity Karlovy v Praze a katedru produkce na pražské FAMU. Během studií produkovala krátký film Cagey Tigers režiséra Aramisova, který byl uveden v soutěžní sekci Cinéfondation v Cannes 2011. V roce 2014 se připojila jako producentka k nezávislé produkční společnosti MasterFilm, s.r.o. Ta se zaměřuje na autorská audiovizuální díla s vysokými uměleckými ambicemi a potenciálem mezinárodního přesahu a evropské koprodukce.

Mezinárodní filmový festival v Locarnu se koná od 1. do 11. srpna 2018, premiéra filmu Rekonstrukce je naplánovaná na neděli 5. srpna 2018.

Kontakt:

Dagmar Sedláčková

e-mail: dagmar@masterfilm.cz


Zařazenost 11.07.2018 17:07:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=29487
Přílohy
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.