Denní zprávy – září 2018

2018-09-23

19:54:41 Dohledový orgán pro volby v americkém státě Kalifornie rozhodl, že kandidáti ucházející se o veřejné funkce nesmějí akceptovat příspěvkyna kampaň v kryptoměnách. Důvodem je omezená možnost zjistit původ kryptoměn a snaha o větší transparentnost v politické sféře. Hlasování v pětičlenném orgánu skončilo výsledkem 3 pro zákaz a 1 proti. Na opačném konci světa, v hlavním městě Taiwanu, naopak tamní kandidát do místního zastupitelstva Hsiao Hsin-chen potvrdil obdržení příspěvku na kampaň v bitcoinech o ekvivalentu 325 dolarů. Tento kandidát sám vyzval své podporovatele, aby mu případné příspěvky na volební kampaň posílali v bitcoinech. Taiwan v tuto chvíli nedisponuje jasnou legislativou, která by regulovala aktivity spojené s kryptoměnami. Příspěvky na volební kampaň v bitcoinech jsou klasifikovány jako bezhotovostní politické příspěvky a anonymní dárci mohou takto svým oblíbencům v kampani zaslat částky o ekvivalentu maximálně 325 dolarů.

2018-09-21

17:31:42 Americká Komise pro cenné papíry (SEC) podle svého včerejšího prohlášení zatím odkládá rozhodnutí o (ne)schválení bitcoinových ETF (burzovně obchodované fondy). Stalo se tak již poněkolikáté a tentokrát si Komise vzala na paškál společnou žádost společností Van Eck/Solid X Bitcoin. Ač SEC obdržela v rámci veřejné konzultace více jak 1400 komentářů, stále nemá jasno. A to zejména v tom, zda podkladové aktivum těchto ETF, bitcoin, může být jednoduše manipulováno či nikoliv. Komise ve svém odůvodnění mimo jiné uvádí, že obchodování s bitcoinem je fragmentováno, přičemž některé obchodní platformy nemají dostatečnou likviditu, což je činí náchylnými k manipulaci. SEC také srovnává možnou úroveň manipulace ceny bitcoinu s ostatními aktivy, které slouží jako podkladová aktiva pro již fungující ETF. Tlak na SEC nicméně narůstá a i mezi jejími 4 členy mají bitcoinové ETF svého zastánce. Je jím komisařka Hester Peirce, která v červenci překvapivě nesouhlasila s rozhodnutím svých kolegů o zamítnutí žádosti o povolení bitcoinového ETF bratří Winklevossových. Zmínila při tom riziko „zůstat pozadu“ a řekla, že toto rozhodnutí posílá „silný signál, že inovace je na našich trzích nevítaná.“

17:30:00 XRP překonává svá několika maxima a tržní kapitalizací se dostává na druhé místo, ze kterého vytlačuje ethereum. Stává se tak na pozadí série pozitivních zpráv, z nichž vyplývá, že by tento token mohl najit své aktivní využití v rámci mezinárodních transakcí fiat měn. K tomu má být využit produkt mateřské společnosti XRP, Ripplu, pojmenovaný xRapid. Podle indexu Worldcoinindex se XRP nyní obchoduje za 0,6 dolarů, když zaznamenal za poslední 4 dny několik skokových momentů a dohromady připsal více jak 100 procent. Podobným způsobem a od podobných hodnot se odrazil ke svému rychlému růstu již na konci loňského roku, aby pak 4. ledna dosáhl historického maxima 3,84 dolarů. V současném zatím stále převážně medvědím trendu kryptotrhu a při nejasnostech okolo regulace kryptoměn není reálné, že by tuto hodnotu letos překonal. I tak může efekt FOMO (fear of missing it out – obava z ušlého zisku) způsobit krátkodobý vysoký růst. Pokud dojde k úspěšnému využití XRP v mezibankovním styku a o produkt tak bude i nadále zájem, lze očekávat i střednědobý až dlouhodobý růst.

2018-09-20

12:00:55 Švýcarsko a Izrael spolupracují při přípravě legislativy regulující aktivity spojené s kryptoměnami a technologií blockchainu. I to bylo předmětem nedávné pracovní návštěvy švýcarských vládních představitelů v Izraeli. Zatímco Švýcarsko zaujímá pozitivní přístup vůči kryptoměnám dlouhodobě, Izrael se takto částečně profiluje až poslední dobou a to i přesto, že by rád měl nakládání s kryptoměnami pod kontrolou. Loni izraelský premiér Benjamin Netanyahu dokonce prohlásil, že éra tradičního bankovnictví by mohla jednou skončit. „Je osudem bank, že jednou zmizí? Ano. Odpověď je ano. Je třeba, aby se tak stalo zítra? A potřebujeme to udělat skrze bitcoin? To je otázkou“, řekl Netanyahu.

11:28:31 Japonská kryptoburza Zaif se stala předmětem hackerského útoku. Dle informací burzy bylo při něm zcizeno v přepočtu zhruba 60 milionů dolarů. Ukradeny měly být 3 kryptoměny: bicoiny v hodnotě 37 milionů dolarů a dále pak bitcoiny cash a menší kryptoměna monacoin. Všechny měly být zcizeny z online peněženek a to 14. září. Burza zjistila podezřelé operace o 3 dny později, aby pak následující den hackerský útok potvrdila. Nyní Zaif chce při řešení následků hackerského útoku spolupracovat s japonským regulátorem, Úřadem pro finanční služby.

11:00:15 Více než polovina tržní kapitalizace bitcoinu je držena peněženkami, které vlastní 200 a více bitcoinů. Převládají tak větší investoři, kteří takto drží jen v bitcoinech přes milion dolarů na osobu. Více jak třetina z nich pak nikdy neuskutečnila prodejní transakci a to ani během vrcholné fáze ceny bitcoinu na konci loňského roku, což indikuje silnou důvěru v další růst této hlavní kryptoměny. Vyplývá to z dat studie vypracované výzkumnou společností Diar. Ta také zjistila, že 3,8 procent všech bitcoinů v celkové hodnotě více jak 4 miliardy dolarů je uloženo v 5 peněženkách, které vlastní hlavní kryptoburzy. To také ukazuje na jistou míru centralizace držení bitcoinu.

2018-09-19

16:39:24 Jedna z největších světových kryptoburz, Binance, spustí v Singapuru obchodování v páru s fiat měnou. Tou bude místní singapurský dolar. V zemi bude působit nově také jihokorejská kryptoburza Upbit, jejíž mateřská společnost Dumanu se dohodla s další kryptoburzou Bittrex. Jí zalistované kryptoměny bude možné na nové platformě obchodovat. Jedním z důvodů expanze je i pozitivní přístup tamního regulátora, Monetárního úřadu Singapuru a snaha vytvořit v zemi příznivé podmínky pro kryptobyznys.

12:33:36 Kryptoburza Kraken rozšiřuje své zaměření na institucionální klientelu. Nejnovějším krokem v tomto směru je zlepšení služeb pro mimoburzovní obchody s kryptoměnami (tzv. OTC obchodování). Toto obchodování zpravidla probíhá v rámci dohody přímo mezi kupujícím a prodávajícím s tím, že takto deklarovaná poptávka nebo nabídka se nepromítá do knihy objednávek (tzv. order book) a neovlivňuje tak přímo pohyb cen na burzách, jelikož obchodované objemy jsou jednorázově podstatně vyšší. I to je důvodem, proč je oblíbeným nástrojem například velkých hedgeových fondů. Kraken chce nyní umožnit obchodovat ještě větší objemy, než tomu bylo doposud a to v 17 různých kryptoměnách. Některé z nich lze navíc obchodovat v páru s jednou ze tří Krakenem podporovaných fiat měn (americký dolar, euro a japonský jen). Obchodovat v rámci OTC lze 24 hodin denně mimo víkendy, kdy jsou časové možnosti omezenější. Minimální obchodovaný objem by měl být ekvivalentem 100 000 dolarů, lze však dojednat výjimky menšího množství.

12:00:16 Zakladatel Alibaby Jack Ma chce, aby blockchain zlepšil zpracovatelský sektor a kvalitu života. Řekl to na konferenci k umělé inteligenci konané v Číně. „Věk dat je hlavní příležitostí pro výrobce reformovat průmysl. Blockchain a internet věcí se však stanou zbytečnými, pokud nebudou moci přispět k transformaci zpracovatelského průmyslu a evoluci společnosti zelenějším a více inkluzivním směrem“, řekl návštěvníkům konference Ma. Zájem Alibaby a jejího šéfa o blockchain je doložen i čísly. Podle údajů iPR Daily Alibaba minulý rok zaregistrovala největší množství patentů týkajících se technologie blockchainu. Dohromady jich pak registroval minimálně 90 a v jejich počtu tak překonal i IBM.

2018-09-18

21:36:50 Francie přijala legislativní rámec pro ICO (primární nabídka virtuálních mincí). Skrze tyto projekty mohou společnosti za pomocí vydaných tokenů získat kapitál k financování svého rozvoje nebo konkrétních projektů. Loni a zejména letos ICO zaznamenaly globální boom a nemálo z nich bylo považováno pouze za podvodné projekty bez reálné možnosti uspět. Některé země, jako například Čína, proto ICO úplně zakázaly, jiné se snaží o jejich regulaci tak, aby mohly fungovat i nadále, ale zároveň aby byli dostatečně chráněni i investoři. K takovému kroku přistoupila nyní Francie. Společnosti, které chtějí spustit ICO, mohou dobrovolně žádat o tzv. ICO vízum. To jim má umožnit lepší přístup k bankovním službám a účetním firmám, který vzhledem k nedůvěře v tyto projekty byl doposud komplikovaný. Aby toto vízum společnosti získaly, musí francouzským úřadům předložit whitepaper, ve kterém je nutné zmínit některé informace. Mezi nimi například popis projektu spojený s ICO a jeho „cestovní mapu“, práva, která získávají držitelé tokenů vydaných v rámci ICO, postupy v případě vzniku sporů a ekonomický účel prostředků vybraných v rámci ICO. Vízum se nevztahuje na zahraniční společnosti. Francie se tak snaží podpořit domácí kryptoprůmysl, z jehož tábora již byly zaznamenány pozitivní ohlasy na tento nový právní rámec.

13:00:18 Lidová banka Číny, která v zemi plní roli centrální banky, varovala investory před možnými riziky investic do kryptoměn a ICO (primární nabídka virtuálních mincí). Banka ve svém prohlášení chválí také svůj předešlý postup namířený proti využití kryptoměn a obchodování s nimi s tím, že se jí podařilo přispět k prevenci vzniku bubliny na kryptotrhu. Díky krokům čínské centrální banky v minulém a tomto roce došlo k eliminaci tamních kryptoburz a jejich odchodu do zahraničí.. Banka zároveň přiznává, že v Číně má mnoho investorů přístup k offshore obchodním platformám, jejichž IP adresy se však snaží také blokovat. Zároveň ve spolupráci s dalšími státními orgány přistupuje restriktivně k domácím webovým stránkám, telefonním číslům a účtům sociálních sítí spojených, které propagují kryptoměny nebo ICO projekty.

11:16:03 Těžební výkon (hashrate) sítě Bitocin se za poslední 4 měsíce více jak zdvojnásobil. A to i navzdory klesající ceně stejnojmenné kryptoměny, která se poslední týdny drží převážně mezi 6000 a 7000 dolary. Podle Sama Doctora z uznávané výzkumné společnosti Fundstrat Advisors došlo ke zvýšení z květnových 28 EH/s na 57 EH/s. Ten také stanovil průměrnou obecnou cenu bitcoinu, za kterou se tuto kryptoměnu oplatí těžit a to 7300 dolarů. Náklady na těžbu jsou tak v tuto chvíli o zhruba 12 procent vyšší. Není však jasné, zda těžaři bitcoin hned prodávají, aby pokryli své náklady nebo jej drží a doufají v jeho budoucí nárůst. Zvýšený hashrate je dáván do souvislosti s využíváním optimalizovaných těžebních ASIC rigů a zapojením nových těžebních farem. Zvýšený hashrate je brán jako pozitivní indikátor, který je známkou silnější sítě a vetší rezistence vůči případným útokům na síť. Naopak pokles hashrate zhruba o 20 procent je za poslední měsíc zaznamenán u Etherea.

2018-09-17

21:26:28 Společnost Ripple uvedla, že jejich produkt xRapid využívající nativní tokeny XRP by měl být naostro spuštěn příští měsíc. Pro americkou televizi CNBC to řekl Sagar Sarbhai, který je v Ripple zodpovědný za regulatorní otázky pro oblast Asie a Pacifiku. Doposud byl xRapid, který má zajišťovat likviditu a zvýšit rychlost mezinárodních peněžních transakcí, finančními institucemi pouze testován. V květnu Ripple uvedl, že testy xRapid s využítím kryptoměny XRP vykázaly snížení nákladů přeshraničních transferů o 40 až 70 procent a jejich podstatné urychlení. Jednalo se o finanční koridor mezi Spojenými státy a Mexikem. Pro tokeny XRP je to pozitivní zpráva, která by do budoucna při úspěšné komplexní implementaci xRapid větším počtem bank mohla vést ke zvýšené poptávce po XRP a tlačit tak jeho cenu nahoru.

13:35:39 Zimbabwe by měla investovat do porozumění inovacím v souvislosti s kryptoměnami. Řekl to tamní nově jmenovaný ministr financí Mthuli Ncube. Jako vzor by dle něj mohlo posloužit Švýcarsko a jeho centrální banka, která má vůči kryptoměnám pozitivní přístup. Regulátoři by dle ministra nejdřív měli kryptoměny pochopit, vědět, jak fungují a teprve potom se je snažit regulovat. Zimbabwe bylo v minulosti postiženo hyperinflací a kolapsem ekonomiky a v současnosti mnoho obyvatel této středoafrické země nemá přístup k hotovosti a základním bankovním službám. Kryptoměny by tak mohly být alternativním platidlem a to i přesto, že oficiálně nejsou v zemi uznány jako legální platidlo. Navíc zimbabwská centrální banka v minulosti varovala před jejich možným zneužitím pro praní špinavých peněz a financování terorismu.

11:00:39 Populární ethereová kryptopeněženka MyEtherWallet čelí více hackerským útokům než mnohé větší bankovní domy. Tato peněženka zpracovává a ukládá velké množství druhé největší kryptoměny a proto není překvapivé, že v průměru čelí 30 až 40 útokům za týden. MyEtherWallet proto spolupracuje se společností Segatec, která je zodpovědná za její bezpečnost a ochranu před snahou hackerů zcizit uložené prostředky. K získání přístupu do klientských účtů jsou často využívány také stejně vypadající webové stránky se záměrem vylákat z klientů jejich přístupové údaje. Ty Segatec monitoruje také, údajně jejich počet přesahuje 2700.

08:05:42 Méně než 5 společností z více jak 100, kterým známý propagátor kryptoměn John McAfee radil nebo s nimi spolupracoval, obestírá podezření z možných podvodů. Uvedl to ve svém včerejším tweetu.  S podezřelými společnostmi údajně přerušil spolupráci. McAfee v kryptosvětě proslul reklamními tweety na vybrané virtuální měny, respektive ICO (primární nabídky nových mincí), které se vzápětí vyznačovaly vysokým růstem. Za ty si však on a jeho tým účtovali více jak 100 000 dolarů.

07:46:38 Kryptosměnárna Coinbase plánuje příští rok rozšířit počet svých zaměstnanců na pobočce v New Yorku ze současných 20 na 150. Expanze této americké společnosti souvisí s větším zaměřením na institucionální klientelu. Mnoho současných zaměstnanců přišlo do Coinbase pracovat z tradičních finančních institucí jako například newyorská burza cenných papírů, Barclays nebo Citigroup a zdá se, že Coinbase chce při najímání nových zaměstnanců v tomto trendu pokračovat. Větší zaměření na institucionální klientelu vidí Coinbase i jako příležitost pro rozšíření kryptoměn do každodenního života široké veřejnosti. „Chceme uzavřít partnerství s vhodnými institucemi tak, aby celý ekosystém rostl“, uvedla Christine Sandler, která je v Coinbase zodpovědná za vedení týmu zaměřeného právě na institucionální klientelu.

2018-09-16

11:25:44 Známý propagátor kryptoměn John McAfee predikuje konec centralizovaných kryptoměnových burz v horizontu 5 let. Dle McAfeeho budou v té době existovat již pouze decentralizované platformy, což dle něj povede k značnému oslabení vlivu vlád, bank a dalších finančních institucí na kryptotrh. Kritizuje i některé stávající kryptoburzy, mezi nimi třeba HitBTC, která se dle něj chová arogantně a není možné zjistit adresu jejího sídla. McAfee také stále věří v růst cen kryptoměn a to v důsledku pokračující akceptace kryptoměn jako platidla a růstu počtu lidí, kteří do nich investují.

11:00:33 Singapurská kryptoburza Digifinex se rozhodla delistovat tokeny USDT. Tento tzv. stablecoin společnosti Tether je podle tržní kapitalizace přesahující 2,5 miliardy dolarů největší ve své kategorii. Právě pochyby o jeho krytí a možné manipulaci cen kryptoměn skrze jeho emise a převodu na kryptoburzy vedly vedení Digifinexu k jeho odstranění a nahrazení jiným podstatně menším stablecoinem, TrueUSD (TUSD). Každý token USDT a nebo TUSD by měl být kryt dolarem v poměru 1:1. Pro investory tak tyto a další stablecoiny mohou být vhodnou alternativou pro uložení prostředků v případě zvýšené volatility na kryptotrhu. Digifinexu patří, co se měsíčního obchodovaného objemu týče, 25. místo. Nepatří tedy mezi významné kryptoburzy, na druhou stranu delistování USDT může být určitým precedentem pro další kryptoburzy, které Tetheru příliš nevěří. Tether veškerá obvinění z možné manipulace trhu odmítá. Nedávná kontrola společnosti také konstatovala, že USDT mají potřebné krytí.

2018-09-15

16:00:34 Tezos v pondělí spustí svůj mainnet. Oznámení bylo potvrzeno tweetem švýcarské nadace, která tento projekt spravuje. Nadace loni v červenci vybrala od investorů 232 miliard dolarů v rámci ICO (primární nabídka virtuálních mincí). Kryptoměna tezos pak začala být obchodována od října a nyní se její celková tržní kapitalizace podle ukazatele Coinmarketcap pohybuje okolo miliardy dolarů. Tvůrci a správci tezosu v minulosti čelili ve Spojených státech nařčením a dokonce i žalobám pro podezření z federálních zákonů regulujících cenné papíry a možné podvodné praktiky namířené proti investorům. Tyto problémy jsou však již minulostí a pokud se přechod na mainnet podaří, může být tezos pro investory atraktivní volbou. V reakci na včerejší zprávu cena této kryptoměny skokově roste, momentálně téměř o 30 procent při ceně 1,67 dolarů.

14:47:43 Uznávaný venture investor Tim Draper předpovídá,  že tržní kapitalizace kryptoměn dosáhne v následujících 15 letech 80 bilionů dolarů. Vývoj přirovnal k vývoji internetu. Oba fenomény dle něj přicházejí v postupných vlnách. U internetu lze pozorovat, že každá další vlna, která následovala po předchozím pádu, byla koncentrovanější a větší a to samé očekává u bitcoinu. Současný útlum zájmu o kryptoměny mezi širokou veřejností připisuje tomu,  že lidé kryptoměnám zatím nepřivykli a to i přesto, že v nich spatřují určitý potenciál. Jakmile se tak stane, budou mít kryptoměny dle Drapera silný transformační efekt i na sektory, u nichž bychom jejich transformaci neočekávali. Mezi nimi zmiňuje například zdravotnictví a pojišťovnictví, bankovnictví či veřejnou správu, tedy obory nebo pohledem investora trhy představující biliony dolarů.

13:33:31 Evropská centrální banka zatím neplánuje vlastní digitální měnu. Ve středu to v Evropském parlamentu řekl prezident banky Mario Draghi. „Nicméně pečlivě analyzujeme potenciál využití takovéto měny jako doplňku k hotovosti.“, uvedl dále Draghi. „Technologie, které by potenciálně mohly být využívány k vydání digitální měny centrální bankou, zatím nebyly řádně testovány a vyžadují určitý vývoj dříve než budou moci být využity v kontextu centrální banky“, doplnil Draghi. Upozornil také, že poptávka po papírových bankovkách v zemích EU roste.

2018-09-14

16:00:32 Nový australský předseda vlády, Scott Morrison, vidí velkou příležitost v technologii blockchainu. Nejvíce přitom oceňuje potenciál blockchainu přinést velkým bankám silnou konkurenci. Morisson dříve působil jako ministr financí a ze své pozice se okrajově věnoval také kryptoměnám.

14:43:51 Hodnota kryptoměn by se v dlouhodobém horizontu mohla zvýšit až tisícinásobně. V reakci na pesimistický výhled vývoje cen kryptoměn spoluzakladatele Etherea, Vitalika Buterina, to uvedl šéf jedné z největších světových kryptoburz Binance, Changpeng Zhao. „Jen dosažení tržní kapitalizace dolaru je dostane blízko na tisícinásobek, přičemž trhy s deriváty jsou mnohem větší“, sdělil optimistický Zhao. Zvyšování hodnoty kryptoměn pak dává do souvislosti s jejich postupnou mainstreamovou adopcí.

09:56:18 Za posledních 10 dní ICO (primární nabídka virtuálních mincí) projekty prodaly třikrát více ETH než za celý srpen. Uvádí to včerejší průzkum TrustNodes, podle nějž byly takto prodány tokeny v hodnotě 33 milionů dolarů. Více jak polovina z nich byla prodána 4. září, což koreluje s ostrým poklesem ceny etherea. Ze samotných ICO projektů připadá největší podíl prodaných tokenů na Digix. Zvýšený prodej je dáván do souvislosti se snahou pokrýt náklady projektů při obavách z negativních dopadů na ceny kryptoměn za současného medvědího trendu na kryptotrhu. Zájem investorů o ICO celkově opadá, když v srpnu skrze ně společnosti vybraly 326 milionů dolarů, což je od května 2017 nejmenší částka. Ethereum včera zažilo obrození, když podle serveru Coinmarketcap zaznamenávalo růst okolo 20 procent. Zatím se však obchoduje pod 220 dolary a jeho případný další růst nebo pokles bude záviset především na výkonu hlavní kryptoměny, bitcoinu.

2018-09-13

16:22:00 Americká banka Morgan Stanley zamýšlí spustit obchodování s bitcoinovými deriváty. Pro agenturu Bloomberg to uvedl nejmenovaný zdroj obeznámený se situací ve společnosti. Má se jednat o obchodování s kontrakty umožňujícími zaujmout krátkou i dlouhou pozici s užitím swapů peněžních výnosů. Podkladovým aktivem mají být bitcoinové futures. Po technické stránce má být vše připraveno, zatím v bance běží interní schvalovací procedura a spuštění se očekává se zvýšenou poptávkou institucionálních investorů po této službě. Banka informace nekomentovala, nicméně již dříve v tomto roce její výkonný ředitel, James Gorman, uvedl, že Morgan Stanley zamýšlí vytvoření oddělení pro obchodování s deriváty navázanými na digitální aktiva.

11:22:51 Kryptospolečnosti v Mexiku musí mít nyní pro provozování své činnosti povolení tamní centrální banky. K jeho získání jsou povinovány předložit detailní podnikatelský plán s popisem jejich aktivit, uvést poplatky, které si za své služby účtují a popsat mechanismy, na základě kterých provádějí identifikaci svých klientů. Tyto a některé další opatření jsou namířeny proti praní špinavých peněz. Společnosti mohly o povolení žádat do 11. září, další příležitost budou mít v březnu, kdy by měla také být přijata nová legislativa pro oblast finančních technologií. Tato legislativa by také mohla vnést na mexický kryptotrh více důvěry a přilákat tak nové investory.

11:00:16 Zhruba 79 procent Američanů má povědomí minimálně o jedné kryptoměně. Ukázal to průzkum YouGov provedený na konci srpna mezi 1202 dospělými respondenty. 74 procent mužů a 68 procent žen přitom již slyšelo o bitcoinu, nicméně většina z nich (87 procent) s ním zatím nepřišla nijak do styku v podobě jeho nákupu, prodeje nebo těžby. Zhruba 36 procent dotázaných má za to, že kryptoměny budou v budoucnu široce akceptovány. Naopak 34 procent respondentů si myslí, že v následujících 10 letech kryptoměny široce využívané nebudou. Čtvrtina dotázaných se domnívá, že kryptoměny jsou využívány především pro nelegální nákupy, zatímco 17 procent věří, že jsou využívány zejména pro legální nákupy. Vzhledem k tomu, že průzkum byl proveden online dotazováním, nemusí se nutně jednat o vypovídající data. Lze totiž předpokládat, že osoby nevyužívající internet nebo ti, kteří jej využívají v omezené míře, mohou mít o kryptoměnách mnohem menší povědomí.

07:58:04 Jedna z největších světových kryptoburz, Binance, uzavřela partnerství s maltskou burzou cenných papírů za účelem umožnění obchodování s tokeny majícími povahu cenných papírů. To, zda lze tokeny považovat za cenný papír či nikoliv, je předmětem dlouhodobé diskuze regulátorů. Centralizovaná povaha mnohých těchto aktiv v podobě ICO může vést k dodatečným regulatorním požadavkům směrem k v současnosti málo regulovaným kryptoburzám. Některé kryptoburzy nebo kryptosměnárny se proto snaží být rychlejší, mezi nimi nově i Binance. Ta podepsala s maltskou burzou cenných papírů Memorandum o porozumění, které má nastínit prvky budoucí spolupráce.

2018-09-12

16:31:45 Ethereum dnes dosáhlo 16měsíčního minima. Krátce se totiž obchodovalo pod hranicí 170 dolarů. Kromě celkově negativního sentimentu na trhu tlačí cenu dolů vícero faktorů, které byly postupně zmiňovány v posledních týdnech. Jedním z posledních je i vyjádření spoluzakladatele etherea, Vitalika Buterina, že dny kryptoboomu z druhé poloviny minulého roku se již pravděpodobně nebudou opakovat. Komunita okolo této kryptoměny také řeší její další technologické směřování. Problémem může být i hromadný výprodej altcoinů postavených na blockchainu Etherea. ETH za poslední týden upsalo téměř 30 procent a nezdá se, že by se propad měl v následujících dnech zastavit. Záležet bude přitom zejména na pohybu kryptoměny s největší tržní kapitalizací, tedy bitcoinu, která však zatím přešlapuje na místě.

12:24:42 Mateřská společnost tokenů XRP, Ripple Labs, urovnala svůj spor s blockchainovým konsorciem R3 Corda mimosoudní cestou. Jednalo se o spor, ve kterém padla obvinění na obě strany. R3 Corda obvinila Ripple Labs z nedodržení dohody o možnosti nákupu 5 miliard tokenů XRP za cenu 0,0085 dolarů před rokem 2020, za což měla společnosti Ripple umožnit přístup k síti jejich kontaktů v bankovním sektoru. Ripple Labs proti tomu vystoupila s tím, že R3 Corda partnerství využila k plagiátorství jejich blockchainového řešení. Dále je Ripple Labs obvinila z toho, že R3 Corda uvedla zavádějící a nepravdivé informace, pokud jde o jejich kontakt a vztahy s bankovním sektorem, o který měla Ripple zájem. Podrobnosti urovnání zveřejněny nebyly.

11:30:39 Mezinárodní měnový fond (IMF) nedoporučuje Marshallovým ostrovům vydat vlastní digitální měnu Sovereign (SOV) v navrhované podobě. IMF ve své zprávě upozorňuje především na nedostatečná opatření proti praní špinavých peněz a s tím související nepostačující pravidla identifikace uživatelů (know your customer – poznej svého zákazníka). A to i přesto, že zákon schválený v únoru tohoto roku, na základě kterého má být SOV uveden do oběhu, tato opatření zmiňuje. Dle IMF však není jasný jejich obsah, jak budou implementována, nejsou ujasněny procedury pro monitoring transakcí, hlášení podezřelých transakcí, sankcionování při nedodržení požadavků a další. IMF varuje, že tyto kroky mohou vést ke ztrátě dolarového korespondenčního bankovního vztahu jediné domácí komerční banky s americkou bankou v důsledku zvýšené povinné péče ze strany americké banky. To může vést k problémům se získáváním zahraniční pomoci, na které je země z velké části závislá. IMF také upozorňuje na chybějící rámec monetární politiky Marshallových ostrovů, což může vést v případě vydání digitální měny SOV v navrhované podobě k problémům s makroekonomickým řízením. SOV by tak dle IMF mohl přinést zemi méně výhod, než jaké si od ní Marshallovy ostrovy slibují. V rámci ICO (primární nabídka nových mincí) má být měna nabídnuta zájemcům z celého světa, část bude podle plánu tamní vlády zdarma alokována pro místní obyvatele. Termín spuštění zatím není znám.

2018-09-11

17:06:50 Zakladatel jedné z největších světových kryptoburz OKEx, Star Xu, byl zadržen v Číně pro podezření z podvodu v souvislosti s kryptoměnami. Zadržení má trvat 24 hodin a pokud policie nepředloží dostatečné důkazy, musí být propuštěn. Xu vlastní podíl také ve společnosti WFEE Coin, jejíž investoři si měli stěžovat policii na údajné podvodné praktiky společnosti, což mělo vést k nynějšímu zadržení. Informace zatím není oficiálně potvrzená, je však možné, že již má a bude nadále mít negativní dopad i na aktuální ceny kryptoměn.

16:55:09 Nasdaq údajně připravuje analytický nástroj pro předpověď vývoje cen kryptoměn. Ten má být součástí analytického centra Nasdaqu. Centrum bylo spuštěno loni a prostřednictvím strojového učení a počítačového zpracování přirozeného jazyka využívajícího zprávy například ze sociálních médií a dalších alternativních datových zdrojů má za cíl přinést investorům kvalitnější informace, které mohou využívat při svém rozhodování o investicích. Dosud se zaměřovalo na tradiční aktiva, kryptoměny jsou nyní ve fázi testování a výhledově by mohl být tento nástroj spuštěn ještě letos v listopadu. Jedná se však o oficiálně nepotvrzenou informaci, kterou portálu Coindesk sdělila nejmenovaná osoba podílející se na tvorbě tohoto nástroje.

07:51:01 Evropská unie je ve svém postoji vůči kryptoměnám opatrná. Na tom se shodli během pátečního neformálního jednání Rady ECOFIN ministři financí členských států EU a také zástupci tamních centrálních bank. Účastníci schůze také vyjádřili souhlas s postojem Výboru pro finanční stabilitu, který dříve letos uvedl, že kryptoaktiva neohrožují finanční systém. Jednání se zúčastnila také česká ministryně financí, Alena Schillerová, dle které v současnosti Česká republika nepřipravuje nový regulatorní rámec pro kryptoměny.

2018-09-10

18:41:26 Tyler a Cameron Winklevossovi, kteří založili kryptoburzu Gemini, získali od místního dohledového úřadu NYDFS (New York State Department of Financial Services) souhlas se zalistováním nové digitální měny, která bude zajištěna americkým dolarem v poměru 1:1. Gemini dolar, jak se nová měna má jmenovat, má být bezpečným přístavem pro investory do kryptoměn v době zvýšené volatility na kryptotrhu. Hodnota, respektive krytí této tzv. stablecoin má být jištěna americkou společností State Street, která je stálicí finančního trhu spravující aktiva v řádu bilionů dolarů. Na trhu již stablecoiny fungují, patří k nim například USDT společnosti Tether nebo TrueUSD. Zejména u Tetheru však vyvstávají otazníky o pravdivosti krytí tokenů USDT, které se má blížit ke 3 miliardám dolarů. Winklevossovi naproti tomu chtějí na kryptotrh vnést důvěru a i proto zažádali o souhlas NYDFS.

18:06:52 Výpočetní výkon sítě Ethereum dosáhl svého tříměsíčního minima. Hashrate je nyní na úrovni 257 TH/s,  přičemž od března tohoto roku se pohybuje v rozpětí mezi 250 až 290 TH/s. Nižší hashrate je dáván do souvislosti s poklesem ceny ETH pod 200 dolarů. Mimo všeobecně negativní sentiment na kryptotrhu vyjádřený poklesem cen kryptoměn může být na vině také malá využitelnost ethereových distribuovaných aplikací a opakované ucpání sítě (například letos v srpnu v souvislosti s hrou FOMO3D využívající chytrých kontraktů Etherea). Mnoho altcoinů, které využívají blockchain založený na Ethereu, navíc letos zaznamenává silný pokles, k čemuž přispěly i pochyby okolo serióznosti některých na nich navázaných ICO projektů. ETH se nyní podle indexu Worldcoinindex obchoduje okolo 194,5 dolarů. Více jak třetina obchodů s ETH je v páru s BTC. Obchodování s ETH pak představuje zhruba 13 procent celkových objemů obchodů s kryptoměnami.

07:30:48 Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) s okamžitou platností ve Spojených státech zakázala obchodování se dvěma investičními produkty, které sledují cenu kryptoměn. Jedná se o Bitcoin Ttracker One a Ether Tracker One. Oba tyto deriváty sledují cenu zmíněného podkladového aktiva a jsou zalistovány na burze Nasdaq ve Stockholmu, nicméně v rámci OTC transakcí se s nimi obchoduje i ve Spojených státech. SEC k tomu uvedla, že chybějí přesné a konzistentní informace k obchodování s těmito produkty. „Žádosti o povolení nabídky a prodeje těchto finančních produktů ve Spojených státech a také na určitých webových stránkách umožňujících obchodování je charakterizují jako burzovně obchodované fondy (ETF)“, uvedla ve svém prohlášení SEC. Zákaz platí minimálně do 20. září.

2018-09-09

17:15:58 Jedna z největších světových kryptoburz, Binance, neplánuje IPO (primární úpis akcií). Ve svém pátečním tweetu to uvedl šéf burzy, Zhao Changpeng. Naproti tomu  tři z největších světových výrobců zařízení určených pro těžbu kryptoměn, Bitmain, Canaan Inc a Ebang International Holdings, již dříve uvedli, že o IPO zájem mají.

17:00:29 Zákazníci obchodní platformy Coinbase Pro mohou od pátku měnit čtyři nové kryptoměny za britské libry. K již využívanému bitcoinu nově přibyly ethereum, ethereum classic, litecoin a bitcoin cash. Americká kryptosměnárna to oznámila na svém webu s tím, že se jí podařilo zajistit partnerství s britskými bankami, díky kterým novou službu nabídne. Jednou ze spolupracujících bank s Coinbase je také britský bankovní gigant Barclays, který působí ve více jak 50 zemích světa.

15:32:03 Většina investorů chce v příštích dvanácti měsících nakoupit více digitálních měn. Tvrdí to výzkum investiční platformy SharesPost publikovaný 5. září. Průzkum proběhl v červenci a dotazováno bylo 2490 drobných investorů a 528 institucionálních či akreditovaných individuálních investorů. Výsledky naznačují, že obě skupiny zůstávají v otázce kryptoměn optimistické. Nejméně 59 procent institucionálních a 72 procent drobných investorů potvrzuje, že v následujících dvanácti měsících plánují nakoupit více coinů. Navíc 57 procent institucionálních investorů očekává, že hodnoty kryptoměn v příštím roce porostou. Pokud jde o oblibu jednotlivých měn, respondenti mají nejraději bitcoin, následuje jej ethereum, XRP od firmy Ripple a litecoin. Podle respondentů mají tyto čtyři měny největší naději na dlouhodobý úspěch. Jako svou hlavní obavu označilo 50 procent respondentů volatilitu kryptotrhu a 37 procent pak otázku bezpečnosti. Účastníci průzkumu rovněž vyjádřili vzrůstající zájem o blockchainovou technologii. 32 procent institucionálních a 49 procent drobných investorů říká, že jejich zaměstnavatelé se zajímají o možnost implementace blockchainu v blízké budoucnosti.

2018-09-08

16:55:08 Brian Armstrong, ředitel kryptosměnárny Coinbase, říká: za pět let bude v kryptoekosystému zapojena miliarda lidí. V rozhovoru ze 7. září pro TechCrunch predikoval, že takto vzroste počet těchto lidí ze současných zhruba čtyřiceti milionů. Toto číslo je však obtížné prokázat a jedná se víceméně o odhad. Kryptoekosystém a počet digitálních měn bude podle Armstronga podstatně růst, a to díky komerčním organizacím, které vyvíjejí své vlastní tokeny. „Dává smysl, aby každá společnost měla svůj vlastní token,“ tvrdí Armstrong. Řešení problému regulace pak vidí jako jeden z rozhodujících faktorů pro realizaci své vize a označil to za „velkou otevřenou otázku.“ Poznamenal, že si musíme počkat, zda většina tokenů bude považována za cenný papír. Dále řekl, že Coinbase „cítí, že podstatná podmnožina těchto tokenů bude cennými papíry.“ Dodal, že Coinbase může hostit stovky tokenů během pár let a potenciálně miliony v budoucnu.

16:39:49 Jihokorejská společnost Hanwha Insurance začne nabízet kryptoburzám pojištění proti hackerským útokům. Pojistná sazba bude stanovena podle výše rizika hackerského útoku a bude kalkulována ve spolupráci se zajišťovnou i s pojišťovanou kryptoburzou. Tento nový pojistný produkt je vyvíjen ve spolupráci Korejské blockchainové asociace (Korean Blockchain Association) a společnosti Hanwha. V současnosti se mohou jihokorejské kryptoburzy pojistit pouze proti krádeži osobních dat svých klientů. Nový pojistný produkt bude poskytovat kompenzaci za krádeže digitálních aktiv. Podle současných předpisů však pojištění není povinné.

16:23:01 Prodejce luxusních automobilů Bentley, Bugatti a Rolls-Royce nyní přijímá bitcoinové platby. Jde o texaskou společnost Post Oak Motor Cars a údajně má být prvním prodejcem těchto luxusních značek ve Spojených státech, který akceptuje platby bitcoinem (BTC) a bitcoinem cash (BCH), uvádí se v oficiální tiskové zprávě z 5. září. Zákazníci z celého světa nyní budou moci platit za automobily kryptoměnou skrze platební službu BitPay. Tuto firmu prodávající luxusní auta vlastní miliardář Tilman Fertitta. Ještě koncem loňského roku Fertitta řekl novinářům, že většina lidí si nikdy nekoupí bitcoin, jelikož není pojištěný u FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation).

2018-09-07

13:34:17 Trh kryptoměnových bankomatů má v příštích pěti letech narůst na téměř desetinásobek. Uvádí to výzkumná čtyřiadevadesátistránková studie od ResearchandMarkets. Trh kryptoměnových bankomatů (ATM – automated teller machine) by podle studie měl vzrůst z hodnoty 16,3 milionů dolarů v roce 2018 na 144,5 milionů dolarů v roce 2023. Podle autorů studie patří mezi hlavní faktory, které k růstu trhu těchto bankomatů povedou, především rostoucí převody peněz v rozvíjejících se zemích, kolísání měnových regulatorních předpisů a narůstající instalace krypto ATM v restauracích, barech, obchodech a čerpacích stanicích. Analytici také zmínili rostoucí poptávku po dvoucestných bankomatech (two-way ATMs), ve kterých mohou uživatelé kryptoměny nakupovat i prodávat. Podle údajů na webové stránce Coin ATM Radar jednocestné bankomaty (one-way ATMs) nyní trhu dominují a tvoří 62,5 procenta všech existujících kryptobankomatů. Většina kryptobankomatů se nachází na území Spojených států. Ke světové špičce co do počtu bitcoinmatů patří i Česká republika.

13:00:03 Goldman Sachs říká: nedávné zprávy o tom, že naše společnost opouští plány na obchodování kryptoměn, jsou „fake news.“ Uvedl to hlavní finanční ředitel Goldman Sachs Martin Chavez a informovala o tom televize CNBC 6. září. Zvěsti, že Goldman Sachs plánuje ustavit oddělení zaměřené na kryptoměny do konce roku 2018, poprvé přinesla agentura Bloomberg již v prosinci loňského roku. 5. září 2018 Business Insider přinesl zprávu o tom, že nejmenované zdroje řekly, že společnost Goldman Sachs opouští své plány ohledně obchodování kryptoměn kvůli nevyjasněným otázkám regulace kryptoodvětví. Následkem této zprávy došlo k velmi výraznému propadu celého kryptotrhu. Chavez říká, že vzrušení nad potenciálním obchodováním kryptoměn mohlo být předčasné. Vysvětlil, že nejdříve musí existovat spolehlivé řešení úschovy (custody) předtím, než banka bude moci začít obchodní aktivity s bitcoinem. Řekl, že se o to banka zajímá, ale že k tomu vede ještě dlouhá cesta. Chavez také poznamenal, že banka pracuje na určitém typu bitcoinových derivátů – forwardů, které jsou OTC (over the counter, mimoburzovní) deriváty vypořádávané v dolarech.

08:27:51 Kdybyste nakoupili kryptoměny na vrcholu jejich cenové bubliny, kolik by nyní činila vaše ztráta? Tuto otázku si položil portál televize CNBC a spočítal, kolik by k 6. září ztrácel investor, který by použil částky jednoho tisíce dolarů k nákupu některé z top pěti kryptoměn v době, kdy její cena byla na maximu. Výpočet je tedy proveden po velkém cenovém propadu k datu, kdy celý kryptotrh ztratil zhruba 65 procent své hodnoty. Z výsledku vyplývá, že některé kryptoměny si vedly ještě mnohem hůře než jiné. Ve všech pěti případech bylo maximální ceny dosaženo v prosinci 2017 či v lednu 2018. Například bitcoin dosáhl svého slavného historického maxima ve výši téměř dvaceti tisíc dolarů ke dni 16. prosince 2017. A zde jsou (zaokrouhlené) výsledky: 1. bitcoin – ztráta 650 dolarů; 2. ether – ztráta 836 dolarů; 3. bitcoin cash – ztráta 858; 4. litecoin – ztráta 833 dolarů; 5. XRP (od firmy Ripple) – ztráta 920 dolarů.

07:38:43 Twitter slovy svého ředitele zvažuje „nevyužitý potenciál“ blockchainu. Jack Dorsey, ředitel a spoluzakladatel Twitteru, hovořil 5. září před americkým sněmovním Výborem pro energetiku a obchod a odpovídal na dotazy kongresmanů ohledně transparentnosti a odpovědnosti Twitteru. Na dotaz, jaké potenciální aplikace může blockchainová technologie přinést jeho firmě, Dorsey odpověděl, že blockchain může být využit v boji proti dezinformacím a podvodům. „Blockchain má mnoho nevyužitého potenciálu, především pokud jde o distribuovanou důvěru a distribuované prosazování… ještě jsme prozatím nedošli tak daleko v porozumění, jak bychom tuto technologii mohli aplikovat na problémy, kterým čelíme v Twitteru, ale máme ve firmě lidi, kteří o tom již dnes přemýšlejí,“ uvedl Dorsey.

2018-09-06

20:48:13 Většina dospělých Čechů neinvestuje a své peníze nezhodnocuje. Těchto 56 procent obyvatel si totiž myslí, že na investice nemají dostatek peněz. Vyplývá to z průzkumu UniCredit Bank mezi více než tisícovkou respondentů. 85 procent Čechů přitom dokáže měsíčně z rodinného rozpočtu odložit alespoň 500 korun z volných peněz na investice a to především díky posilující tuzemské ekonomice a rostoucím platům. „Pokud si měsíčně odkládáte alespoň tisícovku, což podle našeho průzkumu zvládne přes polovinu respondentů, kteří dnes neinvestují, máte i bez zajímavého výnosu za pět let ušetřeno 60.000 Kč,“ sdělil mluvčí banky Petr Plocek. 45 procent obyvatel pak tvrdí, že investování nerozumí.

20:36:24 Těžba kryptoměn bude íránskými státními orgány včetně tamní centrální banky a ministerstva komunikací a informačních technologií akceptována jako průmyslové odvětví. Má se tak stát za tři týdny. V současnosti však chybí potřebná legislativa, která by tuto činnost právně ukotvila. Centrální banka Íránu má proto navrhnout rámec, jak by regulace odvětví měla vypadat. Írán také pracuje na vývoji vlastní státní digitální měny. Návrh tohoto projektu má být dle tamního Národního kybernetického centra již připraven.

19:56:57 Americká kryptoburza Bittrex umožňuje nyní obchodování kryptoměn cardano (ADA) a zcash (ZEC) v páru s americkým dolarem. Bittrex získal povolení obchodovat kryptoěmny v páru s fiat měnou již v březnu tohoto roku. Obchodují se takto například bitcoin nebo ethereum. Prvně jmenovaný pár tvořil za posledních 24 hodin třetí největší objem obchodů na Bittrexu. Nejvíce se pak na této kryptoburze obchoduje bitcoin v páru s tokeny USDT. Bittrex, který byl založen již v roce 2014, patří co do počtu nabízených obchodovaných párů ke světové špičce. V současnosti jich je podle coinmarketcap.com v nabídce 280. Objemem obchodů za poslední měsíc se však řadí až do třetí desítky kryptoburz. Bittrex také expanduje mimo odvětví tradičního obchodování s kryptoměnami, když minulý týden oznámil koupi desetiprocentní balíku akcií maltské blockchainové společnosti Palladium.

17:44:30 Společnosti Intel a SAP oznámily svou spolupráci na vývoji nových řešení pro podnikové blockchainové systémy. Vyplývá to z oficiálního příspěvku na webu Intelu s datem 4. září. Intel a SAP v něm uvádějí, že jejich pětadvacetiletá spolupráce na platformách podnikové infrastruktury se v poslední době rozšířila tak, aby zahrnovala i blockchainové technologie. Příspěvek popisuje dosavadní blockchainové aktivity obou společností – některé z nich mají za cíl učinit novou technologii interoperabilní se systémem správy dat SAP HANA, na jehož vývoji obě společnosti úzce spolupracovaly.

13:45:21 Společnost TransferGo spustila službu převodů peněz z Evropy do Indie založenou na blockchainové technologii firmy Ripple. Londýnská TransferGo, která se zabývá poskytováním finančních služeb, to oznámila 5. září. Služba TransferGo byla spuštěna v roce 2012 a poskytuje řešení digitálních převodů peněz zaměřené především na potřeby migrujících pracovníků. Nová služba umožňuje peněžní převody v reálném čase a účtuje si za to malý poplatek. Kromě toho společnost spouští také bezplatnou službu, při které bude převod zpracován během dvou až tří dnů. Ripple je nejznámější z blockchainových alternativ k tradičnímu systému mezinárodního platebního styku SWIFT. Umožňuje zpracování v téměř reálném čase v porovnání s dvěma až třemi dny, které si vyžádají převody peněz v systému SWIFT.

08:49:39 EU by měla koordinovat regulaci kryptoodvětví, vyzývá ministry zpráva belgického think tanku Bruegel. O této zprávě od Bruegelu informovala agentura Reuters 5. září. Dokument byl připraven pro ministry financí členských zemí, kteří se mají setkat koncem tohoto týdne ve Vídni. Údajně zmiňuje potřebu kontroly obzvláště pro ICO a kryptoburzy. Bruegel prý v textu zprávy například uvádí, že virtuální aktiva jako bitcoin představují skutečné výzvy pro regulátory na spotových trzích. Podle interpretace agentury Reuters se v dokumentu mimo jiné píše, že kryptoburzy a obchodování virtuálních aktiv skrze spekulativní instrumenty by mohly podléhat „přísnějším pravidlům pro zveřejňování informací nebo dokonce být zakázány.“

08:33:27 ICO zde zůstanou, ale „dny whitepaperu a snu a 30 milionů dolarů“ jsou pravděpodobně pryč, říká bitcoinový guru Brian Kelly. Zakladatel a ředitel firmy BKCM LLC, která investuje do digitálních měn, to uvedl v rozhovoru pro Cointelegraph. ICO (primární nabídka virtuálních mincí) se podle Kellyho ukázala být efektivním nástrojem pro financování projektů, které užívají kryptoměny a blockchainovou technologii. ICO podle něj přetrvají, ale s určitými změnami. Dále Kelly popsal, že při výběru, do které digitální měny investovat, je zde kombinace pozitivních indikátorů, jako například aktivity, které povedou k rozšíření sítě, stejně jako katalyzátory typu konferencí či potenciálních aktualizací softwaru.

2018-09-05

19:30:32 Dnešní propad kryptotrhu je také ve znamění toho, co doprovází letošní letní náhlé propady cen kryptoměn. Totiž zvyšující se dominance bitcoinu neboli jeho procentuálního podílu na tržní kapitalizaci všech kryptoměn. Nyní činí podle coinmarketcap.com přes 55 procent a je tak na letošních maximech. Zatímco loni na podzim a začátkem zimy podíl bitcoinu na celkové tržní kapitalizaci kryptotrhu rostl především v souladu s růstem jeho ceny, letos v létě je tomu naopak a podíl tržní kapitalizace bitcoinu na kryptotrhu se zvyšuje zejména díky silnějšímu propadu altcoinů.

19:18:10 Populární hardwarová kryptopeněženka Ledger rozšířila nabídku kryptoměn, které je na ní možné ukládat. Mezi ně patří i pátá největší kryptoměna EOS. Dále to jsou waves (WAVES), hycon (HYC), rise (RISE), pirl (PIRL), fic network (FIC) a akroma (AKA). Francouzská společnost Ledger, která peněženky na trh dodává, na svých stránkách také nabízí možnost hlasovat a komentovat, které další kryptoměny by měla přidat do svého portfolia.

17:00:06 Americký bankovní gigant Goldman Sachs zatím neplánuje začít obchodovat s kryptoměnami. Důvodem má být dosud nevyjasněná regulace okolo těchto aktiv. Zároveň se chce více soustředit na doprovodné služby související s kryptoměnami, jako je jejich úschova, která může být zajímavá především pro velké investory. Goldman Sachs však nevyloučil obchodování s kryptoměnami jako jednu ze svých budoucích priorit. Dnešní propad ceny bitcoinu a s ním i celého kryptotrhu je dáván do souvislosti právě s tímto oznámením. Bitcoin poklesl nejprve v řádu minut o 3 procenta a následně se dostal až pod hranici 7000 dolarů. Nyní svůj propad koriguje, když se nachází opět těsně nad touto psychologickou hranicí. Celkově ztrácí téměř 5 procent. 20 největších altcoinů podle tržní kapitalizace je na tom ve velké většině hůře a oproti bitcoinu zaznamenávají i více jak dvojnásobný propad.

16:36:34 IBM oznamuje platební síť Blockchain World Wire (BWW). V tomto týdnu ji převedla z beta verze, uvádí post na webu IBM. BWW užívá digitální měnu na blockchainu Stellar k usnadnění mezinárodního zúčtování mezi bankami v „téměř reálném čase.“ Společnosti IBM a Stellar se zabývají možnostmi plateb pomocí blockchainu již od října 2017. Nové shrnutí popisující tuto platformu vysvětluje její fungování takto: „Řešení užívá digitální aktiva k vypořádání transakcí (aktiva slouží jako dohodnutý uchovatel hodnoty vyměňovaný mezi oběma stranami transakce) a rovněž integruje zprávy s platebním pokynem. To vše znamená, že prostředky mohou nyní být převedeny za zlomek nákladů a času v porovnání s tradičním korespondenčním bankovnictvím.“ BWW od IBM tak znamená čerstvou konkurenci pro společnosti, jako je Ripple.

12:40:18 Celosvětově působící kryptopeněženka Abra oznámila, že nyní umožňuje přímé transakce z evropských bankovních účtů v systému SEPA. Uvádí to tisková zpráva ze 4. září. Zákazníci nyní mohou posílat eura a několik dalších národních měn přímo do své peněženky a konvertovat je do 28 různých kryptoměn, které Abra nabízí (včetně ETH, LTC, XRP). Kromě podpory SEPA bankovních účtů Abra rovněž oznámila, že nedávno do peněženky přidala tři nové měny: cardano (ADA), basic attention token (BAT) a Tron (TRX). SEPA (Single Euro Payments Area) je platební systém, který zjednodušuje bankovní převody v EU. V současnosti zahrnuje 28 členů EU a dalších sedm zemí (Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Švýcarsko, Andorra, Monako a San Marino).

12:30:16 Vlády by měly učinit z blockchainu standard, prohlásil generální tajemník OECD Angel Gurria. Vlády by měly pochopit, že blockchain není politika, ale nástroj. Řekl to na konferenci OECD Blockchain Policy Forum, kterou tato mezivládní organizace pořádá 4. a 5. září ve svém ústředí v Paříži a která je věnována příležitostem a výzvám spojených s blockchainovou technologií. Cílem konference je analyzovat dopady DLT. Mezi hosty jsou mimo jiné zástupci společností R3 Corda, Microsoft a Světové banky.

08:00:59 Kryptoburza Bittrex do poloviny září delistuje kryptoměnu bitcoin gold (BTG). Informoval o tom The Next Web 3. září. Je to kvůli hackerskému útoku v síti Bitcoin gold, který okradl několik kryptoburz včetně Bittrexu dohromady o 18 milionů dolarů a ke kterému došlo letos v květnu. Jednalo se o hackerský útok typu „dvojí útraty,“ který údajně útočníkům umožnil převzít kontrolu nad více než 51 procenty hashrate sítě BTG. Burza Bittrex neupřesnila výši ztrát, které utrpěla tímto útokem provedeným skrze měnu BTG. Zatímco Bittrex svaluje vinu za útok na algoritmus typu Proof-of-Work sítě Bitcoin gold a říká, že to je hlavní faktor, který „dvojí útratu“ umožnil, tým měny bitcoin gold na to opáčil, že „není zodpovědný za bezpečnostní politiku privátních subjektů jako je Bittrex a že burzy musí řídit svá rizika a jsou odpovědné za svou vlastní bezpečnost.“ Dále tým bitcoin gold poznamenal, že hacker se zaměřil na kryptoburzy, protože „akceptují velká depozita zcela automaticky, umožňují uživateli velmi rychlou směnu do různých kryptoměn a pak automatické stažení.“

2018-09-04

16:55:32 Čína se snaží omezovat kryptoměnové aktivity, ovšem ne vývoj blockchainové technologie. Již před rokem v září čínská centrální banka a další finanční autority zakázaly prodej nových kryptoměn v ICO. Peking rovněž účinně zakázal domácí obchodování bitcoinu za juan. Obchodování mezi kryptoměnami je stále možné, bitcoin může být nakupován za čínský juan na OTC trzích. V několika uplynulých týdnech však čínské úřady zvýšily tlak na domácí kryptoaktivity. 24. srpna úřady vydaly varování před riziky nelegálního fundraisingu schovávajícího se pod maskou blockchainu a kryptoměn. Přinejmenším jedna hlavní obchodní čtvrť v Pekingu pak zakázala propagační kryptoměnovou akci. Přesto čínská vláda fandí blockchainu. Několik místních vlád v Číně oznámilo výši svých blockchainových investic. Celkově činí od roku 2016 okolo 3,57 miliardy dolarů – uvádějí to odhady zveřejněné 28. srpna na webu SupChina. Také výše privátních investic do blockchainu zůstává stabilní i přes regulatorní změny týkající se kryptoměn. A již v květnu čínský prezident označil blockchain za „průlomovou“ technologii.

13:44:20 Praha se 6. a 7. září 2018 znovu stane evropským epicentrem exponenciálních technologií. Future Port Prague se vrací do Pražské tržnice v rozšířené dvoudenní podobě a se spoustou novinek. Desítky řečníků z Evropy i Spojených států zaplní celkem tři podia – konferenční, festivalové i pro sympozium řešící etiku strojů. Více než stovka vystavovatelů pak zaplní prostory tržnice svými elektrickými auty, domy budoucnosti, superpočítači, drony, roboty, 3D tiskárnami či nanotechnologiemi. Často nejlepšími světovými vychytávkami z dané oblasti. Během celé akce budou pro účastníky konference i festivalu letos nově probíhat praktické workshopy zaměřené na to, jak využívat technologie a metody exponenciálního leadershipu. Společně s lektory se zde budou vyrábět chatboti, studovat blockchain, sestavovat crypto trezor, zkoumat nanovlákna či zkoušet virtuální realita. Zakoupit lístky na festival můžete zde.

08:46:31 Kryptoměna ethereum (ETH) může jít k nule, a to nejen svou tržní cenou, ale také jako užitkový token v síti, protože se může stát nepotřebným. Tvrdí to Jeremy Rubin, vývojář bitcoin core a technický konzultant projektu Stellar (XLM). Uvedl to v článku nedávno publikovaném na TechCrunch, kde vysvětluje své argumenty. Tento článek vyvolal okamžité spory s komunitou Etherea, která obhajovala užitečnost ETH. Vitalik Buterin, spoluzakladatel Etherea, ve své dlouhé odpovědi na Reddit odmítl Rubinovy argumenty. Konstatoval, že teoreticky je to sice možné, ale že je velmi nepravděpodobné, že dojde k zániku ETH a odkázal na dvě bezprostřední změny v protokolu Etherea.

08:11:49 Okrsek Grant County ve státě Washington rozhodl, že zvýší ceny elektřiny pro těžaře kryptoměn a pro „rozvíjející se průmyslové firmy.“ Informoval o tom washingtonský týdeník Capital Press. Rozhodnutí předcházela roční studie, která zkoumala, jaké dopady může mít kryptotěžba na elektrické rozvodné sítě a ceny v Grant County. Nová sazba znamená pro velké odběratele, jako jsou společnosti zabývající se těžbou kryptoměn, tříleté zvýšení cen v závislosti na jejich spotřebě. Úředníci se tak snaží chránit ostatní odběratele elektřiny v regionu. Jedna z těžařských firem uvedla, že zvýšené náklady přenese na své klienty v podobě zvýšených poplatků za elektřinu, které jim účtuje.

08:10:05 Tým Etherea navrhuje po hard forku s označením Constantinople snížit odměnu za blok o třetinu. Odměna se sníží ze tří na dva ETH za blok. Je to jedno z rozhodnutí vývojářů Etherea, které přijali na nedávné schůzi, které se neúčastnil spoluzakladatel Vitalik Buterin. Hard fork Constantinople je považován za jeden z konečných kroků předtím, než se Ethereum přesune ke konceptu proof-of-stake. Těžba ETH však má i nadále pokračovat po nespecifikované časové období se sníženou odměnou. Datum forku musí být ještě stanoveno. Fork Byzantium z října 2017 snížil odměnu za blok z pěti na tři ETH. Někteří plánované snížení odměny (i centralizované rozhodnutí hrstky lidí o něm) kritizují a vidí v něm pouze snahu o zvýšení tržní ceny etherea.

2018-09-03

18:05:33 Japonský regulátor, Úřad pro finanční služby (FSA), zavádí nová striktnější pravidla pro registraci na kryptoburzách. K tomu dochází z důvodu dohledu nad řádným řízením rizik. Díky změnám budou muset uchazeči o registraci na kryptoburzách odpovědět až čtyřikrát více otázek. FSA bude také požadovat přístup ke struktuře vlastníků kryptoburz. Japonské kryptoburzy budou muset také odevzdávat zápisy z jednání jejich správních rad, aby FSA mohla posoudit, do jaké míry je věnována pozornost udržení finančního zdraví společností a zda jsou diskutovány a přijímány opatření na ochranu IT systémů kryptobruz.

13:40:21 Americká kryptoburza Bittrex koupila desetiprocentní balík akcií maltské blockchainové společnosti Palladium. Ta v červenci spustila tzv. ICCO (primární konvertibilní nabídka virtuálních mincí), která držitelům takto získaných tokenů po třech letech od jejich vydání zaručuje jejich konverzi na akcie společnosti. Před akvizicí měl v Palladiu 85 procent bankovní holding Investar a 15 procent připadalo na online sázkovou společnost Unikrn. Není však jasné, která společnost svůj podíl na úkor Bittrexu zredukovala. Prostředky získané skrze ICCO, tedy celkem 150 milionů dolarů, chce Palladium využít na akvizici nejmenované evropské banky, vývoj nové kryptoburzy se sídlem na Maltě a strategické investice do společností zaměřených na poskytování finančních služeb.

10:32:44 Ruská policie ve čtvrtek na základě pokynu Kanceláře generálního prokurátora zabavila 22 bitcoinmatů v 9 různých městech. Společnost BBF, která bitcoinmaty provozuje, byla informována pouze o tom, že vyšetřování potrvá 6 měsíců a poté mohou být bitcoinmaty vráceny. Ruský regulátor, tamní centrální banka, dle svých slov vykonává „systematickou práci za účelem identifikace nelegálních aktivit na finančním trhu a podniká proti takovému jednání konkrétní kroky. Možnosti nekontrolovaných přeshraničních transferů a jejich následných zpeněžení s sebou přináší rizika potenciální účasti v kryptoměnových schématech zaměřených na nelegální aktivity na finančním trhu.“ Dle slov právního zástupce BBF však ruská legislativa nezakazuje nákup kryptoměn. „BBF dodržuje všechny předpisy, platí daně a navíc identifikuje své uživatele, i když to není povinna dělat,“ dodal právní zástupce společnosti. Dle BBF jí jednání orgánů činných v trestním řízení poškodilo a to jak finančně, tak ztrátou reputace a spotřebitelské důvěry. Proti jednání policie a prokuratury proto hodlá podniknout právní kroky.

2018-09-02

11:30:45 Ethereové futures, které plánuje burza CBOE spustit do konce roku, by mohly pomoci růstu ceny bitoinu. Takový názor vyjádřil známý bitcoinový býk Tom Lee z firmy Fundstrat Global Advisors. V současnosti totiž bitcoinové futures, které jsou ve Spojených státech obchodovány mimo CBOE i na burze CME, umožňuji zaujmout krátkou pozici spekulující na pokles ceny tohoto aktiva. Mnoho analytiků tento fakt vnímá jako jeden z možných důvodů stojících za letošním výrazným poklesem kryptotrhu. Lee v nové investiční příležitosti, ethereových futures, vidí šanci, jak by se pozornost těchto „medvědích investorů“ mohla přesunout z hlavní kryptoměny právě na ethereum. Bitcoin, který z velké části udává trend celého kryptotrhu, by tak měl více volného prostoru pro růst.

11:10:31 John McAfee bude jedním z hlavních řečníků na Malta Blockchain Summit. Ten proběhne 1. a 2. listopadu a bude se jednat o jednu z největších společenských událostí spojených s kryptoměnami v tomto roce. John McAfee je v IT světě a v posledních letech zejména v kryptokomunitě vnímán jako prominentní osobnost a silný propagátor kryptoměn. V kryptosvětě však představuje i určitou kontroverzi svými poněkud nadsazenými prognózami ceny bitcoinu. Například na konci listopadu loňského roku uvedl, že cena této kryptoměny bude na konci roku 2020 milion dolarů. Malta Blockchain Summit zrcadlí současný zájem o kryptoměny a je již prakticky vyprodán, kdy se očekává účast okolo 5000 kryptonadšenců.

2018-09-01

18:35:33 Dnešní obchodování v zelených číslech se odrazilo i ve změně pořadí tržní kapitalizace některých altcoinů, jak vyplývá z údajů coinmarketcap.com. Cardano s 2,8 miliardami dolarů se posunulo na osmou pozici před USDT (2,7 miliardy dolarů). Do první desítky směřuje monero, které na desátou iotu ztrácí již jen okolo 60 milionů dolarů. Vzestup v posledních dnech zaznanenává na pozadí širšího využití této kryptoměny jako platidla také dash, který je nyní na 12. místě s tržní kapitalizací 1,8 miliardy dolarů. Na 20. místo se dostal dogecoin, který strmým stále pokračujícím růstem (nyní přes 60 procent) dosáhl na tržní kapitalizaci téměř 0,8 miliardy dolarů. Růst zaznamenává i bitcoin a to přes 3 procenta. Jeho podíl na celkové tržní kapitalizaci kryptotrhu nepatrně klesá a nyní je 52,2 procent.

15:36:47 Dogecoin (DOGE) zaznamenává strmý růst, když se jeho cena za poslední 3 dny více než zdvojnásobila. Největší objem obchodů lze pozorovat v páru s tokeny USDT. Není proto náhoda, že kryptoburza Poloniex přidává od včerejška nově možnost obchodovat dogecoin v páru s USDT i na své platformě. Kromě této kryptoměny je nyní možné na Poloniexu nově obchodovat v páru s USDT také 0x (ZRX), lisk (LSK), golem (GNT) a siacoin (SC).

15:10:53 Vývoj ceny bitcoinu koreluje s vyhledáváním tohoto pojmu v Google. Uvedl to poradce nizozemské centrální banky, Joost van der Burgt. Tato korelace byla silná zejména do chvíle růstu bitcoinu na konci loňského roku. Při následném rychlém poklesu ceny zájem o bitcoin z pohledu vyhledávání v Google silně opadal. „Pokaždé když se bitcoin (loni) objevil v médiích, ať už v negativním nebo pozitivním světle, jeho cena se podle toho zvyšovala,“ řekl van der Burgt v rozhovoru pro americkou CNBC. „Pokud se o něm všude mluví, nezáleží úplně na tom, o čem tyto zprávy jsou…nikdo nechce přijít o příležitost a každý se snaží získat kousek koláče.“ Van der Burgt srovnával vývoj ceny dalších populárních aktiv, například zlata, s jejich vyhledáváním ve vyhledávači Google. Zde však žádnou korelaci nevidí.

13:00:04 Chicagská burza CBOE prý plánuje spustit ethereová futures do konce roku 2018. Zprávu o tom přinesl Business Insider a odvolával se na nejmenované „insidery“. V současnosti CBOE čeká na schválení od amerického regulátora CFTC (Komise pro obchodování s komoditními futures). Experti na kryptoměny jsou ohledně tohoto kroku vcelku optimističtí a říkají, že futures na ethereum rozšíří investiční možnosti a rovněž mohou pomoci připravit cestu pro případné schválení kryptoměnových ETF (burzovně obchodovaných fondů). Někteří také věří, že by to mohlo zvrátit medvědí náladu na trhu. Burza CBOE spustila bitcoinové futures počátkem prosince 2017 a jen o pár dní tak předběhla svou konkurenci, burzu CME. Vedlo to k velkému nárůstu ceny bitcoinu, která se vyšplhala až ke svému historickému maximu kolem 20 tisíc dolarů, a k velkému zájmu o obchodování kryptoměn. Toto nadšení však bylo pouze krátkodobé.

11:35:45 Japonská národní policejní agentura vyvíjí software, kterým bude moci podrobně sledovat kryptotransakce. Bitcoin obdržel v Japonsku legální status v letošním roce, ovšem kryptoodvětví tam zůstává předmětem kontroly. Vládní úředníci se chtějí ujistit, že se užíváním kryptoměn nepáchá žádná nezákonná činnost. Proto chtějí sledovat toky všech běžných kryptoměn, které se dnes v zemi používají. Nový software umožní sledování všech kryptoměnových transakcí současnosti i minulosti. Má se jednat o nástroj podobný těm, které užívají na západě společnosti jako je Chainalysis, jejíchž služeb využívá mnoho amerických vládních agentur (jako jsou IRS, DEA a další). Zajímavým aspektem japonského sledovacího nástroje má být schopnost identifikovat, která burza byla využita k nákupu či prodeji kryptoměny. To pomůže snadněji identifikovat individuální uživatele spojené s konkrétními transakcemi v síti.

10:33:29 Japonský internetový gigant a přední společnost v oblasti e-commerce Rakuten kupuje japonskou kryptoburzu Everybody’s Bitcoin. Oznámení o akvizici bylo zveřejněno 31. srpna. Tržní kapitalizace společnosti Rakuten přesahuje 12,5 miliardy dolarů a za kryptoburzu (která vykázala za fiskální rok ukončený k 30. březnu 2018 čistou ztrátu kolem 444 2000 dolarů) zaplatí 2,4 miliony dolarů. Společnost Rakuten říká, že zvažovala vstup do odvětví kryptoburz, jelikož věří, že role kryptoměn jako platebního prostředku v budoucnosti poroste. Tato akvizice prý byla také reakcí na poptávku ze strany zvyšujícího se počtu jejích zákazníků. Již dříve v letošním roce společnost Rakuten oznámila plány zavést svou vlastní kryptoměnu jako součást nového na blockchainu založeného věrnostního programu.

10:20:09 Internetový prohlížeč Firefox bude v budoucích verzích blokovat malware pro cryptojacking. Uvádí to v oznámení z 30. srpna. Blokování kryptotěžebních skriptů, které potichu těží kryptoměny na počítači bez vědomí jeho uživatele, je součástí anti-sledovací iniciativy, která by měla být zavedena do praxe během několika příštích měsíců. V oznámení Firefox cituje studii provedenou doplňkem prohlížeče Ghostery, který zjistil, že 55,4 procent celkového času potřebného k načtení běžné webové stránky zabírá načítání sledovačů (trackers) třetích stran. Blokováním sledování a nabídkou „přehledné sady ovládacích prvků“ chce Firefox svým uživatelům poskytnout větší volbu ohledně toho, která data sdílejí s webovými stránkami.

The post Denní zprávy – září 2018 appeared first on Kryptomonitor.


Zařazenoút 02.10.2018 14:10:00
Zdrojkryptomonitor.cz
Originálkryptomonitor.cz/2018/10/02/denni-zpravy-zari-2018/
KategorieArchiv denních zpráv

Související témata

COVID 19 - koronavirus
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.