Itálie má výhrady k chystané reformě evropského záchranného fondu

Itálie má výhrady k reformě Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), na které se shodli ministři financí eurozóny v červnu a která má být podepsána na prosincovém summitu Evropské rady. Proti reformě se staví zejména protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) z vládní koalice, ale brojí proti ní také opozice. Tvrdí, že reforma vyvolá nedůvěru ve schopnost Říma splácet závazky, a proto by mohla hrozit restrukturalizace státního dluhu nebo i platební neschopnost.

Reforma počítá s posílením úlohy ESM. Záchranný fond eurozóny by mohl v mimořádných případech poskytovat půjčky i na pomoc bankám, jestliže by už nestačily peníze z fondu SRF, který je na pomoc bankám určen. V případě restrukturalizace dluhu by se fond mohl stát prostředníkem, požádá-li ho o to vláda, takže by jednal s investory. Pokud by některá z vlád eurozóny požádala o finanční pomoc, záchranný fond by po reformě posuzoval, zda je schopna splácet půjčky.

Součástí je i zavedení jednotné doložky o společném postupu (CAC) u všech dluhopisů eurozóny. Ta má umožnit pouze jediné rozhodnutí o restrukturalizaci, které by se týkalo všech dluhopisů. Současná klauzule CAC požaduje samostatnou restrukturalizaci pro každý typ dluhopisů vydaných vládou. Změna by zjednodušila restrukturalizaci v rámci různých kategorií dluhopisových nástrojů a pomohla by zabránit blokování dohod.

Italská média tvrdí, že premiér Giuseppe Conte se chystá reformu vetovat, a tím její konečné schválení oddálit. "Pracujeme na vylepšení dohody... Otázku veta bych vůbec nenastoloval," citovala dnes agentura Reuters zdroj z italské vlády. "Reforma ESM, která by Itálii zničila, je nepřijatelná," konstatoval ve středu v rozhovoru s deníkem Corriere della Sera šéf hnutí M5S Luigi Di Maio. Itálie podle něj už nebude přijímat "rány pod pás".

Kritiku ze strany opozice, jmenovitě z řad nacionalistické a populistické strany Liga Mattea Salviniho, Reuters přičítá politickému oportunismu. Reforma by "zničila život milionům Italů a znamenala by konec naší (italské) suverenity," tvrdí Salvini. Podle názoru Ligy hrozí, že Itálie by peníze z EMS dostala jen v případě, že bude souhlasit s restrukturalizací svého dluhu. Reforma ale s takovou automatickou podmínkou nepočítá, poznamenal Reuters.

Obavy z reformy EMS vyjádřil i guvernér italské centrální banky Ignazio Visco, bankovní lobby a další italští ekonomové. Visco varoval před psychologickým dopadem jakékoli restrukturalizace dluhu na trh. Restrukturalizace by podle něj mohla vyvolat očekávání, že vláda nebude schopna závazky dodržet, a tato negativní prognóza by se mohla nakonec sama naplnit.


Zařazenočt 21.11.2019 09:11:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4276649/italie-ma-vyhrady-k-chystane-reforme-evropskeho-zachranneho-fondu.ht...
KategorieEkonomika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.