Češi jedí stále více masa, naopak mléka a mléčných výrobků čím dál méně. Oproti roku 2017 se loni zvýšila také spotřeba alkoholických nápojů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.
Průměrný Čech loni snědl 82,4 kila masa, více než polovinu přitom tvořilo vepřové, následuje drůbeží, jehož spotřeba byla rekordní, a s odstupem hovězí. Oproti roku 2017 vzrostla konzumace masa o 2,1 kilogramu a za posledních deset let je na nejvyšší úrovni.
Češi loni kupovali také více ovoce, na jednoho člověka připadlo přes 86 kilo, zvyšuje se i spotřeba obilovin. Naopak u zeleniny a brambor ve srovnání s rokem 2017 mírně klesla, stejně jako u mléka a mléčných výrobků. Těch průměrný Čech loni přijal 245,8 kilo.
Celkově činila spotřeba potravin na osobu 789,7 kilogramu, což je oproti roku 1989 o 17,4 kilogramu méně. Jde o výrobky, které lidé koupí, celková hodnota se tedy počítá včetně vyhozených zbytků. Ve srovnání s rokem 1989 si hovězí a drůbeží maso téměř vyměnila místa.
Proti roku 2017 vzrostla také spotřeba alkoholických nápojů, rekordní hodnoty ale nedosáhla. Každý Čech průměrně vypil 172,5 litru alkoholu (9,9 litru čistého lihu), největší část tvořilo pivo. Také cigaret jsme loni vykouřili více, průměrně 1992 kusů.
Zařazeno | po 02.12.2019 16:12:00 |
---|---|
Zdroj | tn.cz Mediafax Nova Ekonomika |
Originál | tn.nova.cz/ext/cesi-dal-holduji-masu-a-alkoholu-podivejte-se-co-jime-a-pijeme-nejvic.html |
Přílohy |