MPSV a ÚP ČR nabízí pomoc obyvatelům Domova pro OZP ve Vejprtech

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s Úřadem práce ČR nabízí pomocnou ruku všem obyvatelům Domova pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech, které o uplynulém víkendu zasáhl požár. Poškození mohou požádat
o dávku mimořádné okamžité pomoci, a to až do výše 51 150 Kč.

Ke stažení

  • Tisková zpráva.pdf (348 kB)

MPSV a ÚP ČR nabízí pomoc obyvatelům Domova pro

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s Úřadem práce ČR nabízí pomocnou ruku všem obyvatelům Domova pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech, které o uplynulém víkendu zasáhl požár. Poškození mohou požádat o dávku mimořádné okamžité pomoci, a to až do výše 51 150 Kč. 

 

Úřad práce ČR je v úzkém kontaktu s vedením Města Vejprty i samotného zařízení. Zároveň personálně posílil své zdejší kontaktní pracoviště, tak aby byl ze strany úřadu

Na rozdíl od předchozích období vyjednala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová ve státním rozpočtu částku na mimořádné dotace, pro řešení situací jako je tato. MPSV vyplatí do týdne tomuto zařízení mimořádnou dotaci v objemu 5 mil. Kč (případně výše dle zjištěné potřeby) dle § 104 zákona o sociálních službách, kterou lze okamžitě využít. Finanční prostředky budou využity dle žádosti na personální náklady a drobné opravy.

Dávka mimořádné okamžité pomoci (MOP)


Jednorázová dávka, která pokrývá šest základních životních situací. V případě neštěstí ve Vejprtech ji ÚP ČR může poskytnout klientovi, kterého postihla vážná mimořádná událost a jeho sociální a majetkové poměry mu neumožňují překonat nepříznivou situaci. Výše poskytnuté podpory může dosáhnout až 15 násobku životního minima, tedy 51 150

V první řadě je nutné, aby klient podal žádost o tuto dávku, řádně ji podepsal a doložil veškeré podklady, které zákon vyžaduje a které jsou nutné pro posouzení nároku na dávku. Pokud se jedná o klienta, kterému je příslušným soudem ustanoven opatrovník, uplatňuje žádost o dávku mimořádné okamžité pomoci opatrovník a ten také dokladuje veškeré potřebné podklady pro posouzení žádosti.

Obdobným způsobem postupuje nyní i ÚP ČR v případě klientů Domova pro OZP ve Vejprtech, kde má většina klientů postižených požárem soudně stanoveného opatrovníka. Zaměstnanci ÚP ČR sami proaktivně jednotlivé opatrovníky (fyzické i právnické osoby) oslovili, aby podali žádost o MOP tak, aby ÚP ČR tak mohl žádost v co nejkratší možné době posoudit a následně prostředky vyplatit bezodkladně. Každý správní proces má ale na svá pravidla, která stanoví platná legislativa a ÚP ČR se jí, jako správní úřad, musí řídit. Rozhodně tedy nesouhlasíme s tvrzením, že navzdory slibům MPSV není dávka vyplacena ihned.

 

V současné době je sepsáno a podepsáno celkem 14 žádostí o MOP. Prostředky v celkové výši 140 tis. odeslal ÚP ČR v průběhu středy 22. 1. 2020. Další dvě žádosti jsou sepsané, ale nepodepsané. V případě dalších klientů ÚP ČR operativně jedná.

 

 

Výše poskytnutých MOP byla stanovena s ohledem na aktuální situaci klientů. Jedná se o okamžitou pomoc klientům, aby mohlo dojít k nákupu oblečení, obuvi, hygienických potřeb aj. Další individuální náklady budou řešeny na základě nově uplatněných žádostí o poskytnutí MOP, po zjištění konkrétních „škod“ jednotlivých klientů. Bližší „škody“ budou zjišťovány postupně. Tedy po návratu klientů do zařízení popř. s ohledem na umístění klientů v jiném zařízení aj. 

 

Úřad práce ČR je v neustálém kontaktu jak se žadateli o MOP, tak i s jejich opatrovníky, a situaci pravidelně monitoruje. Zaměstnanci ÚP ČR se snaží posoudit nároky na dávky v co nejkratším čase tak, aby zbytečně nedocházelo k prodlevám.

V případě zájmu o pomoc při odstraňování škod je ÚP ČR schopen zajistit v rámci veřejně prospěšných prací potřebné zaměstnance a maximálně zkrátit řízení, která s touto

V současné době připravuje MPSV novelu zákona o sociálních službách, která by měla platit od 1. 1. 2021. Tato novela nově nastavuje personální a technické standardy pro všechna zařízení sociálních služeb. 


Zajištění kvalitní péče na míru každého potřebného je prioritou dneška, jedině při vědomí plného respektu k lidské důstojnosti můžeme ručit za plnohodnotnou a trvale udržitelnou péči o naše potřebné. I lidé s mentálním postižením chtějí žít kvalitní život. V České republice jsou základní lidská práva a svobody legislativně stanovena v Ústavě České republiky a Listině základních práv a svobod. Díky těmto zákonům mají osoby s mentálním postižením stejná práva a povinnosti jako ostatní lidé. 

 

V této souvislosti je při poskytování sociální služby nezbytné řešit i to, jak přistupovat k rizikům vyplývajícím z chování uživatelů, které s sebou může nést např. jejich zdravotní postižení. Riziko z lidského života nelze odstranit.  Povinností poskytovatele je omezit jeho chování či dokonce i jeho osobní svobodu, a tím chránit zdraví, život klienta než respektovat jeho vůli. I v těchto případech je však nezbytné pracovat s klientem individuálně, přijatá omezení musí být opodstatněná a nesmějí svým rozsahem či charakterem překračovat intenzitu či míru rizikového chování klienta.

  

 

Tiskové oddělení MPSV a ÚP ČR

 

 


Zařazenočt 23.01.2020 12:01:00
ZdrojMPSV TZ
Originálmpsv.cz/web/cz/tiskove-zpravy-mpsv/-/asset_publisher/rn7VH8VeRnZT/content/id/1322916
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.