Tisková konference po jednání vlády, 16. března 2020

Text zatím neprošel jazykovou korekturou.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý večer, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. O úvodní slovo poprosím pana premiéra Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý večer. My jsme se radili, jestli přijdeme na tiskovou konferenci s rouškou nebo bez. My určitě samozřejmě jsme dneska vyzvali všechny, aby do té doby, než přijdou roušky, které jsme objednali, udělali jsme také usnesení vlády, aby zatím nějakým způsobem vypomohli. K tomu se ještě dostanu. Já bych nejdříve chtěl poděkovat všem našim občanů za trpělivost, za to, že společně bojujeme proti koronaviru, že se snažíme ho porazit, všem těm, kteří šli do práce, všem našim zdravotníkům, řidičům, zaměstnancům, zkrátka všem, kteří dodržují karanténu, kteří jsou odpovědní, ukáznění a kteří zachovávají klid. My skutečně od rána do večera řešíme tu situaci.

Dneska ráno vyletělo letadlo, naše vojenské letadlo směr Novosibirsk, směr Čína. Dnes ráno v osm jsem jednal s velvyslancem Čínské lidové republiky v České republice, panem Zhang Jianminem. A skutečně jsem ocenil efektivní práci Číny v prevenci a kontrole epidemie Covid-19, protože Čína to zkrátka zvládla. Zvládla to a má obrovské zkušenosti a my jsme s nimi v kontaktu a úzce s nimi spolupracujeme. Nejen s Čínou, ale i s Koreou, ale ta Čína je samozřejmě prioritní, protože dneska tím, že došlo de facto k ukončení epidemie nebo končí ta epidemie, tak Čína je znovu největším výrobcem zdravotního materiálu v případě epidemií. Celý svět tam chodí nakupovat.

Já jsem ocenil, že pan velvyslanec mě následně ve 12 hodin informoval, že jsme dostali povolení na to naše letadlo, protože my jsme to povolení neměli, protože tam zkrátka celá planeta nakupuje a je to velice složité. V tomhle směru jsem s ním jednal 45 minut a myslím si, že to bylo velice efektivní pro spolupráci v boji proti koronaviru, protože se máme skutečně v čem v Číně učit.

Následně jsme měli jednání – a pro mě je to absolutně priorita – že chceme zřídit dvě speciální nemocnice pro případy Covid-19. Absolutní priorita. Mají to být nemocnice Na Homolce a sv. Anna. Myslím si, že to musíme udělat urgentně. To znamená, že tyhle dvě nemocnice by mohly mít kapacitu až tři sta lůžek.

A samozřejmě potřebujeme mít ventilátory, protože když dnes již vidíme ta úmrtí v Itálii nebo v Evropě, tak tam je přímý vztah v disponibilitě ventilace a onemocnění. Proto jsem také dnes s firmou Cheirón, kde máme objednaných sto padesát ventilátorů. A firma to objednala v Číně. Ubezpečili mě tedy, že zkrátka ty ventilátory dodají. Takže to je absolutní priorita. Absolutní priorita, abychom připravili hlavně naše nemocnice, pokud by došlo k velké epidemii a zkrátka k tomu, že bychom měli hospitalizovaný větší počet pacientů.

My samozřejmě – a pan ministr o tom určitě bude mluvit – že je potřeba, aby se nemocnicím odlehčilo, aby se odložily zdravotní výkony, které nejsou akutní. Pan ministr to určitě udělal. Je potřeba se specializovat na případy koronaviru. Bohužel to nejhorší je, co se stalo v Itálii, že ta epidemie přišla do nemocnic. Tomu my chceme určitě maximálně zabránit.

To letadlo, které jako první letí do Číny, naloží sto padesát tisíc rychlotesterů, protože samozřejmě dnes je pro nás nejdůležitější, abychom realizovali rychlé odběry, abychom měli skutečně update, aby lidé nečekali na odběry, aby byl identifikován rozdíl mezi těmi, kteří to skutečně potřebují a jsou nemocní a těmi, kteří to dělají preventivně.

Připravujeme de facto sedm letadel, které by měly odletět v úterý a ve středu do Číny. Jednak je tam ten dar od skupiny PPF – 1,7 milionu respirátorů a testerů, a potom jsou tam dodávky 5 milionů roušek a 1,1 milionu respirátorů, takže samozřejmě i na tato letadla je potřeba mít povolení. A to je dneska absolutní priorita.

Děláme maximum, abychom zabezpečili ten zdravotní materiál a identifikovali jsme, že je velký zájem o materiál pro výrobu látkových roušek. Měli jsme na call centru tisíce telefonátů, proto vláda dnes rozhodla a nařídila, že ten zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb se nevztahuje na prodej textilního materiálu a textilní galanterie, a také na servis výpočetní a telekomunikační techniky, audio a video přijímačů, spotřební elektroniky, přístrojů a dalších výrobků pro domácnosti. D

Dále máme největší starost o naše seniory, tak vláda doporučuje osobám starším 70 let nevycházet po dobu trvání nouzového stavu mimo svá obydlí s výjimkou návštěvy zdravotnického zařízení za účelem zajištění neodkladné zdravotní péče. A také jsme požádali starosty obcí zajistit osobám, našim seniorům pomoc při zvládání základních životních potřeb včetně nákupu potravin a léků.

Dále vláda přijala usnesení, kde nařizujeme osobám, de facto v rámci domovů seniorů, zákaz vycházet mimo objekt nebo mimo areál. A také jsme nařídili poskytovatelům sociálních služeb, aby byli od 18. března 2020 po trvání nouzového stavu, aby byla pozastavena činnost služeb, jako jsou centra denních služeb, týdenní stacionáře, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež.

Dále jsme řešili otázku ubytování. Vláda nařídila zákaz prodeje ubytovacích služeb. Vlastně je to ten sytém Airbnb. A z toho zákazu prodeje ubytovacích služeb jsme udělali výjimku na prodej a poskytnutí ubytovacích služeb cizincům do doby opuštění území České republiky a cizincům s pracovním povolením na území České republiky. Na cizince takto pobývajícího na území České republiky se vztahují stejná omezení pohybu a další krizová opatření jako na občany České republiky.

Dále vláda schválila tak zvanou záruku Covid. To je navýšení, souhlasí s navýšením kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu, o tom bude mluvit pan místopředseda, o jednu miliardu korun na realizaci podpory podnikatelů a živnostníků.

Odsouhlasili jsme na základě žádosti ministra vnitra otevření nového přechodu Rumburk.

Takže dnes ty priority samozřejmě pro nás jsou: mít robustní zdravotní systém připraven na další navýšení počtu nákaz, protože je jasné, že to bude stále stoupat. My s tím počítáme. My to vyhodnocujeme a samozřejmě reagujeme podle toho vývoje.

Z hlediska vlády jako takové tam budu mluvit jen o dvou věcech, a to je ošetřovné – tam je jasné, že ta lhůta končí ve čtvrtek, takže je jasné, že my chceme pomoci zaměstnancům s ošetřovným a taky živnostníkům. Vláda tenhle bod přerušila do zítřejšího rána. Budeme pokračovat jako vláda v deset hodin. A to jenom z toho důvodu, že v rámci vlády je jeden návrh formou zákona a druhý návrh je formou nařízení vlády a jinou technikou dodání peněz.

Také jsme dlouho diskutovali o pomoci pro firmy, o pomoci pro živnostníky. Určitě bude mluvit dlouho pan místopředseda Havlíček. Co se týká pomoci firem, my zítra ráno máme předsednictví Tripartity.

Mimochodem tedy vláda dnes zasedla jako video vláda, takže jsme nebyli spolu. Byli jsme propojeni přes speciální kamerový systém a my v tom budeme pokračovat. Je důležité, abychom nejdřív vyřešili to ošetřovné, vyřešili okamžitou pomoc živnostníkům a dobře promysleli, v jakém rozsahu – a samozřejmě ty dopady můžou být obrovské – pomůžeme našim firmám.

My teď nevíme, jak se to bude vyvíjet, protože ta situace v Evropě se vyvíjí velice dynamicky. Můžete sledovat, že vlastně jednotlivé státy následující naše kroky nebo dnes Evropská unie.

Zítra večer v 17 hodin je znovu videokonference všech premiérů a prezidentů, abychom si vyměnili nějaké zkušenosti, protože Evropa nepostupuje jednotně. Nicméně určitě budeme chtít, aby nám Evropská unie umožnila větší flexibilitu při čerpání evropských peněz, aby pomohla leteckým společnostem. Já jsem dneska jednal s ČSA a s Travel Service. Všechny společnosti na světě mají obrovské ekonomické problémy, protože samozřejmě nelítají. Pro nás, ČSA a Travel Service, mají obrovský význam, protože jednak včera večer díky nim se nám vrátilo asi sto patnáct našich občanů z Egypta v karanténě. A těch dalších šest nebo sedm letadel je z Travel Service a ČSA.

To znamená, že my chceme tak, jak jednotlivé členské státy pomáhají svým leteckým společnostem, tak žádat od Evropské unie nějakou půjčku pro tyto společnosti, protože vlastně stát nemá v majetku žádnou leteckou společnost. A je to klíčové.

Paní Dostálová bude mít jednání, teda bude mít video kontakt s komisařem Hahnem ohledně flexibility ve fondech.

Já se samozřejmě připravuji na to jednání s premiéry, abychom řekli jasně, že Evropa by měla teď zapomenout na Green Deal a měla by se soustředit skutečně na koronavir. Dnes je Evropa největší centrum epidemie koronaviru na světě. Bohužel. Taková je situace. Když vidíte vývoj u jiných států, je skutečně dramatický – Itálie, Španělsko a další. Maximálně se připravujeme na to, abychom to zvládli. A já znovu děkuji všem za trpělivost a jsem přesvědčen, že společně to zvládneme.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy pan Havlíček.

Karel Havlíček, vicepremiér, ministr průmyslu, obchodu a ministr dopravy: Dovolte, abych zmínil stav zejména dnes z toho úhlu podnikatelského sektoru. Změny, které jsme nastavili v těch posledních dnech jsou skutečně velmi náročné pro podnikatele. Dovolte abych i touto cestou jim poděkoval za trpělivost, abych jim poděkoval za přístup a to jak těch podnikatelů velkých tak i malých. Hovořím o tom, že jenom na MPO máme v call centru okolo 40 lidí, kteří vyřizují přibližně 300 telefonátů za hodinu. Točí se ve 3 směnách. Dalších 40 lidí máme na Min. dopravy kde to dělají z úhlu pohledu dopravců a pasažérů, kteří třeba někde uvízli.

Já jsem se byl dneska na tom call centru podívat, skutečně se netrhly od 5 ráno telefony. Byly tam lidé, kteří tam čekali ve frontách, myslím tím v telefonním frontách, podnikatelé, kteří pochopitelně byli vyděšeni, kteří nevěděli co mohou očekávat, musím říct, že se chovali velmi korektně, velmi slušně. A jsem tímto rád, že jim můžeme pomoci alespon nasměřovat je, protože co je důležité – a to, že se nám podaří a podařilo dávat dohromady první programy podpory.

Minulý týden v extrémně rychlé době se nám podařilo během víkendu připravit program, který se jmenuje Covid ČMZRB s dotací 600 mil. Kč. A to s dotací na úvěry s ročním odkladem splatnosti, bezúročné úvěry s následujícími 2 lety splácení. My jsme řekli, že ten úvěr bude moci být čerpán nejdříve 15. dubna, později jsme to stáhli na 1. dubna a protože celý týden se natvrdo pracovalo, tak se nám ho podařilo spustit dnes., tzn. Ještě se 14 denním předstihem. Proč to říkám? Mám první informace, staré asi 20 minut – jenom za dnešek bylo přijato 437 žádostí v celkové výši 800 milionů korun. Samozřejmě některé z nich nedopadnou, protože třeba tam budou chyby atd. Ale v zásadě můžeme říci, že program je vyčerpán nebo, že během následujících hodin bude.

Znamená to, že jsem zamířili správně. A i to bylo důvodem, že jsme dnes přijali další navýšení tohoto programu přes ČMZRB a to o jednu miliardu Kč. Navíc ho rozšiřujeme, rozšíříme ho tentokrát i na živnostníky, OSVČ, protože ten program byl koncipován tak, že se jednalo o bezúročné úvěry ve výši min. 500 000 Kč, max. 15 mil. Kč, což samozřejmě pro některé podnikatele byla částka příliš vysoká. Takže to budeme snižovat. A myslím si, že je dobrá zpráva, že mužeme skonstatovat to, že budeme připravovat v dalších dnech další a další výzvy. A pokud to bude málo, opět budeme přidávat další zdroje. Pracujeme na tom, že budeme přesměrovávat zdroje z ostatních operačních programů, toto je zatím z národních peněz, ale z ostatních operačních programů, z evropských strukturálních fondů, které budeme dávat z programů, které byly původně určeny, třeba na zelenou ekonomiku nebo na chytrou ekonomiku. A budeme dávat právě pro podporu těchto podnikatelů.

Paralelně s tím ale jedeme celou řadu podpůrných nástrojů pro malé firmy i větší firmy. Tým ministryně Schillerové připravuje celou řadu odkladů posečkání, tak aby se posunuly daně a odvody o několik měsíců. Současně apelujeme a jednáme s energetickými společnostmi, s telekomunikačními společnostmi, aby podobně jako stát, který odkládá platby, tak, aby se zachovaly i oni. Jednáme s bankami, aby prodloužily úvěry, aby odložily splatnosti úvěrů. A v tuto chvíli nejednáme, ale alespoň apelujeme, byť ta jednání také probíhají, s majiteli obchodních center, aby i oni zohlednili to, že firmy, které tam jsou v nájmech budou mít pozdější platby.

Současně jednáme s týmem paní ministryně Maláčové, a připravují se další opatření toho sociálního charakteru, mzdového charakteru atd. To jednání bude pokračovat zítra, ještě za aktéru členů tripartity – zaměstnavatelských svazů a sociálních partnerů a odborů. Poté to budeme projednávat na další mimořádné vládě.

Kromě koronaviru…..je dobré sdělit i to, že jsme po několikaměsíční přípravě a velmi náročných diskusích dnes přijali změnu energetického zákona. Dlouho očekávaná změna, která míří proti energetickým šmejdům. Toto se projednávalo skutečně velmi dlouho dlouho to bylo projednáváno i na leg. radě vlády. Snažili jsme se odchytat všechno podstatné. A co je podstatné je to, že v tuto chvíli se zásadním způsobem posiluje role spotřebitelů vůči těm, kteří byli zprostředkovateli zejména a kterým se někdy přezdívá energetičtí šmejdi, kteří skutečně drancovali v posledních měsících zcela neomaleným způsobem zejména rizikovou skupinu obyvatel, ať už to byli důchodci, sociálně slabší atd. a z těch tzv. klasických šmejdů se právě přešlo do té oblasti energetických šmejdů. Takže přijali jsme úplně nový režim, který vytváří nový druh podnikání a to je zprostředkovatelská činnost v energetice. Teď se zjednodušeně každý z těchto zprostředkovatelů bude v přísně řízením režimu pod ERÚ a kdo nebude respektovat pravidla bude z něj vyškrtnut a nebude moci zprostředkovávat služby v oblasti energetiky.

Ta novela současně zásadním způsobem posiluje ochranu spotřebitele ve všech rovinách. Tzn. Budou se moc t vypovídat závazky ze smlouvy ve lhůtě od 15 dne od zahájení dodávek např. elektřiny nebo plynu. Bude se moct jednoduše ukončit smlouva, která bude na dobu určitou. Smlouva o dodávkách elektřiny a plynu, které budou přesahovat 36 měsíců se po uplynutí této doby budou považovat za smlouvu na dobu neurčitou. A současně se upravuje toliko diskutovaná časová omezení tzv. plných mocí, což bylo nejenom nepřehledné ale velmi se toho zneužívalo. Nyní to bude pouze na 6 měsíců. Zákon reaguje na nekalé praktiky a v každém případě zmocněné osoby, které budou získávat zmocnění nebudou moci dále toto zmocnění zneužívat. Nebudou ho moci používat vícerokrát a bez vědomí zákazníka. A i po několika letech od vydání zmocnění tak jako to je třeba doposud.

Podle našeho názoru je to zásadní krok, který do určité míry shrnuje celou řadu návrhů ze sněmovny, které přicházely. A nemyslíme si v tuto chvíli, že přicházely úplně špatně. Nicméně byly pouze parciální, vždycky každý z poslanců dal nějaký návrh, který principielně nebyl úplně špatný, my jsme s nimi jednali, já jsem měl možnost se se všemi i opozičními politiky potkat, je to asi měsíc. Vyjasnili jsme si celou řadu věcí. Shodli jsme se na tom, že náš zákon shrnuje úplně vše, my jsme i respektovali jejich názory které v tom měli, snažili jsme se všechno zakomponovat, protože toto skutečně není politická záležitost, není to ideologická věc. Je to věc, kdy se jednou provždy vypořádáváme s energetickými šmejdy.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Ministr zdravotnictví pan Adam Vojtěch.

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: Dobrý večer, dámy a pánové i ode mě. Je pravdou, jak řekl pan premiér, že skutečně ta epidemiologická situace v České republice se vyvíjí. Vyvíjí se v Evropě. Dnes Světová zdravotnická organizace označila Evropu za epicentrum nákazy Covid-19, takže i to musíme brát do úvahy. Sledujeme data v okolních zemích a samozřejmě i data v České republice.

Já dostávám různé zprávy, teď aktuálně mi jeden novinář psal, že určitě zemřel už ten pacient Fakultní nemocnice Na Bulovce. Já jsem toto několikrát ověřoval a není to pravda. Psalo mi to několik novinářů tak prosím, aby novináři v tomto směru nešířili – nebo nevím, kdo to šíří – tyto dezinformace, které se dostávají opakovaně, že zcela jistě pacient zemřel, jestli to můžeme potvrdit. Není to tak. Pacient na Bulovce je ve stabilním stavu. Sice ventilovaný, ale je stabilizovaný. Pacient ve Všeobecné fakultní nemocnici je rovněž stabilizovaný, byť ten stav tam byl velmi kritický, tak se ho podařilo lékařům stabilizovat.

Nyní mám čerstvou zprávu, že máme třetího pacienta, který je ventilovaný. Je to tedy pacientka, ročník 43 v Ústřední vojenské nemocnici, která je ale také v tuto chvíli stabilizovaná. Je to polymorbidní pacientka, ročník 43, u které se projevil syndrom akutní dechové tísně, takzvaně RDS, což je ten klasický průběh. Takže to jsou vlastně tři pacienti, kteří jsou na plicní ventilaci, ale lékaři se o ně starají.

Já bych chtěl poděkovat všem zdravotníkům, kteří skutečně v tuto chvíli se starají o pacienty na infekčním klinikách, ale i jinde o ty závažně nemocné, za jejich práci, za jejich obětavost, protože to je pro nás naprosto zásadní.

Jak říkal pan premiér, rozhodli jsme o tom, že budeme vydělovat dvě konkrétní nemocnice, kam bychom chtěli v těch následujících deseti dnech směřovat ty závažné pacienty. Já jsem již dnes hovořil s oběma řediteli těchto nemocnic, takže oni už spustili svoje týmy a připravují se na to. Zítra proběhne schůzka k tomuto na Ministerstvu zdravotnictví.

Jinak já jsem dnes také vydal opatření obecné povahy, které se týká toho, že poskytovatelé akutní lůžkové péče, to znamená nemocnice, mají omezit plánované výkony, plánované operace, které snesou odkladu tak, aby maximum kapacit – jak prostorových, tak personálních – měli vyčleněno právě na péči o pacienty s nemocí Covid-19. To znamená toto opatření obecné povahy, na kterém jsme se dohodli na vládě, to je jeden z těch bodů opatření ve zdravotnictví. Je podepsáno, je vydáno, a platí tedy pro všechny poskytovatele akutní lůžkové péče.

Velmi intenzivně pracujeme na objednávkách materiálů, které mají chránit zdravotníky a další personál. V tuto chvíli čekáme na dodávku šestnácti kamionů, které obsahují 1,4 milionu respirátorů a 2,2 milionu ústenek. Ty kamiony by měly dorazit do České republiky ve čtvrtek, maximálně v pátek. Dnes jsme to ověřovali u distributora, takže věřím, že tomu tak bude. O ventilátorech hovořil pan premiér. A samozřejmě nakupujeme dále. Aktuálně máme objednáno tři a půl milionu respirátorů, téměř tři miliony šest set tisíc respirátorů a dvanáct milionů ústenek. A samozřejmě jsou tam ještě ty dodávky z Číny, jak o tom hovořili kolegové, takže snažíme se skutečně maximálně zajistit tyto ochranné prostředky tak, aby byly co nejdříve v České republice. Stejně tak jako rychlotesty, které jsou na cestě a měly by být doručeny do České republiky zítra a následně je budeme distribuovat, což nám velmi ulehčí situaci, zrychlí to testování, zvýší protestovanost populace. Byť se díváte na ta data, která publikujeme na stránkách Ministerstva zdravotnictví, tak tato data ukazují, že poměrně výrazně roste počet testovaných pacientů. Za včerejšek to bylo asi zhruba tisíc vzorků, které jsme otestovali. Takže myslím si, že na tomto pracujeme.

Máme aktuálně sedmnáct odběrových míst v České republice. Jsou samozřejmě pak i odběrová místa v rámci infekčních klinik, ambulantních pracovišť, ten počet se také navyšuje. Jednotlivé kraje plánují otevírat nová odběrová místa, takže pro nás to testování je jednou z priorit.

Ještě jsem zapomněl na jednu věc. Zaznamenali jsme, že někteří lékaři poukazují, že mají nedostatek ochranných rukavic, proto jsme dnes objednali jeden a půl milionu rukavic, které dojdou zítra do České republiky do skladů Správy státních hmotných rezerv, takže tento ochranný prostředek, který je velmi důležitý, dojde.

Snažíme se opravdu reagovat na tu poptávku, která je ze zdravotnictví, co chybí. A tyto různé ochranné prostředky a podobně objednávat. Takže ode mě asi v tuto chvíli všechno a jsem připraven na dotazy.

Možná bych přece jen jedno téma ještě zmínil, pardon. Funguje linka 1212. Já vím, že byly různé debaty o tom, že je přetížená. Aktuálně je tam sto padesát operátorů, kteří pracují na této lince a chceme je navýšit až na počet dvě stě padesát. Máme to již domluveno s těmi našimi partnery, takže mělo by tam být skutečně dvě stě padesát operátorů, kteří budou pracovat. A tato linka by měla být tou základní, kde se lidé dozví základní informace o této nemoci, aktuální informace. A samozřejmě bude tam pomoc pro ty, kteří se potřebují otestovat a tak dále. S tím, že samozřejmě nadále funguji stránky koronavirus.mzcr.cz, které také poskytují veškeré informace. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Náměstek ministra zdravotnictví pan Roman Prymula.


Zařazenopo 16.03.2020 22:03:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/tiskove-konference/tiskova-konference-po-jednani-vlady--16--brezna-2020-18...
KategorieTiskové konference
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.