Koronavirus v Norsku a na Islandu

Koronavirus v Norsku a na Islandu

06.03.2020 / 11:09 | Aktualizováno: 18.03.2020 / 11:31

Podrobné informace o šíření koronaviru v Norsku a na Islandu, včetně opatření přijímaných místními úřady, naleznete na níže uvedených webových stánkách.

NORSKO:

Informace týkajících se koronaviru, jeho šíření v Norsku a opatření s tím spojených jsou pro veřejnost publikována a aktualizována na webových stránkách Norského institutu veřejného zdraví v norštině a anglickém jazyce. Dalším zdrojem informací je zabezpečená webová stránka Health Norway.

Od 17. 3. platí pro každého jednotlivce vstupujícího na území Norska povinná 14ti denní karanténa (viz Pravidla pro karanténu - odjezd/příjezd (DOCX, 20 KB)). Karanténa platí ode dne příjezdu do Norska s tím, že na většinu osob se vztahuje i retroaktivně od 26. 2. 2020. Na osoby, které tranzitují přes norská letiště do svých domovských zemích se povinnost karantény nevztahuje. Jednotlivci v karanténě, ale bez symptomů, mohou opustit místo karantény v případě, že se snaží dostat mimo Norsko do své domovské země. Přeprava z místa karantény do místa odjezdu/odletu musí být realizována v souladu místními zdravotními opatření. Lidé přijíždějící do země se symptomy nachlazení či chřipky musí jít do izolace a vydržet v ní minimálně do 7. dne po odeznění všech příznaků.

Cestovatelé/turisti z mimo-severských zemí bez trvalého bydliště v Norsku jsou norskými úřady vyzýváni k návratu do svých domovských zemí. Případně, je třeba kontaktovat místního koordinátora zdravotní peče příslušného k dané obci, který by měl dále zajistit naplňování přijatých opatření ve vztahu k turistům/cestovatelům. Rozhodnutí norských úřadů je retroaktivní a vztahuje se na všechny příjezdy do země od 27. února 2020. Blíže viz Travel Advice - Norway (DOCX, 47 KB).

Další informace a rady lze obdržet na norském telefonním čísle + 47 815 55 015.

Osoba nacházející se v Norsku, která se domnívá, že je nakažena by měla kontaktovat všeobecného lékaře, případně volat pohotovost na telefonním čísle + 47 116 117 nebo +47 21 80 21 82 (pro Oslo).


ISLAND:

Aktuální informace pro turisty a cestovatele !!!

Informace k šíření koronaviru a onemocnění Covid-19 na Islandu a opatření s tím spojených jsou pro veřejnost publikována a aktualizována na webových stránkách Islandské vlády,
jmenovitě Ministerstva zdravotnictví? a na webových stránkách Ředitelství pro zdraví.


K situaci v ČR doplňujeme následující:

Ministr zdravotnictví vydal dne 10. března 2020 mimořádné opatření v rámci prevence rozšíření COVID-19 na území České republiky. Toto opatření se vztahuje na cizince, kteří nemají v České republice trvalý nebo přechodný pobyt nebo zde nepracují, tzn. především na turisty.

Všechny osoby, které nemají v ČR trvalý nebo přechodný pobyt nebo zde nepracují, mají po vstupu na území ČR povinnost strpět provedení kontroly příznaků infekčního onemocnění.

V případě zjištění příznaků infekčního onemocnění mají pak povinnost poskytnout při odběru vzorků součinnost zdravotnickým pracovníkům a rovněž strpět omezení svobody pohybu během laboratorního vyšetření těchto odebraných vzorků.

Pro cizince s trvalým nebo přechodným pobytem nebo pro ty, kteří v ČR pracují, zůstává i nadále v platnosti povinnost bezprostředně po návratu z Itálie tuto skutečnost oznámit svému praktickému lékaři a podstoupit karanténu.

Podrobnosti naleznete na stránkách Ministerstva zdravotnictví: https://www.mzcr.cz/.



Zařazenost 18.03.2020 12:03:00
ZdrojMZv ČR Oslo
Originálmzv.cz/oslo/cz/viza_a_konzularni_cestovni_informace/aktuality/koronavirus_v_norsku.html

Související témata

Norsko | Island | COVID 19 - koronavirus | Koronavirus

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.