Stanovisko MZ ČR - informace k organizaci péče o pacienta s domácí umělou plicní ventilací

Stanovisko MZ ČR - informace k organizaci péče o pacienta s domácí umělou plicní ventilací

Přílohy

  • Stanovisko MZ ČR k domácí umělé plicní ventilaci (PDF, 241Kb)

Praha 4. března 2020

Č. j.: MZDR  9794/2020-3/OZP

 

Informace Ministerstva zdravotnictví (MZ) k organizaci péče o pacienta s domácí umělou plicní ventilací (DUPV)

Domácí umělá plicní ventilace a její poskytování bylo po několik let zajišťováno podle Metodiky MZ, zpracované komisí pro DUPV při MZ. Tato komise také schvalovala žádosti poskytovatelů o poskytování DUPV. S rostoucím úsilím přesunout péči, u které je to žádoucí, do vlastního sociálního prostředí pacienta, byla tato praxe přehodnocena a Všeobená zdravotní pojišťovna (VZP) v rámci svého pilotního projektu ověřila, že je možné, aby celá organizace této péče přešla do rukou zdravotních pojišťoven, které jsou schopny prostřednictvím sítě poskytovatelů zdravotních služeb takovou péči potřebným pacientům zajistit. Tento postup byl přijat i odborníky z příslušných lékařských společností.  

Z důvodu změny zajištění organizace této péče byly příkazem ministra zdravotnictví č. 6/2020 zrušeny Komise pro realizaci DUPV a Pracovní skupina pro restrukturalizaci poskytování DUPV při MZ.

Dne 1. prosince 2019 byly na webových stránkách Všeobecné zdravotní pojišťovny

(https://www.vzp.cz/poskytovatele/informace-pro-praxipece-o-pacienty-na-domaci-umeleplicni-ventilaci-dupv) zveřejněny tyto podrobné materiály:  

Metodika DUPV, 

Doporučený postup „Péče o pacienta v DUPV“,  Řešení naléhavých stavů,  Žádost DUPV.  

Materiály vycházejí z původní metodiky MZ s tím, že jsou do nich zapracovány důležité prvky organizace péče, včetně postupů a povinností jednotlivých poskytovatelů zdravotních služeb, kteří se na péči o pacienta s domácí umělou plicní ventilací podílejí.  

Poskytovatelé domácí péče, kteří pečují o pacienty s DUPV  

Stávající smluvní poskytovatelé domácí péče (odbornost 925) nemusejí rozšiřovat svoje platné oprávnění k poskytování zdravotních služeb na domácí péči, které získali na základě splněných podmínek stanovených zákonem č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů a jeho prováděcích předpisů, neboť péče o takového pacienta je stále ošetřovatelská, léčebně rehabilitační nebo paliativní péče, jak je uvedeno v zákoně o zdravotních službách.  

Ministerstvo zdravotnictví, Palackého náměstí 375/4, 128 01  Praha 2  tel./fax.: +420 224 971 111, email: mzcr@mzcr.cz, www.mzcr.cz

 

V Metodice VZP k DUPV je uvedeno, že domácí péče o pacienta s DUPV je hrazena tzv. „certifikovaným“ poskytovatelům DUPV. Za takového poskytovatele je považován stávající smluvní poskytovatel domácí péče (odbornost 925), který:

- k 30. 11. 2019 měl v péči pacienta s DUPV, nebo jinak prokázal zkušenost s péčí o pacienta s DUPV,

- disponuje minimálně jedním kontaktním místem v rámci příslušného okresu daného kraje, 

- v případě potřeby je schopen zajistit nepřetržitou dostupnost zdravotních služeb 24 hodin, 7 dní v týdnu,

- jde-li o nového poskytovatele, který předtím o pacienta s DUPV v rámci domácí péče ještě nikdy nepečoval, musí tento prokázat, že disponuje smluvně (možná je i dohoda o provedení práce) všeobecnou sestrou s osvědčením k výkonu zdravotnického povolání v oboru všeobecná sestra a s odborností ARIP, nebo s osvědčením k výkonu zdravotnického povolání v oboru všeobecná sestra se specializovanou způsobilostí umělá plicní ventilace ve vlastním sociálním prostředí,

- zajišťuje domácí zdravotní péči na základě indikace navrhovatele DUPV, indikace registrujícího praktického lékaře,

- v rámci péče o pacienta v DUPV spolupracuje s registrujícím praktickým lékařem,

- v rámci péče o pacienta v DUPV spolupracuje s lékařem se specializovanou způsobilostí v základním oboru anesteziologie a intenzivní medicína nebo v nástavbovém oboru intenzivní medicína, který na základě indikace registrujícího praktického lékaře zajistí ambulantní péči o pacienta ve zdravotnickém zařízení, popř. konziliární péči ve vlastním sociálním prostředí při návštěvní službě specialisty.  

Z výše uvedeného je zřejmé, že zdravotní pojišťovny nevyžadují, aby ti poskytovatelé domácí péče, které přijímají do své péče i pacienty s DUPV, měli speciální oprávnění na poskytování takové péče a aby podstupovali nové výběrové řízení atd. 

Z pohledu MZ je tento přístup v souladu se zákonem o zdravotních službách, protože se nejedná o kvalitativně jiný druh služby, nežli je domácí péče, i když lze připustit, že má svá specifika. Není však zájmem MZ, aby pro poskytování domácí péče pacientům v DUPV vznikali noví poskytovatelé – nejedná se o nový druh péče ani o novou formu péče. Domácí péče je pacientům v DUPV poskytována v běžném režimu. V případě nutnosti poskytnout pacientovi péči všeobecnou sestrou – specialistkou s odborností ARIP, nebo lékařem – specialistou, je taková péče zajištěna tímtéž poskytovatelem domácí péče smluvně, jak je uvedeno výše.   

 

Ing. Mgr. Venuše Škampová pověřena řízením odboru zdravotní péče

 

2


Zařazenost 06.05.2020 16:05:00
ZdrojMZČR
Originálmzcr.cz/Odbornik/dokumenty/stanovisko-mz-cr-informace-k-organizaci-pece-o-pacienta-s-domaci-umelou-p...
Kategoriezákon č. 372/2011 Sb.
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.