Tisková konference po jednání vlády, 8. června 2020

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den. Vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. O úvodní slovo bych chtěla požádat pana premiéra Andreje Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové. Dnešní vláda byla relativně dlouhá. Bavili jsme se čistě o ekonomických záležitostech. A dnešní vládě předcházelo koaliční jednání. Já jsem s panem předsedou Hamáčkem včera večer i za přítomnosti paní ministryně Schillerové dlouze mluvil o tom, jakým způsobem zabezpečíme, aby zkrátka u nás lidi přišli minimálně o práci a abychom se hlavně proinvestovali z krize.

My jsme do pátku de facto v rámci všech těch programů dali zaměstnancům, živnostníkům, firmám téměř 69 miliard. Dnes jsme chválili nový deficit rozpočtu, schválili jsme dva úvěry z Evropské unie. Schválili jsme dotace, speciální dotace pro obce ve výši 9,7 miliardy. Ty jsou samozřejmě pro Ministerstvo pro místní rozvoj, životního prostředí, školy, školky, Ministerstvo financí 3,1 miliardy.

A samozřejmě už delší dobu přemýšlíme o kofinancování investic v rámci samospráv. Určitě v mediálním prostoru jsme měli ve Sněmovně různé návrhy, jak kompenzovat krajům a obcím to, o co přišly v rámci v rámci rozpočtového určení daní. I v Senátu je návrh, kde se navrhuje obcím 1 000 korun a krajům 400 korun na obyvatele.

Já jsem jednal minulý pátek, byl jsem pověřen vládou i koalicí, abych jednal s úřadujícím šéfem Asociace krajů, panem Běhounkem. Ten návrh, který byl ve Sněmovně i v Senátu, který navrhoval 4,4 miliardy, tak já myslím, že ten návrh naší vlády je podstatně výhodnější. Je to de facto deset miliard pro dvojky a trojky na tento rok a příští rok. Představa krajů je o dvě miliardy vyšší, ale o tom ještě budeme jednat. A samozřejmě jsou tam i dodatečné evropské fondy asi za 2,4 miliardy.

My jsme dnes dlouze diskutovali o tom, jakým způsobem nahradíme obcím tu částku, o kterou přišly. Podle našich propočtů je to asi 6,6 miliardy a kraje asi o 3,3 miliardy. Nakonec jsme se domluvili už včera večer koaličně s panem předsedou Hamáčkem i s paní Schillerovou a teď to schválila vláda, že předložíme do Poslanecké sněmovny vlastně bonus 1 200 korun na každého obyvatele každé obce. To znamená, celkově ten náklad je 12,8 miliardy, z toho Praha je 1,6 miliardy.

Je samozřejmě jasné, že některá města mají dostatečné finanční prostředky. My jsme uvažovali o tom, že to nějak rozdělíme, ale chceme, aby ty peníze hlavně byly na kofinancování. Protože my jsme samozřejmě dnes schválili dotace pro obce za 9,7 miliardy. Ale ten rozpočet, který jsme dnes schválili, doufejme, že schválí Poslanecká sněmovna 16. června, a v momentě, když to bude podepsáno, tak budeme pokračovat v dalších dotacích pro obce, pro kraje. Ministerstvo práce a sociálních věcí tam má 400 milionů, pan ministr Toman tam má 1,6 miliardy na vodu, 7 miliard na kůrovce atd.

Takže jsme přesvědčeni, že nemůžeme krátit investice, že se nemůže stát, že nějaká obec nebude mít na kofinancování. My podle toho budeme reagovat. Ty dotace, které dáváme v různých poměrech, jsme připraveni samozřejmě individuálně řešit ty programy. Dnes paní Dostálová vypsala další program na stadiony a tak dále

Takže nechci se vracet do toho, co za našich vlád od roku 2014 dostaly obce a kraje, a myslím, že toho nebylo málo. Že skutečně děláme maximum pro to, abychom zkrátka samosprávu uspokojili. My jsme si dnes řekli, že končí ten kompenzační bonus, vlastně dnes je 8.6. Že v tom zatím, že to vyhodnotíme, že uvidíme, jestli v tom budeme pokračovat. Ale určitě to nebude v rámci rozpočtového určení daní a spíš, pokud bychom ještě v tom pokračovali, tak by to šlo z dotací.

Takže si myslím, že vláda dnes jednoznačně zase ukázala, že chce maximálně udržet zaměstnanost, podpořit samosprávu, investice a já myslím, že kolegové určitě mě ještě doplní.

Zároveň já jsem chtěl samozřejmě i využít tu příležitost. Bohužel v Olomouckém kraji máme ty záplavy. Chtěl bych poděkovat všem hasičům, záchranářům, policistům. Já jsem mluvil s hejtmanem Oklešťkem. Samozřejmě vyjádřit soustrast s jednou obětí, bohužel. Takže i toto samozřejmě v rámci vlády sledujeme a vlastně je veškerá podpora vlády, abychom pomohli i těmto lidem v nesnázích. Děkuju.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji, 1. místopředseda a ministr vnitra pan Jan Hamáček.

Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Děkuji, dámy a pánové, dobrý den. Jakkoliv jsem tu situaci v Olomouckém kraji komentoval ráno na tiskové konferenci Ministerstva vnitra, tak bych se chtěl přidat k panu premiérovi a zaprvé vyjádřit soustrast rodině oběti bleskových povodní a poděkovat jak hasičům, tak dalším složkám integrovaného záchranného systému za to, jak to situaci zvládli v noci a zvládají nadále.

Teď k jednání vlády. Já si vzpomínám na tiskovou konferenci, kterou jsme měli v Poslanecké sněmovně těsně před tím, než se hlasovala ta tzv. senátní vratka a rozhodovalo se o tom, jaký bude další osud kompenzačního bonusu. A já jsem tam obhajoval to vládní rozhodnutí, kdy jsme říkali, že malé firmy a podnikatelé tu pomoc potřebují ihned. A prostě nebylo možné otálet a paní ministryně financí přišla s tím jediným možným řešením, které bylo – vyplatit to prostřednictvím Finanční správy. Veškeré ty jiné návrhy, které tam padly, včetně toho senátního, včetně té senátní vratky, by prostě znamenaly, že se okamžitě, k tomu okamžiku hlasování ukončí výplata těch peněz, na které podnikatelé a firmy zoufale čekali.

Současně jsem říkal, že to obcím budeme kompenzovat, a ten slib jsme dodrželi. A dodrželi jsme ho dnešním rozhodnutím vlády, kdy říkáme, že obcím vláda ten výpadek příjmů kompenzuje částkou 1 200 korun na hlavu. Já jsem přesvědčen, že to je kompenzace velmi dostatečná a rozhodně plně nahrazuje to, o co obce přišly v rámci tzv. kompenzačního bonusu.

V případě krajů chci ocenit roli pana hejtmana Běhounka, který jako úřadující předseda Asociace krajů se ujal vyjednávání a jednal s panem premiérem o tom, jak tu situaci kompenzovat pro kraje, protože padaly návrhy, aby se to krajům kompenzovalo stejně, to znamená nějakými 440 korunami na hlavu. Já jsem přesvědčen, že to řešení, které jsme zvolili a o kterém jednáme, protože stále ještě není u konce, ale myslím, že jdeme správným směrem, to znamená, na dva roky těm krajů jasně říci, jaký objem finančních prostředků dostanou na údržbu a opravu silnic druhé a třetí kategorie.

A vy víte, že to je takový evergreen. Každý rok se debatuje, jak s dvojkami a trojkami. Takže pokud se dohodneme na té finální částce, kraje budou moci naplánovat na dva roky dopředu nebo na rok a půl dopředu rekonstrukci dvojek a trojek, tak se to určitě projeví na kvalitě silniční sítě v regionech. Takže já jsem přesvědčen, že ten slib, který jsme dali, že to obcím a krajům vykompenzujeme, tak jsme splnili.

A splnili jsme ho systémově, nebyli jsme pod žádným tlakem, neřešili jsme to ze dne na den. Nebylo to žádné daňové kutilství. Je to promyšlený a dohodnutý koaliční návrh. Já jsem přesvědčen, že v Poslanecké sněmovně a v Senátu ten postup schválen bude.

Dovolte mi ještě velmi krátce k dalším bodům na vládě. Jak už proběhlo médii, vláda prodloužila platnost programu Antivirus A. To je ten první, který vlastně nahrazuje 80 procent mzdy těm, kteří jsou v karanténě. Prodloužili jsme to čerpání do konce srpna, protože se ukazuje, že stále jsou zde nějaká ohniska toho viru, a současně jsou stále v odvětví, veletrhy například nebo některé kulturní akce, která jsou dotčena překážkami v práci. Takže to si myslím, že je krok správným směrem.

Schválili jsme materiál Ministerstva zahraničních věcí o posílení ekonomické diplomacie, takže jednotlivé resorty spojily síly a budou společně ve spolupráci nebo v gesci ministerstva zahraničí, chcete-li, v zahraničí podporovat naše podnikatele při pronikání na nové trhy. Takže to je věc, která by měla stimulovat český export.

A pan premiér mluvil o tom balíčku pro obce, kde jsou peníze na školky, kde jsou peníze na další obecní projekty. Já bych podtrhl, že je tam také miliarda na investice, které jsou spojené s bojem proti suchu. Jsou to peníze, které jdou do resortu Ministerstva zemědělství.

Takže tolik z mojí strany. Já jsem přesvědčen, že to řešení kompenzace obcím a krajům jsme zvolili správně, a chci všem poděkovat za to, že jsme se byli schopni dohodnout v relativně krátké době a tu nejistotu, věřím, jsme už odstranili. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Místopředsedkyně vlády a ministryně financí paní Alena Schillerová.

Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí: Dobrý den, dámy a pánové. Já jenom doplním a upřesním všechny ty údaje, které tady už byly řečeny jak panem premiérem, tak panem prvním vicepremiérem. Já jsem skutečně dnes na základě koaliční dohody ze včerejška předložila na vládu v pořadí třetí novelu zákona o státním rozpočtu s navrženým schodkem 500 miliard korun a já jsem pevně přesvědčena, že to je novela poslední rozpočtu pro rok 2020.

Já bych chtěla říct, že ta poslední novela, která obsahovala schodek 300 miliard korun, tak ve vládní rozpočtové rezervě, protože vlastně v tuto chvíli děláme ty novely tak, že se peníze dávají do vládní rozpočtové rezervy a vláda jako kolektivní orgán ve sboru rozhoduje o těch jednotlivých výdajích, bylo rozpočtováno 78,8 miliardy a v tuto chvíli je tam disponibilních 100 milionů.

Když bych měla rychle shrnout, abyste věděli, kam ty peníze jsme použili: MPSV cílený program, toto jsou všechno výdaje podložené usnesením vlády, MPSV cílený program podpory zaměstnanosti Antivirus A a B 22,9 miliardy. Ochranné pomůcky 12 miliard. Oddlužení nemocnic 6,6 miliardy. Dofinancování sociálních služeb 5,2 miliardy. MPO program COVID – Nájemné 5 miliard. Ministerstvo zemědělství – zabezpečení potravinové soběstačnosti 4,3 miliardy. Podpora exportu, to je ten EGAP, program EGAP Plus pro velké firmy nad 500 zaměstnanců 4 miliardy. MMR – dotace do majetku obcí a krajů 3,7 miliardy. Prostředky pro školství v působnosti obcí – základní školy, mateřské školy, to jsme dnes schválili program Ministerstva financí – 3,1 miliardy. MPO – program ošetřovné pro OSVČ 2,5 miliardy. Boj se suchem – Ministerstvo životního prostředí 2 miliardy, schváleno dnes na vodovody, kanalizace. Ministerstvo zdravotnictví – platové záležitosti a provozní náklady v oblasti Chytré karantény 1,6 miliardy. Platové oblasti v oblasti ozbrojených složek – Ministerstvo vnitra, Ministerstvo obrany 1,4 miliardy. Ministerstvo kultury, sektor kultury, kde jsme podpořili 1,1 miliardy. Ministerstvo zemědělství – finanční příspěvky na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity jedna miliarda. Sportovní agentura – podpora sportu jedna miliarda. Vodní hospodářství, dnes schváleno, Ministerstvo zemědělství jedna miliarda a ostatní náklady – repatriace, převozy různých věcí bylo 0,3 miliardy. Takže jsme na 78,7 miliardy, a tím pádem vlastně ta vládní rozpočtová rezerva je vyčerpána.

Já bych chtěla říct, že rozpočet tak, jak byl navržen, počítá celkově s propady příjmů zhruba v částce minus 213,3 miliardy. My jsme nedělali teď makroekonomickou prognózu, protože to v tuto chvíli nemá smysl. Budeme ji dělat nejprve 10. srpna. Jsou to odhady pouze daňové, tak jak se vyvíjí vývoj daní a všech ostatních příjmů. Náklady, výdaje počítáme 246,7 miliardy. Když to sečtete a k tomu přičtete 40 miliard schodku, který byl v řádném rozpočtu, tak jste na 500 miliardách.

Už teď v tuto chvíli mám v podstatě tabulku nákladů, které nejsou pokryty rozpočtem a se kterými musíme počkat, než bude rozpočet schválen v Poslanecké sněmovně, a ty už jsou zhruba asi 38,7 miliardy. Je to ten příspěvek obcím, který jsme dnes schválili a o kterém mluvil pan premiér, kůrovcová kalamita 7 miliard, vodní hospodářství – boj se suchem 1,6, Antivirus B 4,1, silnice druhých a třetích tříd, tady mám 2 miliardy přes SFDI i kombinace evropských peněz, dotace ŘSD a SFDI, SŽDC 10 miliard a zdravotnictví – podpora lázní přes ozdravné pobyty jedna miliarda. Samozřejmě o dalších podporách se jedná.

Je pravda, že v tom rozpočtu si vytváříme ve vládní rozpočtové rezervě prostor ve výši 136,6 miliardy. Je to velký prostor, ale my skutečně nevíme, jak dlouho budeme potřebovat podporovat různé programy. Dále samozřejmě chceme masivně investovat. Začali jsme dnes s částkou, jak řekl pan premiér, ve výši 9,8 miliardy na podporu obcí, ať už to byly školy, školky, tak bude mluvit paní ministryně Dostálová o svém programu, Ministerstvo životního prostředí dvě miliardy – kanalizace, vodovody. A jedna miliarda, zatím jedna miliarda pro Ministerstvo zemědělství. Takže to je všechno sečteno, podtrženo.

Já si uvědomuji, že to odpovídá zhruba nějakým devíti procentům HDP, ten schodek. Nicméně jsme v bezprecedentní krizi, máme jasně nastaven novelou zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti plán konsolidace na příštích sedm let a v tuto chvíli prostě musíme jednoznačně investovat na podporu ekonomiky, musíme podpořit naše firmy, podpořit občany. Takže proto jsme se takto rozhodli a vytvořili si tam dostatečný polštář. Navíc nás čekají parlamentní prázdniny, takže těžko bych v červenci, srpnu mohla něco řešit. Tam budeme pracovat na rozpočtu roku 2021.

My jsme ani nepřistoupili k tomu, asi se na to někteří zeptáte, jestli jsme hledali nějaké úspory. Určitě to zase uslyším v Poslanecké sněmovně. Ale v tuto chvíli není prostor a čas hledat prostě s kolegy úspory v jejich kapitolách. Já jsem si nechala zpracovat k 31. květnu stav nespotřebovaných nároků ke konci roku 2019. Všichni kolegové mi sdělili písemně, že ty nároky utratí. Já to samozřejmě budu velmi pečlivě sledovat.

Pokud bych chtěla snížit provozní výdaje, včera jsme se o tom také bavili koaličně, třeba o pět procent bez platů, tak získám, když z toho vyjmu ozbrojené složky, protože těžko asi teď policistům, hasičům a vojákům, kteří byli v té první linii, budeme sahat na provozní náklady, tak bych získala nějakou miliardu a ta mi stejně nepomůže v těch desítkách miliard, které musíme jednoznačně do ekonomiky napumpovat. Takže proto toto vysvětlení. Je to dostatečný prostor pro to, abychom ty peníze prostě do ekonomiky dali, abychom si ten prostor jako vláda vytvořili.

Dále pan premiér hovořil o kompenzačním bonusu pro obce. Já už to jenom velice stručně doplním. Je to zákon z dílny Ministerstva financí, který dnes vláda schválila. Budeme kompenzovat pro obce bez rozdílu na hlavu částku 1 200 korun. Dělá to, jak řekl pan premiér, 12 miliard 832 milionů a nějaké drobné. Tento zákon navrhujeme předložit v tzv. devadesátce. To znamená, budeme navrhovat, aby ho Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení, a budeme doufat, že žádný z klubů v Poslanecké sněmovně ho nezavetuje. Naopak rozpočet navrhujeme schválit ve stavu legislativní nouze, který je vyhlášen do konce června. Na program schůze by se to mělo dostat asi 16. června, takže věříme, že se podaří rozpočet schválit.

Ještě bych vás ráda upozornila nebo navázala bych na pana premiéra, který řekl, že jsme se dnes dohodli na tom, že končí 8. červnem ten výplatní termín, poslední, pro výpočet kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné a malá s. r. o. Což ale neznamená, že nemohou žádat. Oni mohou žádat až do konce srpna, ale za to období od 12. března do 8. června, což je celkem částka 44 500 korun.

My už vidíme z toho čerpání, v první vlně požádalo nějakých 521 tisíc lidí, ale v té druhé vlně už to, vyplatilo se 12 miliard 768 milionů, v té druhé vlně už to bylo asi 5 miliard 745 milionů. Takže je jasné, a těch žádostí bylo zhruba polovina, že buď prostě požádali ti samí o prodloužení, nebo ta skupina je menší.

S. r. o. jsme začali vyplácet, nebo Finanční správa, v úterý minulého týdne. Zatím máme vyplaceno asi za 300 milionů těm jednotlivým společníkům malých s. r. o. Domníváme se, že tím, že se ekonomika zpátky obnovila, živnostníci, podnikatelé, malá s. r. o. fungují, tak tady zůstane určitá skupina, která pořád prostě má znemožněno podnikat. Ne že by jim to vláda zakázala, ale protože fakticky prostě ten jejich byznys je v důsledku okolností ohrožen.

Takový typický příklad: Psala mi Asociace průvodců, a ne jen mně. Takže jsme se dohodli, že budeme hledat jinou formu, protože se domníváme, že už to nebude taková masivní skupina lidí, aby bylo nutné zapojit Finanční správu. Skutečně, už to řekl pan vicepremiér Hamáček, to nešlo jinak udělat. Ale že by se případně vytvořil dotační program, až to zmapujeme, u paní ministryně Dostálové a řešilo by se to touto formou, protože už to nebude takové masové měřítko.

O školkách, o školách jsem hovořila. Je to program, který byl z dílny Ministerstva financí, kde bylo alokováno v rozpočtu roku 2020 300 milionů, převis byl další 3,1 miliardy. Podpoříme tím zhruba nějakých 434 projektů a já jsem ráda, že to vláda schválila, protože můžeme okamžitě začít ty věci procesovat.

Ještě bych ráda upozornila, že vláda mi dnes dala mandát, abych vydala generální pardon k tzv. liberačnímu balíčku III. My jsme už vydali liberační balíček I, liberační balíček II, teď bude liberační balíček III.

To znamená, že já podepíši hned zítra tento generální pardon. Asi nejvýznamnější změna je ta, že lhůtu pro podání přiznání na dani z příjmu, která byla odsunuta na 1. 7. – někdo ji měl ze zákona, někdo ji měl tím generálním pardonem, prvním, odsunutou – tak posouváme na 18. srpna. A všechna promíjení sankcí, ať už to jsou správní poplatky, ať jsou to pokuty za pozdní podání daňových přiznání nebo hlášení nebo případně prominutí sankcí tak opět posouváme v čase. Takže generální pardon zítra vydám, bude na stránkách Ministerstva financí, na mých sociálních sítích, budete tam mít podrobnosti.

A ještě dvě informace, které se týkají Ministerstva financí. První věc je, a za to jsem velmi ráda, že vláda schválila možnost výhodné půjčky od Rozvojové banky Rady Evropy, kdy nám tato banka nabídla možnost úvěru, který je až v částce přes 300 milionů eur a můžeme ho použít na nákup ochranných pomůcek. Ten úvěr, pokud bude splacen do devíti let, tak je za nulový úrok. To znamená velmi výhodný a vláda tím, že to schválila, tak dala mandát, abych podepsala tuto smlouvu, a my to použijeme vlastně na nákup ochranných pomůcek, které jsme už nakoupili, a budeme tam moci čerpat až zhruba něco mezi osmi devíti miliardami korun.

A poslední věc, která se týká Ministerstva financí, tak je to, že jsem získala mandát od vlády podepsat záruční dohodu na evropský program půjček za 100 miliard eur, tzv. program SURE, který znamená, že Evropská komise se jménem členských států zadluží zhruba až na částku 100 miliard eur, přičemž 25 miliard musí být pokryto záručními schématy nebo záručními smlouvami jednotlivých členských států.

Na nás dopadá podíl ve výši 1,5 procenta HND, což odpovídá zhruba asi 0,375 miliardy eur čili asi 10 miliard korun, a my pak na základě toho, když podepíšeme, státy podepíší tyto záruky – nejedná se o žádnou částku, kterou bychom museli kešově platit, jedná se o toto záruční schéma – tak můžeme požádat o úvěr.

Samozřejmě budeme čekat na podmínky, předpokládáme, že budou výhodné. Můžeme to použít na Antivirus, můžeme to použít na kompenzační bonus pro OSVČ a malá s. r. o. Takže uvažujeme o tom, že bychom si na základě tohoto půjčili, pokud ty podmínky budou výhodné, částku, která by se pohybovala mezi jednou až dvěma miliardami eur. Děkuji vám za pozornost.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji a ministryně pro místní rozvoj paní Klára Dostálová.

Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj: Také dobrý den ode mě. Tak dnes na vládě jsme probírali tzv. krizový akční plán na podporu odvětví cestovního ruchu. V podstatě naším cílem je se dostat na výkonnost roku 2019, kdy cestovní ruch se podílel na veřejných rozpočtech více než 125 miliardami korun a každý dvaadvacátý Čech je zaměstnán v tomto odvětví.

Naším cílem bylo tedy připravit krátkodobá a nějaká střednědobá opatření na to, abychom cestovnímu ruchu pomohli. Zhruba jsme připravili šestnáct opatření. Pracovali jsme na tom od začátku dubna se Svazem obchodu a cestovního ruchu, s Fórem cestovního ruchu, s Asociací hotelů a restaurací, s asociací lázeňství a tak dále. Několikrát to projednávala i Národní ekonomická rada vlády.

Mnoho opatření je již realizováno. Ta opatření jsou jak plošná, která jsou zavedena v České republice, kde mnoho těchto opatření bude mít dopad i do cestovního ruchu, jako například kompenzační bonusy, kdy právě OSVČ nebo malá s. r. o. jsou zejména lidé z cestovního ruchu, tak ale i speciální opatření, která jsou zacílena pouze na cestovní ruch, jako je snížení DPH, projekt Dovolená v Česku, to znamená vouchery, cílené marketingové kampaně ať už v zahraničí, abychom obnovili cestovní ruch v České republice, nebo právě na cílenou propagaci domácího cestovního ruchu, protože například CzechTourism spustil kampaň Neobjevené skvosty v České republice tak, abychom naše turisty co nejvíce rozptýlili po České republice.

Ta speciální opatření pro cestovní ruch jsou zhruba ve výši 6,7 miliardy korun. Jak už jsem říkala, je v tom tedy i projekt Dovolená v Česku, který prioritně odstartujeme na segmentu lázeňství. To znamená, každý bude moci získat voucher, pokud bude chtít vyrazit do českých lázní. Ten voucher tedy bude, nebo ta hodnota vlastně toho pobytu, tak stát bude přispívat 40 procent, maximálně však do výše 4 000 korun na jeden voucher.

Co se týká těch dalších opatření, my jsme se například zabývali i tím, že máme Národní program podpory cestovního ruchu v regionech, kde mohou na infrastrukturu čerpat jak obce, tak i podnikatelé. Budeme určitě rozšiřovat tu nabídku tak, aby například velká poptávka je nyní v České republice po obytných autech, ale tato auta nemají kde parkovat, nejsou tam samozřejmě možnosti přípojek, vody a tak dále. Takže to jsou všechno projekty, které bychom rádi podpořili.

Již jsme minulý týden vyhlásili marketingový program tak, aby destinační společnosti v jednotlivých krajích měly finance na to, aby právě zesílily marketing a podpořily to svoje území tím, aby tam turisté přijeli.

Druhým materiálem, který tedy dnes byl na vládě, je právě ten zásobník projektů v jednotlivých obcích. Jenom Ministerstvo pro místní rozvoj zhruba 3,5 tisíce projektů. Jsou to tedy projekty na místní komunikace, veřejné budovy – tam patří školky, patří tam například hasičské zbrojnice, jídelny, různé kulturní domy a tak dále. Pak jsou to sportoviště včetně tělocvičen, ale i samozřejmě další sportovní areály v obcích. Pak je to technická infrastruktura, ať už pro zainvestování pozemků pro bytovou výstavbu nebo různé mostky, lávky, propusti. Dále to jsou samozřejmě pečovatelské domy, komunitní domy pro seniory, veřejná prostranství. Opravdu ta plejáda dotačních titulů a toho zásobníku na Ministerstvu pro místní rozvoj je obrovská.

Dnes jsme vyhlásili i dotační titul na sportovní stadiony v obcích do 10 000 obyvatel. Zatím tedy s alokací 150 milionů korun s možností navýšení až do 350 milionů korun. Vzhledem k tomu, že máme samozřejmě představu o tom, že už mnoho stadionů v obcích je připraveno, tak i tady očekávám velkou poptávku. Děkuji.


Zařazenopo 08.06.2020 20:06:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/tiskove-konference/tiskova-konference-po-jednani-vlady--8--cervna-2020-181...
KategorieTiskové konference
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.