Tisková konference po jednání vlády 30. listopadu 2020

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Hezký podvečer, vítejte na tiskové konferenci po jednání vlády. Nejprve bych o slovo chtěla požádat ministra zdravotnictví pana Blatného.

Jan Blatný, ministr zdravotnictví: Dobrý den, vážené dámy a pánové, na dnešním jednání vlády mimo jiné jsme hovořili zejména o tom, jakým způsobem do usnesení převést to, o čem jsme se bavili včera, to znamená vlastně popis třetího stupně, třetí úrovně rizika systému PES. Takže vláda schválila usnesení, která to, co je obsahem úrovně tři v té hlavní tabulce i v tabulkách, které jsou potom na nižší úrovni a do detailů rozpracovávají jednotlivá opatření, schválila.

Hovořili jsme také o tom, že v rámci změn ve školství od 7. 12., tudíž s mírným zpožděním, tak jako nakonec bylo i vždy doposud, bude plně ta úroveň tři aplikována i ve školách. Bavili jsme o testování pedagogů, které se připravuje dobrovolně k dispozici všem pedagogům, kteří o ně budou mít zájem, od 4. 12.

Byly také schváleny finanční prostředky pro nákup dalších dávek vakcín přesně podle plánu, takže dalších 1,7 miliardy korun, které půjdou na úhradu vakcín, které budou bezplatně k dispozici, respektive ze zdravotního pojištění hrazeny, takže bez účasti občanů, všem občanům České republiky, kteří o to budou mít zájem, s prioritizací rizikových skupin, jak jsme o tom již hovořili.

Pokud se týká dalších záležitostí, které byly schváleny, tak se jedná o změnu v kompetencích studentů medicíny. Je to, myslím si, velmi dobrá změna, po které se opakovaně volalo. Víme, že v současné době studenti medicíny pomáhají v řadě zdravotnických zařízení a v řadě zařízení sociální péče, a podle platné legislativy dosud mohli být zařazováni jenom do prací, které jsou vlastně neodborné, typu sanitáře a podobě.

Takže tady tímto se studentům lékařských fakult po absolvování 4. ročníku, to znamená poté, co mají zkoušku z ošetřovatelství, přiznávají kompetence, které jsou na roveň povolání praktická sestra. To znamená, budou moci být jak adekvátně zařazeni, tak i adekvátně ohodnoceni v případě, že budou tuto práci ve zdravotnických nebo sociálních zařízeních vykonávat.

Potom jsme se dotkli, a o tom bude mluvit do detailů paní ministryně Maláčová, i možnosti návštěv u seniorů v brzké době. To je za mě všechno.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. A právě paní ministryni Maláčové teď předávám slovo.

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí: Děkuji moc. Dobrý den, dámy a pánové. Já tu mám celkově tuším pět bodů. Nejdříve začnu těmi, které dnes schválila vláda.

My jsme dnes v legislativní nouzi schválili návrh zákona o zaměstnanosti, novelu. Jedná se o technickou změnu, která byla platná již za první vlny, má ale účinnost platnou do konce roku. A proto, pro případ, že by byla vyžadována ještě příští rok, tak posíláme její prodloužení. To prodloužení má platit po celou dobu mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví v souvislosti s pandemií.

Týká se to dvou věcí. Zaprvé příspěvku OZP a programu Antivirus. Pokud je daná firma, která čerpá příspěvky na osoby zdravotně postižené a chce čerpat z programu Antivirus, tak zde se vyjasňuje ten vztah. Bude to možné. A druhá věc se týká bezdlužnosti. To znamená v době, kdy platí mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví a firmy chtějí čerpat z programu Antivirus, tak nemusejí po dobu těch mimořádných opatření dokládat bezdlužnost. Je to věc, která velmi pomáhá v praxi podnikům. Neznamená to ale, že si firmy nemusí řešit a dodržovat své závazky. Takže tento návrh vysíláme do Sněmovny a Senátu v legislativní nouzi.

Druhá věc, která je každoroční, je technického charakteru, tak se týká zvýšení náhrad za pracovní úraz, nemoc z povolání a kompenzaci pozůstalým. Valorizuje se to každý rok. Letos jsme na vládě schválili valorizaci o 7,1 procenta. To je stejná míra, o kterou rostla základní výměra u důchodů. Je to věc, která se dělá standardně od roku 2005, kdy vešlo v platnost to příslušné nařízení vlády.

Třetí věc, kterou zmiňoval pan ministr Blatný, se týká testování sociálních služeb. Od soboty 5. prosince bude umožněno v sociálních službách navštěvovat své blízké a příbuzné. To je strašně dobrá zpráva po těch dvou měsících izolace. My jsme si velmi dobře vědomi, jaké škody ten zákaz návštěv, který jsme museli uvést do života, jaké škody to napáchalo. Jak se spousta klientů v sociálních službách, v těch pobytových zařízeních velmi špatně psychicky cítí, jaké to má psychické dopady na jejich mysl.

A proto jsem velmi ráda, že pomocí antigenních testů budou ty návštěvy povoleny od pátého, to znamená od této soboty, ale za podmínky, že budou mít ty návštěvy platný, maximálně 48 hodin starý test. Buď si ho mohou nechat provést někde externě tyto návštěvy, anebo potom bychom chtěli, aby nově mohla testovat také ta zařízení. A co je důležité, tak aby toto testování, to povinné testování za účelem návštěvy svých blízkých, aby bylo pro všechny návštěvy bezplatné. Protože je to extrémně důležité a ty úhrady by mohly vlastně stoupnout až do řádu tisíců a to nechceme.

Technicky to bude probíhat tak, že MSPV má vlastně už od první vlny běžící dotační titul pro sociální služby na zvýšené náklady v souvislosti s covidem nebo koronakrizí a ty antigenní testy v těch pobytových sociálních službách už jsou přítomné fyzicky a ta úhrada by měla probíhat přes tento mimořádný dotační titul MSPV, a to zpětně. Tak, jak jsme doposud ty zvýšené náklady pro sociální služby hradili, tak toto umožníme i právě v rámci toho povinného testování pro návštěvy v pobytových sociálních službách.

Zítra k tomu vydáme ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví příslušný metodický pokyn. Důležité také je, aby vlastně ta režie těch návštěv probíhala dle individuálních podmínek v těch jednotlivých zařízeních.

Já jsem minulý týden komunikovala s celou řadou domovů pro seniory a dalšími zařízeními, a ti mi vysvětlovali, že mají například objednávkový systém nebo že chtějí mít nějaký pořádek v tom, kolik návštěv bude za kým chodit, v jakém pořadí, koho přednostně a tak dále.

Já považuji za důležité, že vlastně celý ten systém si bude stanovovat to jednotlivé zařízení. Protože vždycky ti lidé na tom místě vědí nejlépe, jak celou tu situaci zvládnout, aby nebyla ohrožena bezpečnost klientů, aby také nedošlo k přetížení personálu, který je bezesporu už po těch měsících boje s koronavirem a ochranou těch nejzranitelnějších vyčerpán. Ale zítra k tomu bude metodický pokyn a vše budeme řádně komunikovat.

Čtvrtá věc, už velmi stručně. Dnes Česká správa sociálního zabezpečení začala vyplácet mimořádný příspěvek pro seniory, seniorky, vdovy, vdovce a sirotky, těch 5 000 korun. Začali jsme dnes, protože zákon byl schválen o něco dříve, než jsme původně plánovali a očekávali.

Celkově se to týká tří milionů v uvozovkách důchodců, mezi nimiž je 2,4 milionu starobních důchodců, více než 400 tisíc invalidních důchodců, 24 tisíc vdov a vdovců a 33 tisíc sirotků. Ty peníze budou vypláceny podle dne splatnosti důchodů a také podle toho, zda ten důchod je převáděn na bankovní účet, nebo přes složenku.

My ta konkrétní data, protože to je dvanáct různých dat a informací, dáme na sociální sítě a také už jsou vám k dispozici přes tiskovou zprávu České správy sociálního zabezpečení. Za nás je důležité, že to bude vypláceno automaticky, nikdo si o to nemusí žádat. Bude to vypláceno i do ciziny, tam to bude ale podle jiných dat, protože tam jsme závislí na té situaci v té dané zemi, nemůžeme ten termín výplaty ovlivnit.

Ta nejdůležitější informace: Ta nejpozdější výplata proběhne 15. prosince. To znamená, že do 15. prosince ta samostatná platba 5 000 korun by měla dorazit ke všem třem milionům důchodců.

Ještě jedna informace. Těm, kteří si o důchod požádali do 30. 11, to znamená do dneška včetně, tak jim bude zpětně přiznán ten důchod a ten příspěvek jim bude vyplacen později. To znamená, ten, kdo si do dneška požádal o důchod, tak o příspěvek nepřijde, pokud mu bude důchod přiznán.

Poslední věc. Asi vás velmi zajímají příspěvky na dítě, jak dopadly. Nedohodli jsme se, tak jako už v minulosti, k mému politování. Musím říct, že jsem velmi rozčarována touto situací, protože o přídavcích na dítě diskutujeme od května a byla to také jedna ze dvou podmínek dohody MPSV a Ministerstva financí na dohodě o státním rozpočtu na příští rok, že se valorizují přídavky na dítě.

Víte, že se od roku 2008 nevalorizovaly. Na té valorizaci ve výši 26 procent máme shodu. Na čem nemáme shodu, a tam byly různé varianty: nárůst životního a existenčního minima nebo také rozšíření koeficientu rodin v násobku životního minima, které na to mají nárok. Tak tam stále k dohodě nedošlo.

Myslím si, že to je špatně. Jak už jsem zmiňovala, diskutujeme o tom od května. Bylo to přislíbeno Ministerstvem financí, ta dohoda na navýšení a rozšíření přídavku na dítě, a doporučuje nám to vládní NERV i všichni ekonomičtí experti.

Německo k navýšení a rozšíření přídavku na dítě přistoupilo hned v květnu, protože rodiny s dětmi jsou i první i druhou vlnou finančně i ekonomicky nejvíce bity, a zároveň jsou to peníze, které kromě toho že podporují pracující rodiny s dětmi, my tam máme tu podmínku – pracující rodiny s dětmi, tak jsou i výbornou investicí do spotřeby naší ekonomiky.

Jí pevně doufám, že se to v příštích dnech konečně vyjasní a že vláda po sedmi měsících k tomu příslibu, že podpoří rodiny s dětmi, které pracují, a přesto jsou chudé, konečně přistoupí. Děkuji.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: A vicepremiér pan Karel Havlíček.

Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy: Dobrý den, dovolte mi, abych vás seznámil s několika opatřeními rovněž v segmentu průmyslu a obchodu. Jak jsme slíbili, tak i nadále chceme podpořit a posílit investování tím, že jsme rozšířili záruky rovněž za investice, a tím, že jsme zrychlili odpisový režim, tak k tomu podle slibu ještě přiřazujeme třetí oblast a to jsou investiční pobídky.

Ty jsme řešili už zákonnou cestou přibližně před rokem. Nicméně teď upřesňujeme vládní nařízení, a to tak, že zjednodušujeme přístup k investičním pobídkám pro malé firmy a střední firmy. Zjednodušeně řečeno, zatímco ještě v nedávné minulosti a de facto nyní, doposud, byla podmínka alespoň 50 milionů investice, u podporovaného regionu 25 milionů investice, tak nyní je to 20 milionů investice a u podporovaného regionu dokonce 10 milionů. Jinými slovy je to skutečně i pro malé firmy, které chtějí investovat.

U toho středního podniku snižujeme z 50 milionů na 40 milionů a logicky u podporovaného regionu, který byl 25 milionů, tak na 20 milionů. Maličko to snižujeme i u těch velkých firem, kde není ta hranice 100 milionů, ale jenom 80 milionů a logicky zase u podporovaného z 50 jdeme na 40 milionů. Takže zjednodušeně řečeno: Není třeba tolik investovat, aby byly firmy schopny dosáhnout na investiční pobídku.

A možná ještě ta důležitější věc je, že pro výrobce tzv. strategických výrobků, za chvíli řeknu, které to jsou, nebude povinnost plnit podmínku tzv. vyšší přidané hodnoty. Jinými slovy, nemusí spolupracovat s výzkumem a s inovacemi, pokud se bude jednat o výrobky typu ochranné osobní pomůcky, zdravotnické prostředky, případně farmaceutika. Takže zjednodušujeme podmínky pro menší firmy a pro firmy vyrábějící zdravotní prostředky ve smyslu investiční podpory.

Společně s Ministerstvem životního prostředí jsme představili rovněž velmi očekávaný návrh nařízení vlády o poskytnutí kompenzací tzv. nepřímých nákladů pro určitá odvětví, tzv. ohrožená odvětví, a rozumí se, že se jedná o kompenzaci nákladů vzniklých v systému obchodování s emisními povolenkami.

Znamená to, že tyto firmy, které mají výrazně vyšší náklady, budou mít šanci dle našeho slibu čerpat kompenzace. Abychom byli konkrétní, jedná o kompenzace za rok 2020, které obdrží v roce 2021. Předpokladem k tomu bylo to, co se nám podařilo zvládnout, že jsme během dvou měsíců získali notifikační rozhodnutí Evropské komise, kterým bylo schváleno celé toto kompenzační schéma pro rok 2020. Zjednodušeně řečeno tedy pravidla poskytování veřejné podpory.

Takže děkujeme za spolupráci Ministerstvu životního prostředí a prostředky, které jsou vyčleněny v tuto chvíli, podotýkám, ze státního rozpočtu na rok 2021 za rok 2020, jsou ve výši 1,4 miliardy korun.

Dále jsme schválili dofinancování již probíhajících programů, které jsou buď úspěšně čerpány, anebo ty, které jsou čerpány a mezitím na ně došly zdroje. S ohledem na ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné posilujeme s ohledem na velmi solidní zájem o tento produkt nebo o tuto formu podpory o 400 milionů korun. Jen pro informaci: Za říjen osoby samostatně výdělečně činné, které zažádaly o ošetřovné, tak jich bylo 32 tisíc.

V listopadu se odhaduje zatím podle posledních čísel, které máme, že to bude 25 tisíc, celkem tedy 57 tisíc žádostí, které jsme zpracovali nebo zpracováváme ještě nebo budou zpracovány, což bude činit 479 milionů korun. 79 milionů korun nám zbylo z těch původních programů pro ošetřovné, takže 400 milionů korun dočerpáváme.

Zajímavé je také to, že posilujeme docela úspěšné programy, které jsou zaměřené na inovace a na nové technologie, zejména ve spojení s medicínskými řešeními. Což je projekt Czech Rise Up, kde posilujeme o 200 milionů, operuje ho Ministerstvo průmyslu a obchodu, a z naší strategie Česká republika: Země pro budoucnost program Smart Parks for the Future, kde máme alokovaných 100 milionů korun, a jedná se o regeneraci lokalit brownfieldů a zavádění pro Průmysl 4.0 apod. Jsou to doplňkové programy ke všem ostatním, které máme, a jsou docela úspěšně využívány.

A dovolte, abych ještě zmínil agendu Národní sportovní agentury. Určitě stojí za připomenutí to, že jsme schválili program pro podporu sportovní infrastruktury. Říkáme tomu Restart sportu a byla tam schválena částka ve výši 2,3 miliardy korun.

Na co to půjde? Půjde to na projekty, které jsou ve valné většině všechny začleněny v tzv. Národním investičním plánu, který jsme přibližně před rokem schválili, a určitě si celá řada z nás vzpomíná, že jsme tam měli velké množství různých sportovních hal atd. Čili sportoviště, zejména krytá sportoviště, kterých je nedostatek v České republice. Chceme jich v ideálním případě postupem času zrealizovat až 350, ať už to jsou různé zimní stadiony, plavecké stadiony nebo klasické kryté sportovní haly.

Příjemcem je neziskový sektor, sportovní kluby. Minimální výše dotace je jeden milion korun, maximální 50 milionů, přičemž se profinancovává z těch prokazatelných nákladů 70 procent. Děkuji.


Zařazenopo 30.11.2020 17:11:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/tiskove-konference/tiskova-konference-po-jednani-vlady-30--listopadu-2020-...
KategorieTiskové konference
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.