Hanke: Řešení latinskoamerických měnových pohrom

Latinská Amerika jde od jedné měnové krize k druhé a Steve H. Hanke z Cato Institute se domnívá, že řešením je cesta, kterou se vydaly země jako Panama, Ekvádor a El Salvador. Tedy dolarizace. Ta má více forem, může jít o dolarizaci neoficiální či oficiální, může mít různou míru a podobně. Americká centrální banka Fed přitom odhaduje, že až 72 % dolarových bankovek je nyní drženo v zahraničí, a pokud k tomu přidáme všechna další použití dolaru, dojdeme podle Hankeho k jednoduchému závěru: Svět je neoficiálně značně dolarizován.

Oficiální dolarizace nastává ve chvíli, kdy daná země nemá vlastní měnu, ale používá měnu Spojených států. Dnes ji podle Hankeho najdeme ve 37 zemích světa. Příkladem může být Panama, která ji používá od roku 1903 a její členství v dolarovém bloku eliminuje riziko měnových krizí. Inflace v Panamě zhruba odpovídá inflaci ve Spojených státech, během posledních 16 let dosáhla v průměru 2,8 %, zatímco v USA 2,1 %. Dolarizace pak podle ekonoma vede i k méně volatilnímu produktu a celkově k větší stabilitě.

Příkladem neamerické země, která přijala měnu jiného státu, je Černá Hora. Tam Hanke podle svých slov působil jako ekonomický poradce v době, kdy lidé byli již unaveni z vysoké inflace jugoslávského dináru. V roce 1999 byla neoficiálně používána německá marka a ta byla následně přijata oficiálně, což mimo jiné dláždilo cestu k suverenitě této země. Ekonomika se podle Hankeho následně rychle stabilizovala a vydala se cestou klesající inflace.

K dolarizaci pak byl hyperinflací donucen například stát Zimbabwe, který před rokem 2009 dolarizoval neoficiálně, protože lidé nebyli ochotni používat státní měnu. Vláda tak byla nakonec donucena k oficiální dolarizaci. Jenže výsledná stabilita netrvala dlouho. Rostoucí vládní dluhy totiž vedly vládu k tomu, aby v roce 2013 přišla s novou státní měnou, která jí měla umožnit další deficitní financování. Její kurz byl nastaven jedna ku jedné k dolaru, ale měna se začala rychle obchodovat s výrazným diskontem.

Hanke svou úvahu uzavírá s tím, že podobné zkušenosti ukazují cestu pro ty jihoamerické země, které mají problémy se svými měnami. Měly by se jich zbavit a přejít na dolar. Plnou křivkou je v následujícím grafu vyznačen vývoj produktu v jihoamerických zemích, které dolarizovaly, přerušovaná křivka ukazuje produkt nedolarizovaných zemí:

Hanke dolarizace Panama Latinská Amerika

Zdroj: Cato Institute



Zařazenopá 22.01.2021 13:01:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4586519/hanke-reseni-latinskoamerickych-menovych-pohrom.html
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.