Když vládní bitcoinová matematika nevychází

Steve H. Hanke a Nicholas Hanlon na stránkách Cato Institute poukazují na to, že Salvador zavedl povinné používání bitcoinu. Podle tamní vlády by tento krok měl dramaticky snížit náklady spojené s remitencemi a pomůže populaci, která čelí nedostatku bankovních služeb. Ekonomové ovšem vidí celou situaci poněkud rozdílně.

Hanke a jeho kolega poukazují na to, že remitence tvoří asi 21 % hrubého domácího produktu země. Posílány jsou obvykle přes platební systémy soukromých společností. Světová banka tvrdí, že firmy typu Western Union, MoneyGram, Ria a Remitly si za 200 dolarů remitencí účtují 0 – 4 % poplatků v závislosti na konkrétním způsobu platby. Vláda ovšem tvrdí, že pokud do země někdo pošle 50 dolarů, na poplatcích zaplatí 25 dolarů.

Hanke tvrzení vlády tedy rozporuje a dodává, že Salvador má jedny z nejnižších poplatků ze 104 zemí, u kterých je sleduje Světová banka. Ohledně používání bitcoinu pak je populace Salvadoru odmítavá. Podle průzkumů chce dál používat dolar, který je tu legální měnou od roku 2001.

Jedním z důvodů, proč lidé bitcoin odmítají, jsou vysoké náklady spojené s jeho používáním. Asi 70 % populace Salvadoru nemá bankovní účet, a pokud by dostali bitcoiny a chtěli je směnit za dolary, musí tak učinit v bitcoinovém automatu. Jenže ty jsou podle Hankeho v zemi jen dva a oba se nacházejí v malé pobřežní oblasti, které se říká bitcoinová pláž.

Jedním z výrobců automatů je společnost Athena, která hodlá jejich počet v Salvadoru zvýšit. Jenže směna bitcoinů za dolary v jejích zařízeních stojí minimálně 5% poplatek. A to je jen poplatek pro Athenu, který nezahrnuje další výdaje, včetně nákladů na cestování. Hanke tak dochází k závěru, že „bitcoinová matematika“ tu nevychází.

Remitence zasílané v dolarech přes tradiční platební služby s sebou nesou průměrné celkové náklady 2,85 %. Pokud by byly zasílané přes bitcoin, museli by lidé platit více než 5 % na to, aby získali dolary, které chtějí. Hanke a jeho kolega tak míní, že remitence nejsou pravým důvodem, proč vláda prosazuje bitcoin.

Zdroj: Cato Institute

Disclaimer:

Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.



Zařazenost 30.06.2021 16:06:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4715615/kdyz-vladni-bitcoinova-matematika-nevychazi.html
KategorieUdálosti

Související témata

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.