Venezuela od října kvůli hyperinflaci škrtne na všech bankovkách šest nul

Venezuela od října škrtne na všech bankovkách šest nul. Oznámila to včera místní centrální banka, která se kvůli hyperinflaci rozhodla změnit nominální hodnotu své zdevastované měny bolívar už podruhé za poslední tři roky. Plán nic nezmění na dopadech kolapsu venezuelské ekonomiky, který přinutil k emigraci z této jihoamerické země miliony lidí. Každodenní peněžní transakce by ale díky tomuto kroku mohly být jednodušší, uvedla agentura Reuters.

Většina venezuelské ekonomiky je od roku 2019 navázána na dolar. Tamní autoritářský prezident Nicolás Maduro tehdy zrušil většinu kontrol nad tvorbou cen a vývojem směnných kurzů. Praktický dopad včera oznámeného kroku tak bude zřejmě slabší než v roce 2018, kdy centrální banka škrtla pět nul. Reagovala tím na masivní nárůst inflace, která dosáhla 1,8 milionu procenta. Někdejší prezident Hugo Chávez ještě předtím v roce 2008 škrtnul z hodnoty bolívaru tři nuly.

"Bolívar nebude mít ani větší ani menší cenu, ale abychom usnadnili jeho používání, upravujeme ho na jednodušší měřítko," uvedla centrální banka ve vyjádření.

Bankovkou s nejvyšší nominální hodnotou nově bude 100 bolívarů, která bude odpovídat současné částce 100,000.000 bolívarů. Bankovkou s nejvyšší nominální hodnotou je teď jeden milion bolívarů, je o ně však velký zájem a v oběhu je jich nedostatek. Například k nákupu pětilitrového kanystru vody je jich zapotřebí více než sedm, stojí totiž 7,4 milionu bolívarů, což odpovídá asi 40 korunám.

Maduro už roky svaluje inflaci na americké sankce, jimiž se jej Spojené státy podle jeho tvrzení snaží přimět k odstoupení z funkce. Prezident mluví také o ekonomické válce, kterou podle něj vedou vůči Venezuele šéfové velkých podniků a političtí oponenti.

Ekonomové a opoziční lídři nicméně tvrdí, že inflaci způsobila centrální banka, která bez rozmyslu tiskla nové peníze, aby jimi zaplatila rostoucí veřejné výdaje.

Venezuelská ekonomika je v rozkladu po letech hyperinflace, úpadku kdysi vzkvétajícího ropného průmyslu, a také kvůli americkým sankcím, které ochromily export venezuelské ropy.

Podle expertů by výrazné zlepšení situace přinesly jen rozsáhlé investice do infrastruktury. Ty jsou ale za současných podmínek neuskutečnitelné kvůli nedostatku financí a kvůli sankcím, v důsledku nichž nechce většina zahraničních firem spolupracovat s venezuelskou vládou.


Zařazenopá 06.08.2021 08:08:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4747180/venezuela-od-rijna-kvuli-hyperinflaci-skrtne-na-vsech-bankovkach-ses...
KategorieEkonomika

Související témata



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.