Turismus v Černé Hoře – investiční příležitosti i pro české firmy

Turismus v Černé Hoře – investiční příležitosti i pro české firmy

28.05.2019 / 12:34 | Aktualizováno: 28.05.2019 / 12:53

Turismus je nejvíce dynamicky se rozvíjející sektor v Černé Hoře s investičními příležitostmi ve výstavbě a provozu hotelů, kongresových center, rezortů, golfových hřišť, velkých obchodních center atd. Černá Hora nenabízí turistické vyžití pouze v létě a na pobřeží, známá je i pro opravdu krásné hory, které jsou během teplých měsíců hojně navštěvovány tisíci milovníků horské turistiky a v zimě lyžaři. Stále zde však existuje velký prostor pro další rozvoj zázemí pro turisty a sportovce.

ilustrační obrázek zasněžených hor v Černé Hoře

ilustrační obrázek zasněžených hor v Černé Hoře

Černá Hora patří k nejrychleji se rozvíjejícím turistickým destinacím na světě a je jedinou středomořskou destinací s trendem konstantně se zvedajícího zisku. V rámci regionu drží Černá Hora vedoucí pozici v přepočtu zahraničních investic „per capita“. Podle dlouhodobé prognózy World Travel and Tourism Council (WTTC) bude průměrný roční nárůst příjmů z turismu v Černé Hoře 6% po dobu následujících 10 let.

Černohorská vláda pro podporu investic zavedla reformu daňové politiky, podle které jsou zvýhodněni investoři v následujících oblastech: „high-end“ turismus – hotely s pěti nebo více hvězdičkami, produkce potravin (vyjma základní zemědělské produkce), kapitálové investice v energetickém sektoru.

Černohorský Zákon o DPH stanoví nulovou DPH na dodávky výrobků a služeb pro výstavbu a vybavení veškerých ubytovacích a stravovacích zařízení s 5 a více hvězdami, výstavbu energetických zařízení s instalovaným výkonem větším než 10 MW nebo zařízení na výrobu potravin zařazených do skupiny C 10 podle Zákona o klasifikaci podnikatelské činnosti, pokud investice přesahuje 500. 000 EUR.

S cílem eliminovat obchodní bariéry a motivovat cestovní ruch nový černohorský Zákon o dani z nemovitostí umožňuje místním vládám (opštinám) snížit sazbu daně pro pohostinská zařízení, která fungují po celý rok, až o 30% pro ty, která mají 4 hvězdičky a až o 70% pro ty, které mají více jak 4 hvězdičky.

Po zaplacení daně z příjmů právnických osob mají podnikatelské subjekty v Černé Hoře na konci roku možnost převést prostředky na své účty v zahraničí.

Rovněž se uplatňují dvě kladné sazby DPH, a to standardní sazba ve výši 19% a snížená sazba ve výši 7%, mimo jiné u některých služeb, jako jsou: ubytovací, stravovací a nápojové služby v hotelech s minimálně 4 hvězdičkami v severním hornatém regionu země a nejméně 5 hvězdiček v oblasti centrální nebo na pobřeží, atd.

K velkým projektům, na které buď Vláda Černé Hory v nedávné době vypsala tendery, nebo na jejichž realizaci budou tendery vypsány ve druhé polovině roku 2019, patří:

Nabídka dlouhodobého pronájmu lokace „Donja Arza“ v přímořské opštině Herceg Novi

Odhadovaná investice: podle státní studie lokace, včetně ceny lokace: 99,8 mil. EUR.

Předmětem tendru je lokace o velikosti 94.681 m² pozemku a 4. 695 m² pobřežního moře. Lokace se nachází v blízkosti pevnosti Arza a v blízkosti pláže Žanjice. Pronájem má být poskytnut na 30 let.

Více lze nalézt na http://www.savjetzaprivatizaciju.me/vijesti/198759/JAVNI-POZIV-za-ucesce-na-javnom-tenderu-za-davanje-u-dugorocni-zakup-zemljista-na-lokaciji-Donja-Arza-opstina-Herceg-Novi.html

Nabídka dlouhodobého pronájmu lokace „Kabala for“ v přímořské opštině Herceg Novi

Předmětem tendru je lokace „Kabala For“ o velikosti 12.121m². Součástí projektu má být vybudování rent-a-pull vil 5 hvězdičkové kategorie. Lokace se nachází v opštině Herceg Novi. Pronájem má být poskytnut na 30 let. Více lze nalézt na http://www.savjetzaprivatizaciju.me/vijesti/198758/JAVNI-POZIV-za-ucesce-na-javnom-tenderu-za-davanje-u-dugorocni-zakup-zemljista-na-lokaciji-Kabala-for-opstina-Herceg-Novi.html

Vybudování zázemí ski areálu „Bjelasica a Komovi“ v katastru obcí Cmiljača a Žarski

Rozpočet: 41 mil. EUR

V rámci projektu budou vybudovány ubytovací kapacity pro turisty v blízkosti lyžařských vleků a tras lyžařského areálu u obce Žarski (v případě Žarski jde o investice do druhé fáze modernizace). V obci Cmiljača budou vybudovány ubytovací kapacity, které budou v zimních měsících sloužit jako doplňkové a během letních měsíců jako hlavní ubytovací kapacita. Součástí projektu je i vytvoření koncepce zóny lyžařských stop, které budou představovat integrovanou síť. Významnou částí projektu bude i modernizace a rozšíření současných lanovek.

Nabídka pronájmu lokace Ada Bojana v opštině Ulcinj

Ada Bojana je ostrov nacházející se v deltě řeky Bojany na pomezí černohorsko-albánských hranic a je velmi oblíbeným cílem turistů. Předmětem tendru bude dlouhodobý pronájem nebo možnost odkupu některých pozemků, které vlastní černohorská vláda. Projekt předpokládá výstavbu nového zázemí pro turisty a modernizaci stávajícího. Dokumentace pro projekt je ve fázi příprav.

Existuje i řada dalších projektových záměrů, jako např. vytvoření turistického ekologického rezortu při Národním parku Lovćen nebo nabídka odprodeje nebo pronájmu některých rekreačních budov, které sou v současné době ve vlastnictví Ministerstva obrany Černé Hory. K těmto projektovým záměrům však zatím nejsou dostupné detailnější informace.

Jana Kálmán, ZÚ Podgorica



Zařazenoút 28.05.2019 14:05:00
ZdrojMZv ČR Podgorica
Originálmzv.cz/podgorica/cz/informace/turismus_v_cerne_hore_investicni.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.