Výstava ilustrací Denisy Proškové a workshop k finanční gramotnosti pro žáky ve Viimsi

Výstava ilustrací Denisy Proškové a workshop k finanční gramotnosti pro žáky ve Viimsi

03.11.2021 / 09:53 | Aktualizováno: 03.11.2021 / 13:27

Již na sedmém místě v Estonsku, v knihovně ve Viimsi na východním okraji Tallinnu, byla 14. října 2021 otevřena výstava české spisovatelky a ilustrátorky Denisy Proškové. Navazující besedu se žáky místní školy k finanční gramotnosti inspirovaly autorčiny dvě knihy na toto téma, které byly nedávno přeloženy i do estonštiny.

Slavnostního otevření výstavy dne 14. října se zúčastnili žáci čtvrté třídy školy ve Viimsi. Od zástupkyně velvyslance Magdalény Kramperové a konzulárního referenta Martina Kobližky se nejprve dozvěděli pár zajímavostí o České republice včetně umístění na mapě Evropy a o autorce ilustrací a způsobu její tvorby. Například že mnohá vystavená díla pochází z knihy "Velké ženy z malé země" z roku 2019, kterou paní Prošková napsala ve spolupráci s Renatou Mrázovou a v níž představila 33 českých žen od raného středověku až po současnost. Nebo že v dětských knihách o finanční gramotnosti jsou obrázky vybarvené jenom částečně, aby si je mohli malí čtenáři během čtení dokreslovat. Také že důležitou úlohu v tvorbě autorky hraje její manžel Denis, který je spoluautorem jejích ilustrací a dokončuje je nejen konkrétní volbou barev. Pro děti byla překvapením i informace, že nejsou žádné originály vystavených kreseb, protože vše vzniká na počítači moderní malířskou technikou.

Do estonštiny byly v minulých dvou letech přeloženy knihy Denisy Proškové "Kde rostou peníze" a "Aby vám peníze dobře sloužily" určené dětem, které vysvětlují hodnotu peněz, důležitost spoření, úskalí půjček nebo se věnují podnikání. Následující workshop, z něhož se stala velmi interaktivní beseda, vedla Tiina Palmiste z českého velvyslanectví. Překvapením bylo nadšení žáků místní čtvrté třídy a jejich znalosti o rodinných výdajích, rozpočtech i úsporách. Také se ukázalo, že všechny přítomné děti dostávají kapesné, z něhož si šetří na pozdější nákup, ať již telefonu nebo vytouženého štěněte. Jejich dobrou orientaci ve finanční sféře dokreslil fakt, že mnozí si peníze šetří i obecně pro případ většího nákupu někdy v budoucnu. Diskuse se stočila rovněž ke kryptoměnám a možnostem investování.

Aktivitu, znalosti i zájem žáků odměnilo české velvyslanectví věnováním obou knih Denisy Proškové jejich domovské třídě. Na zakončení příjemného a vzdělávacího odpoledne byly pro děti připraveny odměny ve formě Karlovarských lázeňských oplatků, českých bonbonů a čokoládových Fidorek včetně jejich "zlaté medaile".

Velmi děkujeme paní Tiiu Valmi, ředitelce této nové velké knihovny ve Viimsi, za výbornou spolupráci. V dětském oddělení v 1. patře bude výstava volně přístupná až do počátku listopadu.

Galerie


Denisa Prošková - Exhibiton

Denisa Prošková-1
Denisa Prošková-2
Denisa Prošková-3
Denisa Prošková-4
Denisa Prošková-5
Denisa Prošková-6


Zařazenost 03.11.2021 13:11:00
ZdrojMZv ČR Tallinn
Originálmzv.cz/tallinn/cz/kulturni_akce/vystava_ilustraci_denisy_proskove_a.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.