Západ musí odpojit ze systému SWIFT všechny ruské banky, říká Británie. Rusko v odplatě nebude dodávat raketové motory

Západ by měl pracovat na odstřižení všech ruských bank od komunikačního systému SWIFT, který je klíčový pro hladké mezinárodní transakce. Při setkání se svými pobaltskými protějšky v Litvě to podle zpravodajské společnosti BBC řekla britská ministryně zahraničí Liz Trussová. Zatím je naplánované odpojení sedmi ruských bank, přičemž mezi nimi není Sberbank, největší ruský bankovní ústav.

"Spolupracovali jsme se Spojenými státy, Evropskou unií a (skupinou vyspělých ekonomik) G7, abychom zablokovali prostředky pro Putinovu válečnou mašinérii... musíme zajít dál," řekla šéfka britské diplomacie. Kromě rozšíření zákazu využívat SWIFT je podle ní potřeba omezit závislosti na plynu a ropě z Ruska. "Musíme zajistit, že ruská ekonomika je ochromená a tím pádem nemůže dál podporovat (ruského prezidenta Vladimira) Putina a válečnou mašinerii," řekla.

Plán vyloučit vybrané ruské banky ze zmíněného systému, který tvoří jakousi kostru globálního obchodu, ohlásili lídři Británie, EU, USA a Kanady o víkendu. Unijní sedmadvacítka pak ve středu zveřejnila seznam sedmi bank, kterých se má opatření dotknout. Je na něm i druhá největší ruská banka VTB. Systém SWIFT, který má centrálu v Belgii, uvedl, že vybrané subjekty odpojí 12. března. Úplné odstřižení Ruska od bankovní sítě by přinejmenším zkomplikovalo platby za ruské dodávky plynu a ropy, což je pro některé evropské země problém.

Britská vláda na začátku ruské invaze na Ukrajině sklízela kritiku za to, že údajně zavedla relativně slabé sankce. Následně Londýn začal volat po využití SWIFTu k potrestání Moskvy, zatímco Německo nebo Itálie takovýto postup zpočátku nepodporovaly.

K odpojení celého ruského bankovnictví od systému dnes vyzval i europoslanec Guy Verhofstadt, podle kterého jsou unijní sankce příliš pomalé a omezené. Na twitteru při tom sdílel komentář webu Eurointelligence, podle něhož vyloučení sedmi ruských nepředstavuje skutečné sankce. "Zákaz vstoupí v platnost až za deset dní, což umožní Rusům reorganizovat svůj bankovní systém a pravděpodobně přesměrovat platby přes banky, které nejsou sankcemi zasažené," píše se v článku.

Ministři EU včera konstatovali, že EU by měla rozšířit protiruské sankce i na kryptoměny. Obchodování s nimi v současnosti umožňuje Rusku část opatření obcházet. Prezident USA Joe Biden již včera uvedl, že nevylučuje možnost přerušit dovoz ropy z Ruska.

Ruská odveta

Rusko přestane dodávat do Spojených států raketové motory v odplatě za sankce, které Washington uvalil na Moskvu kvůli útoku na Ukrajinu. Dnes to oznámil šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Rusko se také nebude starat o servis raketových motorů, které už dříve prodalo USA.

"V situaci, jaká panuje teď, nemůžeme dodávat Spojeným státům naše nejlepší raketové motory. Ať si létají s něčím jiným, třeba na koštěti," řekl Rogozin v ruské státní televizi.

Podle Rogozina Rusko dodalo do Spojených států od 90. let 122 dvoukomorových raketových motorů RD-180, z nichž 98 bylo použito pro rakety Atlas.

Rusko už dříve oznámilo, že kvůli západním sankcím přerušuje spolupráci s evropskými partnery na vesmírných startech z Kourou ve Francouzské Guyaně. Moskva také žádala garance od britské společnosti OneWeb, že její satelity nebudou využity k vojenským účelům. OneWeb, v níž má podíl britská vláda, dnes oznámila, že ruší všechny starty z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Většinu jejích satelitů vynesly na oběžné dráhy ruské rakety Sojuz z kosmodromu Vostočnyj v Rusku a z Bajkonuru.


Zařazenočt 03.03.2022 15:03:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4931484/zapad-musi-odpojit-ze-systemu-swift-vsechny-ruske-banky-rika-britani...
KategorieAkcie


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.