Vedoucí MMF a Světové banky varují před dluhovou krizí v chudých zemích

Vedoucí Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) dnes varovali, že rostoucí úrokové sazby tlačí na nejchudší země světa, které se potýkají s pandemií covidu-19 a rostoucími cenami potravin. Prezident SB David Malpass na tiskové uvedl, že "zejména v nejchudších zemích dochází k obrovskému nárůstu dluhů". Vedle "dluhové krize" se debaty na jarních zasedání MMF a SB podle Malapasse zaměřují na ruskou invazi na Ukrajinu, pandemii a zpomalující světovou ekonomiku.

Šéfka MMF Kristalina Georgievová konstatovala, že 60 procent zemí s nízkými příjmy se nachází v "dluhové tísni" nebo se jí blíží. V této situaci se splátky jejich dluhů rovnají polovině velikosti jejich národních ekonomik. Země, které mají potíže se splácením závazků svým věřitelům, budou mít také problémy s pomocí svým nejchudším občanům v době, kdy válka na Ukrajině narušuje dodávky potravin a zvyšuje jejich ceny, připomněla AP.

Země po celém světě se během pandemie ve snaze ochránit svou ekonomiku zadlužily. MMF předpovídá, že vládní dluhy v zemích s nízkými příjmy letos překročí polovinu jejich hrubého domácího produktu (HDP). V roce 2019, tedy před pandemií, to bylo necelých 44 procent. V celosvětovém měřítku hospodářská pomoc zafungovala a podpořila nečekaně rychlé zotavení z pandemické recese.

Oživení však podniky překvapilo. Snažily se uspokojit prudce rostoucí poptávku zákazníků, která zahltila továrny a dopravní uzly. Dodávky se zpomalily a ceny vzrostly. MMF nyní předpovídá, že spotřebitelské ceny letos v rozvíjejících se a rozvojových ekonomikách vyskočí o 8,7 procenta a ve vyspělých ekonomikách o 5,7 procenta, což je nejvíce od roku 1984.

V reakci na to světové centrální banky zvyšují úrokové sazby. Zvýšenou dluhovou zátěž nejbolestivěji pocítí nejchudších země světa, napsala AP.

Georgievová doporučila centrálním bankám, ať při zpřísňování měnové politiky postupují obezřetně a svůj postup vysvětlují, aby se tak vyhnuly přehnaným reakcím na finančních trzích. Spolu s Malpassem také vyzvala ke koordinovanému globálnímu úsilí na pomoc zemím, které se potýkají se svými dluhy.

Problémy se již začínají projevovat. Srí Lanka minulý týden oznámila, že pozastavuje splácení zahraničního dluhu, dokud nebude dokončen program restrukturalizace půjček u MMF, který má vyřešit nejhorší hospodářskou krizi ostrovní země za poslední desetiletí.

Marcello Estevao ze Světové banky uvedl, že v příštím roce nebude schopna splácet dluhy možná až desítka rozvojových zemí.


Zařazenočt 21.04.2022 08:04:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/4973194/vedouci-mmf-a-svetove-banky-varuji-pred-dluhovou-krizi-v-chudych-zem...
KategorieDluhopisy


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.