Prohlášení MZV u příležitosti 2. výročí prezidentských voleb v Bělorusku

Prohlášení MZV u příležitosti 2. výročí prezidentských voleb v Bělorusku

09.08.2022 / 13:39 | Aktualizováno: 09.08.2022 / 14:08

V těchto dnech si připomínáme dva roky, které uplynuly od zmanipulovaných prezidentských voleb v Bělorusku. Jejich výsledky nebyly uznány Českem ani Evropskou unií. Spontánní nenásilné demonstrace, které se konaly po celém Bělorusku, byly režimem A. Lukašenka brutálně potlačeny. Zásahy proti opozičním představitelům, obráncům lidských práv, nezávislým novinářům a médiím, reprezentantům svobodných odborů nebo právníkům se od té doby stále stupňují.

Počet politických vězňů přesáhl 1250 nespravedlivě vězněných osob, za rok se více než zdvojnásobil. Podmínky, v jakých jsou drženi, a způsob, jakým jsou vyslýcháni, přitom často odporují základním mezinárodním standardům. Oběti justiční zvůle jsou pak ve vykonstruovaných soudních procesech odsuzovány k vysokým trestům odnětí svobody; přitom skuteční viníci násilí a porušování zákonů vlastní země zůstávají nepotrestáni. Nová běloruská legislativa navíc umožňuje označit projevy svobodné vůle za terorismus a za politické postoje hrozí v Bělorusku trest smrti. Tyto metody, které dobře známe z vlastní nedávné minulosti, nemají v dnešní Evropě místo.

V únoru letošního roku se stal Lukašenkův režim poskytnutím svého území ruským ozbrojeným silám spoluúčastníkem agrese Ruska proti Ukrajině. Ještě předtím uměle vyvolal migrační krizi na hranicích s EU, kdy zneužil osudy lidí ze zemí Středního Východu a afrického kontinentu. Všemi těmito kroky Lukašenko pouze dále přispívá ke zhoršování postavení Běloruska na mezinárodní scéně.

ČR pomáhá a i nadále bude pomáhat všem, kteří usilují o pokojné a demokratické Bělorusko. ČR podporuje sankce, které přijala Rada EU, aby postihla osoby odpovědné za násilí, represe, zastrašování a aktivní účast Běloruska v probíhající ruské agresi na Ukrajině.

Podobně jako mnohokrát v uplynulých letech i v tento den MZV vyzývá běloruskou vládu, aby propustila a rehabilitovala všechny politické vězně, ukončila represe a navázala dialog s vlastními občany. Běloruská společnost chce pouze respektování zákonů vlastní země, dodržování základních občanských práv a svobod a pořádání férových a svobodných voleb, které budou v souladu s mezinárodními závazky Běloruska a ve kterých bude moci svobodně rozhodovat o budoucnosti své země.



Zařazenoút 09.08.2022 14:08:00
ZdrojMZv ČR v Minsku
Originálmzv.cz/minsk/cz/zpravy_a_udalosti/prohlaseni_mzv_u_prilezitosti_2_vyroci.html

Související témata

Prezident
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.