BBC: Rusko spaluje plyn za miliony dolarů denně. Měl směřovat do Německa

Rusko nyní spaluje obrovské množství zemního plynu, denně odhadem za deset milionů dolarů, v přepočtu tedy v blízkosti 250 milionů korun. Ukazuje to analýza expertů, na kterou se dnes odvolává britská stanice BBC. Podle odborníků jde o plyn, který by za jiných okolností směřoval do Německa. Vědci mají v jiné než ekonomické a geopolitické rovině obavy, že takové množství škodlivých uhlíkových emisí může urychlit tání ledovců v Arktidě.

Těžební firmy spalují plyn běžně, když se jim nahromadí a nemohou jej vyvézt, anebo když vzniká jako vedlejší produkt, jehož další využití je nerentabilní. Rusko ale teď plyn blízko finských hranic spaluje v situaci, kdy je po něm obrovská poptávka a kdy jeho cena strmě roste.

Analýza společnosti Rystad Energy uvádí, že objem spalovaného plynu se pohybuje kolem 4,34 milionu metrů krychlových za den. Jde o surovinu z nového zařízení na zkapalněný zemní plyn (LNG) v lokalitě Portovaja, severozápadně od Petrohradu. První náznaky, že něco není v pořádku, začaly přicházet od lidí na finské straně hranice. Ti si velkých plamenů na obzoru všimli už na začátku léta.

Portovaja leží blízko kompresorové stanice na začátku plynovodu Nord Stream 1, který přepravuje ruský plyn po dně Baltského moře do Německa. Od poloviny července ale tímto potrubím proudí výrazně méně plynu, což Rusové zdůvodňují technickými problémy. Německo naopak tvrdí, že jde o čistě politickou hru po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

And a time-lapse from end of May until now pic.twitter.com/MlyzybZDGw


Experti ale zaznamenali, že oblast kolem zařízení od června vyzařuje více tepla, což dávají do souvislosti právě se spalováním plynu.

"Ještě nikdy jsem neviděla, že by kolem zařízení na zpracování LNG byly tak velké plameny," řekla Jessica McCarthyová, která se na Miamské univerzitě v americkém státě Ohio věnuje analýze satelitních dat. "Zaznamenali jsme, že obrovský nárůst se objevil někdy v červnu, ale neodezněl. Zůstal nezvykle vysoký," dodala.

Ředitel společnosti Capterio Mark Davis říká, že nynější spalování plynu není náhodné. Podle něho jde o záměrné rozhodnutí, za kterým jsou provozní důvody. Společnost Capterio se specializuje na hledání alternativ ke spalování plynu.


Zařazenopá 26.08.2022 17:08:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5118494/bbc-rusko-spaluje-plyn-za-miliony-dolaru-denne-mel-smerovat-do-nemec...
KategorieUdálosti

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.