Středoasijští experti studují evropské zkušenosti v oblasti environmentálních povolení a nejlepších dostupných technik

Středoasijští experti studují evropské zkušenosti v oblasti environmentálních povolení a nejlepších dostupných technik

30.09.2022 / 12:21

Kdy: 30.09.2022, Kde: Praha

Národní experti ze zemí Střední Asie navštívili Českou republiku na týdenní studijní cestě na téma „Integrované environmentální povolování a zavádění nejlepších dostupných technik

experts study

experts study

Studijní cesta byla organizována Evropskou unií (EU) financovaným projektem „Evropská unie – Středoasijská spolupráce ve vodě, životním prostředí a změně klimatu (WECOOP)“ s cílem sdílet zkušenosti EU a ČR s celým procesem integrovaného environmentálního povolování , zavádění BAT, praktický provoz zařízení vyhovujících BAT, výsledky vývoje BAT v energetice a výzkum a vývoj nových pokročilých technologií a alternativních zdrojů energie.

skupina expertů

skupina expertů

Česká republika je vysoce průmyslová země. V 80. letech patřila kvalita ovzduší v zemi k nejhorším v Evropě. Energetickému sektoru dominovaly uhelné elektrárny a neexistovala technologie, která by snižovala emise. V roce 1991 přijala vláda nový zákon o ochraně ovzduší. Byly zavedeny přísné emisní limity a poplatky za znečišťování ovzduší. Státní společnost ČEZ, vlastník všech elektráren, zahájila jejich aktivní modernizaci. Při srovnání limitů z roku 1990 a 2015 tak došlo k drastickému poklesu emisí hlavních znečišťujících látek – v některých případech, jako je prach a oxid siřičitý (SO2), o 90 % a oxidů dusíku (NOx) – o 50 %.

experts study

experts study

Vladimír A. Mana, náměstek ministra životního prostředí České republiky, v projevu k účastníkům uvedl: „Je pro nás ctí přivítat kolegy ze Střední Asie v České republice a vyměňovat si zkušenosti a odborné znalosti o otázkách správy životního prostředí. a zavádění zelených technologií. Tato návštěva je pro nás zvláště důležitá ve světle českého předsednictví v Radě Evropské unie. Jednou z našich priorit během předsednictví je podporovat globální spolupráci v oblasti klimatu, životního prostředí a obnovitelné energie. Přísně dodržujeme závazky EU přijaté v souladu s Evropskou zelenou dohodou a strategií EU pro Střední Asii – podporovat udržitelný růst zemí Střední Asie. Jsem si jist, že plánované návštěvy a diskuse by byly plodné a podnětné pro všechny zúčastněné odborníky – hostitele i hosta“.

experts study

experts study

V rámci studijní cesty účastníci navštívili Ministerstvo životního prostředí ČR, Úřad Středočeského kraje (který je příslušným orgánem pro integrované povolování životního prostředí v kraji), Centrum životního prostředí UK, elektrárnu ČEZ Tušimice , Ústav chemických procesů Akademie věd ČR a Technologická agentura ČR.

Souvislosti: Projekt financovaný EU „Evropská unie – Spolupráce v oblasti vody, životního prostředí a změny klimatu ve Střední Asii“ (WECOOP) (třetí fáze od října 2019 do dubna 2023) si klade za cíl zlepšit politiky v oblasti životního prostředí, změny klimatu a vody na národních úrovních ve Střední Asii. prostřednictvím sbližování s normami EU a podporou investic do příslušných odvětví s cílem přispět k měřitelnému snížení znečištění způsobeného člověkem, včetně emisí CO2. Aktivity projektu zahrnují podporu Platformy EU-CA pro spolupráci v oblasti životního prostředí a vody a její pracovní skupiny pro životní prostředí a změnu klimatu, jakož i provádění mezinárodní dimenze Zelené dohody EU ve Střední Asii s cílem urychlit opatření v oblasti klimatu.



Zařazenopá 09.09.2022 17:09:00
ZdrojMZv ČR v Taškentu
Originálmzv.cz/tashkent/cz/uz/obchod_a_ekonomika/stredoasijsti_experti_studuji_evropske.html

Související témata

Asie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.