Zisk Volkswagenu ve třetím čtvrtletí kvůli odpisům klesl o 26,5 procenta

Německé automobilové skupině Volkswagen klesl ve třetím čtvrtletí zisk po zdanění o 26,5 procenta na 2,13 miliardy eur (52,2 miliardy Kč). Automobilka musela zaúčtovat odpisy 1,9 miliardy eur v souvislosti s ukončení firmy Argo AI. Automobilka současně v dnešním prohlášení snížila výhled dodávek vozů za celý rok. Akcie klesly až o více než 4 procenta.

Tržby vzrostly o 24 procent na 70,7 miliardy eur. Zisk před úroky a zdaněním, který je důležitým ukazatelem úspěšnosti Volkswagenu, stoupl o 53 procent na 4,27 miliardy eur. Zaostal však za úrovní z doby před pandemií kvůli jednorázových položkám souvisejícím s pozastavením aktivit v Rusku a vstupem firmy Porsche na burzu. Automobilka se také stále potýká s problémy v dodavatelském řetězci a vysokými náklady.

Volkswagen potvrdil, že za celý letošní rok čeká zvýšení tržeb o osm až 13 procent. Snížil však výhled prodeje aut. Nyní čeká dodávky na zhruba stejné úrovni jako loni, zatímco původně čekal růst o pět až deset procent. Za devět měsíců letošního roku dodávky Volkswagenu klesly o 12,9 procenta.

Firma Argo ve středu oznámila, že nebude dále pokračovat ve své činnosti jako společnost a toto rozhodnutí učinila v koordinaci s akcionáři. Hlavními akcionáři firmy Argo je Volkswagen a americký Ford Motor, který také v souvislosti s ukončením podniku zaúčtoval výrazné odpisy. Firmy Ford a Volkswagen drží každá zhruba 39 procent akcií firmy Argo. Dvě procenta akcií vlastní firma Lyft a zbytek zakladatelé a zaměstnanci.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě. Koncern vlastní 12 značek. Patří mezi ně značky osobních automobilů Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, nákladní vozy MAN a Scania a užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.

Volkswagen nyní hledá ve střední Evropě lokalitu pro továrnu na baterie pro elektromobily, takzvanou gigafactory. Rozhodnutí, zda bude v Česku, Maďarsku nebo Polsku, má padnout do konce letošního roku.

Případná výstavba gigafactory na 185 hektarech by mohla začít ve třetím čtvrtletí roku 2024 a továrna by mohla vyrábět v roce 2027. Počítá se s postupným vytvořením více než 4000 kvalifikovaných pracovních míst. Hodnota továrny má být 120 miliard korun.


Zařazenopá 28.10.2022 11:10:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5204086/zisk-volkswagenu-ve-tretim-ctvrtleti-kvuli-odpisum-klesl-o-265-proce...
KategorieAkcie

Výsledky firem - tržby, zisk

Po 10:05 Tržby v Polsku klesly (22.7.2024) (ČSOB-Dealing) Investice
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.