Gruzínská delegace na Business fóru Východního partnerství v rámci CZ PRES 2022 a zástupci gruzínských měst ve Zlínském kraji

Gruzínská delegace na Business fóru Východního partnerství v rámci CZ PRES 2022 a zástupci gruzínských měst ve Zlínském kraji

01.11.2022 / 06:32 | Aktualizováno: 01.11.2022 / 10:50

Ve dnech 17. - 18. října 2022 se gruzínská delegace vedená místopředsedou vlády a ministrem hospodářství a udržitelného rozvoje Levanem Davitašvilim zúčastnila podnikatelského fóra Východního partnerství, které uspořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR ve spolupráci s Evropskou komisí a dalšími partnery v Praze. Fórum bylo jednou z řady akcí v rámci českého předsednictví v Radě EU, které se zaměřily na posílení spolupráce a podpory zemí Východního partnerství. Doplňkovým programem Fóra byla mise zástupců gruzínských měst Tbilisi, Rustavi, Kutaisi, Batumi, Zugdidi a Poti do Zlínského kraje zaměřená na chytrá města.

Konference nazvaná „Eastern Partnership Business Forum: Geoeconomic Challenges and Opportunities“ se zúčastnili vládní představitelé pěti zemí Východního partnerství (Ukrajiny, Moldavska, Gruzie, Arménie a Ázerbájdžánu), zástupci EU, jakož i řady mezinárodních organizací, obchodních a finančních institucí.

Gruzínský místopředseda vlády a ministr hospodářství a udržitelného rozvoje Levan Davitašvili vystoupil v panelu nazvaném „Jak posílit hospodářské vazby s EU a odolnost Východních partnerů“, v dalších tematických panelech vystoupil také náměstek ministra hospodářství a udržitelného rozvoje Genadi Arveladze, prezident Gruzínské hospodářské a obchodní komory (GCCI) Giorgi Pertaia a další zástupci gruzínské státní sféry. Členy delegace byli také zástupci gruzínských měst, jejichž misi zorganizovalo Velvyslanectví ČR v Tbilisi v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie zaměřeného na řešení pro chytrá města.

Cílem Fóra bylo poskytnout prostor pro výměnu zkušeností a pro diskuzi o možnostech posílení obchodní spolupráce mezi zeměmi Východního partnerství a státy EU. Zároveň se konference zaměřila na geoekonomická rizika a dlouhotrvající snahu EU napomoci snížit hospodářskou závislost zemí Východního partnerství na Rusku. Hlavními tématy konference byla spolupráce v oblasti digitální a energetické transformace, řešení pro chytrá města, udržitelného zemědělství a screeningu zahraničních investic. Stejně zaměřené byly i následné tematické exkurze. Gruzínští zástupci měst navštívili Hradec Králové, kde se mohli v praxi seznámit s dopravními řešeními pro chytrá města od českých firem Cross Zlín a Incinity.

V rámci navazujícího projektu na podporu ekonomické diplomacie se zaměřením na chytrá města se gruzínští zástupci měst - primátorka Rustavi Nino Lacabidze, náměstek primátora Batumi Levan Davitadze, vedoucí dopravních služeb Agentury pro dopravu a rozvoj města Tbilisi Mzevar Gogilava, vedoucí divize udržitelného rozvoje a inovací radnice Poti Nino Gvasalia a vedoucí divize pro investiční projekty a vztahy s dárci magistrátu Zugdidi Marika Khasia a zástupce ředitele služby rozvoje komunální a bytové infrastruktury magistrátu Kutaisi Mirza Khidašeli - vypravili do Zlínského kraje.

Během dvoudenního pobytu se gruzínská delegace setkala s hejtmanem Zlínského kraje Radimem Holišem a zástupci Zlínského kraje, kteří mají na starosti cestovní ruch a řešení pro chytrá města. V legendárním Baťově výtahu a Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně se delegace seznámila s životem jednoho z nejznámějších českých podnikatelů Tomášem Baťou. Navštívili také několik místních firem, které vyvíjejí a vyrábějí technologie a mobiliář pro chytrá města: MMCITÉ zabývající se designem a výrobou městského mobiliáře; Cross Zlín a Incinity, kteří stojí za mnohými komplexními projekty chytrých měst a instalacemi inteligentních dopravních systémů (ITS), výrobce centrálních online monitorovacích systémů pro domácí čističky odpadních vod Satturn Holešov a jednoho z předních světových výrobců elektronických zařízení pro bytovou, kancelářskou a průmyslovou automatizaci Elko EP. Zástupci měst se intenzivně zajímali o jednotlivá řešení a kladli zástupcům firem množství doplňujících dotazů ohledně konkrétního využití českých technologií v jejich městech. Za skvělou přípravu programu gruzínské delegace ve Zlínském kraji patří dík paní Bohdaně Lavrovičové z Krajské hospodářské komory Zlínského kraje.

Jana Gašparíková, zástupkyně velvyslance

Galerie


Eastern Partnership Business Forum

Delegace zástupců gruzínských měst v Hradci Králové
Delegace zástupců gruzínských měst v MMCITÉ
Delegace zástupců gruzínských měst na Krajském úřadě Zlínského kraje
Delegace zástupců gruzínských měst v Cross Zlín a Incinity
Delegace zástupců gruzínských měst v SATTURN Holešov
Delegace zástupců gruzínských měst v Elco EP Holešov


Zařazenoút 01.11.2022 10:11:00
ZdrojMZv ČR v Tbilisi
Originálmzv.cz/tbilisi/cz/obchod_a_ekonomika/gruzinska_delegace_na_business_foru.html

Související témata

Gruzínský lari
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.