50. výročí úmrtí malíře Uzbekistánu Karla Součka

50. výročí úmrtí malíře Uzbekistánu Karla Součka

11.11.2022 / 15:18

Dne 9. listopadu 2022 uplynulo 50 let od úmrtí slavného českého akademického malíře a sochaře Karla Součka, který v letech 1918 až 1922 působil jako profesor a později ředitel umělecké školy v Samarkandu.

Karel Souček se narodil 1. června 1885 v Náchodě.

Po absolvování výtvarné praxe v dílně známého českého sochaře Jindřicha Říhy studoval na Umělecko-průmyslové škole v Praze (dnešní Vysoká škola umělecko-průmyslová, UMPRUM).

Po jejím absolutoriu se přestěhoval do Gruzie, kde v Tbilisi (tehdy se město jmenovalo Tiflis) úspěšně absolvoval tiflisskou pobočku Petrohradské akademie umění (Imperial Society of Beautiful Arts). Jeho učitelem tam byl slavný A. V. Issupov. V Gruzii pracoval Karel Souček jako sochař, později se stal učitelem kreslení a modelování v Tbilisi (Tiflis). Pořádal tam i výstavy svých prací. V tomto období své činnosti vytvořil pomník gruzínského skladatele Alioze F. Mizandariho, čestného umělce královského divadla A. O. Novaka, několik portrétů slavných osobností (např. princezny Argutinské-Dolgorukové).

Karel Souček: Před modlitbou

Karel Souček: Před modlitbou


Z Tbilisi se Karel Souček přestěhoval do ruského Turkestánu. Nejprve žil v Turkmenbaši (tehdy zvaném Krasnovodsk) v dnešním Turkmenistánu.

Po 30. dubnu 1918, když byla vyhlášena Turkestánská sovětská republika Ruské sovětské federace, se přestěhoval do Samarkandu, kde působil jako profesor a poté ředitelem tamější umělecké školy. Právě v této době 4 let namaloval desítky obrazů s motivy ze Samarkandu a blízkého okolí, které se dostaly do řady zemí světa. V Samarkandu vychoval během svého působení řadu místních talentů.

Desítky obrazů s uzbeckými motivy přivezl Karel Souček s sebou domů, když se v roce 1922 definitivně vrátil do Československa. Tehdy mu bylo 37 let a začal být uznávaným malířem "ruského východu". Bydlel v Praze Holešovicích, na adrese Jedličkova 15a (dnes Tusarova).

Výstavy svých děl pořádal právě pod názvem „Ruský východ“. Například v Rubešově galerii na Národní třídě v Praze v červnu 1932 představil 61 svých obrazů, většinu z nich namaloval v Uzbekistánu. Později měl podobné výstavy v Náchodě a v Hradci Králové.

Ve svých 57 letech již jako uznávaný umělec pod záštitou Svazu výtvarných umění Československa se mu za nelehkých časů druhé světové války v roce 1942 podařilo uspořádat velkou výstavu svého výtvarného umění v prestižní galerii Myslbek v Praze.

V prosinci 1958 byla jeho díla vystavována i na mezinárodní výstavě výtvarného umění v Moskvě, což byl v tehdejší době vrchol, kterého mohl dosáhnout. Spolu s ním přijeli tehdy do Moskvy i další čeští výtvarníci Vilém Kratochvíl, Miroslav Pangrác a Jan Slavíček.

Akademický malíř a sochař Karel Souček zemřel v Praze 9. listopadu 1972 ve věku 87 let.

Karel Souček: Zadní část mešity Tilla Kari (pozlacená) v Samarkandě (střední Asie), II varianta „Podzim“

Karel Souček: Zadní část mešity Tilla Kari (pozlacená) v Samarkandě (střední Asie), II varianta „Podzim“

Mezi jeho nejznámější díla patří Gur-Emir hrob Tamerlána, Před mešitou Tilla-Kari, Minaret Mandrassy Mirza-Ulugbeg, Před službou v Registanu poblíž Madrassa Shir-Dar, Pohled na ruiny mešity Bibi-Khanum, Mikulášův most a hora sv. Davida.

Jeho obrazy se dodnes prodávají na aukcích v České republice i v mnoha dalších zemích. Jsou známy aukce, kdy byl za jeho obraz zájemce ochoten uhradit v přepočtu více než 800 tisíc korun.




Zařazenočt 10.11.2022 05:11:00
ZdrojMZv ČR v Taškentu
Originálmzv.cz/tashkent/cz/uz/obchod_a_ekonomika/soucek.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.