Transformace uhelných regionů v Polsku přináší příležitosti pro české firmy

Transformace uhelných regionů v Polsku přináší příležitosti pro české firmy

07.12.2022 / 12:46 | Aktualizováno: 07.12.2022 / 13:03

Evropská komise schválila operační programy financované z Fondu spravedlivé transformace (Just Transition Fund) pro pět polských uhelných regionů. Celková hodnota těchto programů na následujících několik let je 3,85 miliardy EUR, zajistit mají klimatickou transformaci a rekultivaci těžebních oblastí ve Slezsku, Malopolsku, Velkopolsku, Dolním Slezsku a Lodži. Všechny prostředky budou spravovány na regionální úrovni a nastaveny s ohledem na místní potřeby. S ohledem na bohaté zkušenosti českých firem v této oblasti se jedná o velkou příležitost do budoucna. A to v mnoha dílčích sektorech.

Slezsko a západní Malopolsko na čele zájmu

Příhraniční polské Slezské vojvodství je spolu se západní částí Malopolska největším centrem těžby černého uhlí v EU. Postupný útlum těžby, odchod od jejího spalování a rekultivace celé oblasti jsou však nevyhnutelné. Právě sem tak míří většina prostředků z Fondu spravedlivé transformace ??přidělených Polsku. Konkrétně se jedná o 2,4 miliardy EUR, které mají obyvatelům regionu zajistit především nové pracovní příležitosti a čistší ovzduší.

Prostředky z Fondu budou zejména podporovat diverzifikaci místní ekonomiky investicemi do malých a středních podniků v oblastech obnovitelné energie, čisté mobility a dalších zelených odvětví. Součástí ekonomické transformace je rekvalifikace asi 100 tisíc pracovníků na nové profese v klimaticky neutrálních průmyslových odvětvích. Investice budou nasměrovány také do lepší energetické účinnosti veřejných i obytných budov, zateplování domů, instalace solárních panelů na střechy a instalací tepelných čerpadel. Na nápravu ekologických škod způsobených těžebním průmyslem prostředky se zaměří rekultivace a dekontaminace celkem 2 800 hektarů půdy zasažených těžbou.

Velkopolsko, Dolní Slezsko a Lodžské vojvodství

Dalším příhraničním regionem je Dolní Slezsko, kde budou prostředky v celkové výši 582 milionů EUR směřovány do oblasti hornického města Valbřich. I zde se bude jednat především o podporu malých a středních firem v klimaticky neutrálních odvětvích. Cílem je vytvořit diverzifikovanější lokální ekonomiku a 1000 nových pracovních míst. Část investic bude i zde namířena do intenzivnějšího využití obnovitelných zdrojů, především solárních panelů, výměny starých kotlů na tuhá paliva a zateplení budov. Výsledkem má být lepší kvalita ovzduší a nižší energetická náročnost.

Dále na sever v oblasti Velkopolska je cílovou oblastí město Konin a jeho okolí. Město formulovalo ambiciózní plán ukončení těžby hnědého uhlí, postupného odstavení hnědouhelných elektráren a přechodu na obnovitelné zdroje energie včetně výroby ekologického vodíku. Součástí plánu je dekontaminace znečištěné půdy a rekultivace oblasti. Část investic je určena také na rekvalifikaci 5 500 zaměstnanců hnědouhelného sektoru v tomto regionu.

Lodžské vojvodství je v tomto výčtu specifickým případem – nachází se zde totiž největší individuální emitent CO2 v EU – hnědouhelná elektrárna Bełchatów. Polsko se v souladu s klimatickými cíli EU zavázalo k výraznému omezení těžby a spalování hnědého uhlí v tomto regionu do roku 2030. Alokováno je celkem 370 milionů EUR. Tyto prostředky mají pomoci vytvořit novou infrastrukturu pro místní malé a střední podniky, včetně podpory R&D center. Kromě toho je část investic stejně jako v ostatních regionech namířena do energetické účinnosti, využití energie z obnovitelných zdrojů a rekvalifikaci zaměstnanců v hnědouhelných dolech, elektrárně Bełchatów a přidružených podnicích.

Jakub Rudý, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR ve Varšavě



Zařazenost 07.12.2022 13:12:00
ZdrojMZv ČR Varšava
Originálmzv.cz/warsaw/cz/obchod_a_ekonomika/novinky_aktivity/transformace_uhelnych_regionu_v_polsku.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.