Přidělení registrační značky na přání


01. Identifikační kód

-

02. Kód

-

03. Pojmenování (název) životní situace

Přidělení registrační značky na přání

04. Základní informace k životní situaci

Na základě žádosti lze k silničnímu vozidlu za splnění zákonných podmínek přidělit registrační značku na přání.

05. Kdo je oprávněn v této věci jednat

Oprávněnou osobou k jednání je vlastník silničního vozidla nebo provozovatel silničního vozidla se souhlasem jeho vlastníka (dále jen „žadatel“).

06. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Žadatel o přidělení registrační značky na přání k silničnímu vozidlu může požádat, když:

  • žádá o přidělení této značky k silničnímu vozidlu, u kterého je zapsán v registru silničních vozidel jako jeho vlastník nebo provozovatel nebo,
  • spolu z žádostí o přidělení této značky k silničnímu vozidlu žádá i o zápis tohoto silničního vozidla do registru silničních vozidel (když toto vozidlo ještě není zapsáno v registru silničních vozidel).

Obecní úřad obce s rozšířenou působností přidělí registrační značku na přání, pokud registrační značka na přání splňuje požadavky uvedené v § 7b odst. 2 zákona č. 56/2001 Sb. Číslice a písmena na registrační značce upravuje § 27 vyhlášky č. 343/2014 Sb. (nejsou povolena písmena G, CH, O, Q, W), počet znaků upravuje § 25 vyhlášky č. 343/2014 Sb. Registrační značka musí obsahovat minimálně jednu číslici. Rozměry vydávaných registračních značek na přání jsou dostupné zde.


Doporučujeme si před návštěvou úřadu připravit více kombinací a po kontrole pracovníkem registru vozidel, jestli není např. značka již „obsazena“, ji vyplnit v žádosti o její přidělení.


Tabulky s přidělenou registrační značkou na přání vydá obecní úřad obce s rozšířenou působností žadateli do 15 dnů ode dne uhrazení správního poplatku. Před vydáním tabulek s přidělenou registrační značkou na přání žadatel odevzdá obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností tabulky s přidělenou registrační značkou, pokud byly k vozidlu vydány. Při převzetí tabulek bude registrační značka na přání zapsána i do technického průkazu a úřad vydá nové osvědčení o registraci vozidla.

Podle § 7c odst. 1 písm. a) zákona č. 56/2001 Sb. současně s podáním žádosti o:

  • zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla v registru silničních vozidel, nebo
  • vyřazení silničního vozidla z provozu, nebo
  • zápis zániku silničního vozidla, nebo
  • přidělení registrační značky pro vývoz do jiného státu
    může osoba, které byla k tomuto silničnímu vozidlu přidělena registrační značka na přání, požádat o přidělení této registrační značky na přání ke svému jinému silničnímu vozidlu, jehož je vlastníkem nebo provozovatelem, za podmínek uvedených v tomto ustanovení
  • Obecní úřad obce s rozšířenou působností vyhoví žádosti osoby o přidělení rezervované značky na přání, které byla tato značka rezervována, pokud podá žádost podle 7b odst. 5nebo § 7c odst. 4 zákona č. 56/2001 Sb. do 6 měsíců od provedení rezervace a splní podmínky uvedené v těchto ustanoveních.

07. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Podáním žádosti žadatele o přidělení registrační značky na přání k silničnímu vozidlu na příslušném úřadě.

08. Na které instituci životní situaci řešit

Příslušný je kterýkoliv obecní úřad obce s rozšířenou působností.

09. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit

V územní působnosti Městského úřadu Bruntál je příslušným Odbor dopravně správních agend, oddělení dopravy - registr vozidel, Nádražní 994/20 :


  • Ing. Blanka Voráčková: tel.: 554 706 181, e-mail: blanka.vorackova@mubruntal.cz
  • Dana Šmachová: tel.: 554 706 183, e-mail: dana.smachova@mubruntal.cz
  • Květoslav Pavelka: tel.: 554 706 372, e-mail: kvetoslav.pavelka@mubruntal.cz


Úřední hodiny:
Pondělí: 8:00 - 11:30, 12:15 - 17:00
Středa: 8:00 - 11:30, 12:15 - 17:00
Čtvrtek: 8:00 - 11:30

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

K žádosti se přikládá:

  • doklad totožnosti žadatele (v případě zastupování doklad zmocněnce a plná moc),
  • souhlas vlastníka silničního vozidla, jestliže je žadatelem provozovatel silničního vozidla, který není jeho vlastníkem,
  • registrační doklady vozidla zapsaného v registru silničních vozidel, k němuž má být registrační značka na přání přidělena,
  • žádost o zápis silničního vozidla do registru silničních vozidel, pokud vozidlo není zapsáno v registru silničních vozidel, včetně dokladů, které se k této žádosti přikládají.

Prokazuje-li se zmocnění k zastoupení, plná moc podepsána úředně ověřeným podpisem nebo uznávaným elektronickým podpisem zmocnitele se nevyžaduje.

11. Formuláře

Žádost se podává volnou formou, nebo možno využít vzor níže.

Formuláře žádostí ke stažení (vytisknout oboustranně):

  • Žádost o přidělení registrační značky na přání (PDF)
  • Plná moc

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

  • Správní poplatky jsou dány položkou 26 sazebníku zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích.
  • Správní poplatek za vydání tabulky registrační značky na přání je 5.000,- Kč za každou tabulku.
  • V územní působnosti Městského úřadu Bruntál je správní poplatek hrazen v hotovosti nebo platební kartou v pokladně úřadu.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Tabulky registrační značky na přání budou vydány do 15 dnů od přidělení této značky a zaplacení správního poplatku, v komplikovanějších případech se postupuje dle zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, kde je obvyklá lhůta pro vyřízení stanovena do 30 dnů, v závažnějších případech může být lhůta delší.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

K jednání se lze objednat na internetové adrese:

  • Rezervační systém

17. Podle kterého právního předpisu se postupuje

  • Zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů

18. Jaké jsou související předpisy

  • Vyhláška č. 343/2014 Sb., o registraci vozidel, ve znění pozdějších předpisů
  • Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů
  • Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů

19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují

Lze se odvolat u správního orgánu, který napadené nepravomocné rozhodnutí vydal (odvolací lhůta činí 15 dnů ode dne oznámení rozhodnutí).


V případě řízení ukončeného pravomocným rozhodnutím lze podat žádost o obnovu řízení u kteréhokoliv správního orgánu, který ve věci rozhodoval, a to do 3 měsíců ode dne, kdy se o důvodu obnovy řízení účastník řízení dozvěděl, nejpozději však do 3 let ode dne právní moci rozhodnutí.Obnovy řízení se nemůže domáhat ten, kdo mohl důvod obnovy uplatnit v odvolacím řízení. O obnově řízení rozhoduje správní orgán, který ve věci rozhodl v posledním stupni. Obnova řízení je možná pouze tehdy, pokud vyšly najevo nové důkazy nebo se provedené důkazy ukázaly nepravdivými, případně pokud bylo změněno nebo zrušeno podkladové rozhodnutí.

20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností

-

21. Často kladené dotazy

Jaký je správní poplatek za vydání registrační značky na přání?

Podle položky 26 písm. d) sazebníku k zákonu č. 634/2004 Sb. je správní poplatek za vydání tabulky registrační značky na přání 5.000 Kč za každou tabulku. U motocyklu tedy činí správní poplatek 5.000 Kč, u automobilu 10.000 Kč.


Když ztratím tabulku registrační značky na přání, budu platit znovu správní poplatek 5.000 Kč?

V případě ztráty tabulky s registrační značkou na přání nelze žádat o vydání nové tabulky této registrační značky. Postup je stanoven § 7e zákona č. 56/2001 Sb., dle kterého v případě oznámení ztráty, zničení nebo odcizení tabulky s přidělenou registrační značkou obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností přidělí tento úřad novou (jinou) registrační značku. Protože podle § 7b odst. 2 písm. b) zákona č. 56/2001 Sb. nemůže být tato ztracená registrační značka na přání přidělena, není možné novou tabulku vydat ani na základě nové žádosti o přidělení této registrační značky na přání. V případě oznámení ztráty tabulky registrační značky na přání tedy bude přidělena jiná („standardní“) registrační značka nebo je možno požádat o přidělení jiné registrační značky na přání (která se ale nesmí shodovat s registrační značkou, která byla na ztracené tabulce).


Na vozidle, které budu prodávat, mám svoji registrační značku na přání. Toto vozidlo prodávám a chci si koupit nové. Můžu požádat o přidělení mé registrační značky na přání na nové vozidlo?

Ano, je to možné. Podle zákona současně s podáním žádosti o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla v registru silničních vozidel, žádosti o vyřazení silničního vozidla z provozu, žádosti o zápis zániku silničního vozidla nebo žádosti o přidělení registrační značky pro vývoz do jiného státu může osoba, která je v registru silničních vozidel zapsána jako vlastník silničního vozidla, které byla k tomuto silničnímu vozidlu přidělena registrační značka na přání dle a která převedla vlastnictví tohoto vozidla na jinou osobu (dále jen „dosavadní vlastník“), vlastník nebo provozovatel silničního vozidla se souhlasem vlastníka požádat o:

  • přidělení této registrační značky na přání k jinému silničnímu vozidlu, jehož je vlastníkem nebo provozovatelem a které je zapsáno v registru silničních vozidel nebo o jehož zápis žádá, nebo
  • rezervaci této registrační značky na přání na dobu 6 měsíců ode dne podání žádosti.

22. Další informace

Portál veřejné správy České republiky - http://portal.gov.cz

Portál dopravy - https://portaldopravy.cz

Portál občana - https://obcan.portal.gov.cz

23. Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů a v jiné formě

  • Ministerstvo dopravy

24. Související životní situace a návody, jak je řešit

  • Rezervace registrační značky na přání

25. Za správnost návodu odpovídá útvar

Městský úřad Bruntál, Odbor dopravně správních agend, oddělení dopravy - registr vozidel

26. Kontaktní osoba

- viz bod 09

27. Popis je zpracován podle právního stavu ke dni

01. 01. 2024

28. Popis byl naposledy aktualizován

04. 01. 2024

29. Datum konce platnosti popisu

Konec platnosti popisu není stanoven

Zodpovídá: Bc. Dagmar Vráželová
Vytvořeno / změněno: 13.1.2016 / 22.1.2024

Zařazenost 31.07.2024 10:07:00
ZdrojBruntál
Originálmubruntal.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=1316&id=955904
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.