Slevy nově II. (na co se novela nevztahuje)

V minulém článku „Slevy nově I. (obecně)“ jsme vás seznámili s novými obecnými pravidly pro oznamování slev spotřebitelům a mechanismus jejich výpočtu. V dnešním článku, který publikujeme právě v den, kdy novela nabývá účinnosti, tj. 6.1.2023, se zaměříme především na to, ve kterých oblastech se nové ustanovení § 12a novely neuplatní.

Zboží podléhající rychlé zkáze

Především z regulace informační povinnosti ohledně slev jsou vyňaty výrobky s krátkou dobou spotřeby a výrobky podléhající rychlé zkáze. Co si pod tím představit?Především: pečivo, ovoce, zeleninu a květiny – tj. výrobky, které jsou na prodejně zpravidla volně v prodeji. Tam dodržování ustanovení o slevách nečekejte. Výjimka z nové regulace se uplatní i na mléčné výrobky, lahůdky, čerstvé maso, ryby, některé masné výrobky a uzeniny.[1] Tedy takové výrobky, jejichž doba spotřeby je významně limitovaná, tj. v těch případech, kde je na obalu uvedeno „spotřebujte do …“.

Naproti tomu výjimka se nebude uplatňovat na potraviny kde je uvedeno: „doba minimální trvanlivosti do …. “. Tam už prodejci nová pravidla ohledně slev budou muset dodržovat a informovat o způsobu výpočtu slevy dle novely v plné míře. Jedná se především o balené koření a potraviny v prášku, konzervy, sušenky, čokoládu, nápoje, těstoviny apod.

Tak co říkáte, je to věda, že? S tím ale výčet výjimek z regulace slev nekončí.

Služby a zprostředkování

Regulace slev se také podle nového ustanovení § 12a neuplatní také na služby, jakož i digitální služby a veškerý digitální obsah. Ty totiž nejsou vykládány jako „výrobky“, resp. „zboží“ ve smyslu spotřebitelského práva.[2]

Rovněž, bude důležité si uvědomit, že zprostředkovatel, který není skutečným prodejcem zboží, avšak obchodníkům poskytuje pouze prostředky k prodeji jejich produktů, typicky platforma jako online tržiště či srovnávače cen, odpovídá za zprostředkování a splnění povinnosti profesionální péče, nikoli za splnění pravidel uváděných slev.[3] Zde se proto také nová regulace slev neuplatní.

Obecné výroky

Dále je vyňat z působnosti § 12a obecný způsob komunikace prodávajícího prostřednictvím propagačních materiálů, jako jsou reklamní letáky, katalogy a brožury, informační e-maily o nabízeném sortimentu výrobků bez konkrétního upozornění na slevovou akci, jako mohou být prohlášení „nejlepší/nejnižší ceny“, nebo např. „u nás vždy výhodně“.[4]

Obecná marketingová tvrzení, která srovnávají nabídky prodávajícího s nabídkami konkurence, patří také mezi výjimky. Regulace se tak uplatní pouze tam, kde bude uvedeno konkrétní "xx% sleva".

Věrnostní programy

Dlouhodobá ujednání známá především jako věrnostní programy, slevové karty, poukázky, individuálně poskytované výhody, které se vyznačují systematičností a dlouhodobostí jsou dalším segmentem, ve kterém se § 12a neuplatní. Jinými slovy slevy, které jsou poskytovány členům klubu či věrnostního programu, nebudou regulovány pravidly o uvádění předchozí nejnižší ceny.

Ale pozor!

Pokud jste si mysleli, že už vám to je jasné, tak vás musíme zklamat. Ne, není to tak jednoduché …

Skutečnost, že se § 12a ve výše uvedených případech neuplatní neznamená, že tyto situace zůstávají zcela ve volné dispozici k uvádění spotřebitelů v omyl ohledně slev … Musíme totiž upozornit, že při stanovování cen, respektive slev z nich, zůstává limitem především zákaz užití nekalých obchodních praktik. O novele v této oblasti jsme již také psali, přehled najdete v našem předchozím článku „Novelizovaná ochrana spotřebitele - od 6.1.2023“.

Sankce

Pokuta za porušení ustanovení o regulaci slev je relativně vysoká – až do 5 milionů Kč. V případě nekalých obchodních praktik navíc ještě kromě pokuty hrozí další riziko - novinka: absolutní neplatnost smlouvy. Co to znamená? No, jednoduše to, že pokud zákazník namítne do 90 dnů ode dne koupě, že učinil nákup pod vlivem zavádějící informace, nekalé praktiky, může od prodejce požadovat vrácení uhrazené ceny v plné výši.

A aby toho nebylo málo, od našich klientů víme, že kontrolní orgány nespí. Naopak, kontrola ohledně cenové politiky a aplikace slev probíhá u jednoho z našich klientů na prodejně i právě dnes – ano, v den novely. To, zda přístup kontrolního orgánu bude shovívaný s ohledem na čerstvost ustanovení, ještě nevíme … Co ale víme určitě je, že se vyplatí věnovat novele dostatečnou pozornost, provést požadované změny, upravit nastavení v systémech. Změny ve způsobu oceňování či označování slev nelze zpravidla provést ze dne na den, proškolit zaměstnance také nějakou dobu trvá.

A pokud si říkáte, že se nám to hezky takhle teoreticky „mudruje“, ale vy potřebujete provést změny HNED TEĎ – tak neváhejte a obraťte se na nás.

Naše kapacity nejsou sice neomezené, ale s ohledem na zkušenosti našich advokátů, kteří pro maloobchodní prodejce a řetězce pracují již několik let či někteří dokonce desetiletí, Vám můžeme nabídnout rychlou a účinnou pomoc. Doporučit praktické řešení, které Vás spolehlivě ochrání před riziky.

Mgr. David Cigánek, advokát a společník – kontakt:ciganek@chslegal.eu

Mgr. Martina Petlachová, právnička


[1] Vláda: Důvodová zpráva k zákonu č. 374/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, č. 374/2022 Dz, dostupné na: https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=9&CT=213&CT1=0

[2] Sdělení Komise – Pokyny k výkladu a uplatňování článku 6a směrnice Evropského parlamentu a Rady 98/6/ES o ochraně spotřebitelů při označování cen výrobků nabízených spotřebiteli ze dne 29. 12. 2021 (2021/C 526/02), dostupné na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=celex%3A52021XC1229%2806%29

[3] Sdělení Komise – Pokyny k výkladu a uplatňování článku 6a směrnice Evropského parlamentu a Rady 98/6/ES o ochraně spotřebitelů při označování cen výrobků nabízených spotřebiteli ze dne 29. 12. 2021 (2021/C 526/02), dostupné na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=celex%3A52021XC1229%2806%29

[4] Vláda: Důvodová zpráva k zákonu č. 374/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, č. 374/2022 Dz, dostupné na: https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=9&CT=213&CT1=0


Zařazenopá 06.01.2023 16:01:00
Zdrojchslegal.eu
Originálchslegal.eu/aktualne/detail/slevy-nove-ii-na-co-se-novela-nevztahuje-75/

Související témata

TV nova | Nova | CETV
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.