Novelizovaná ochrana spotřebitele - od 6.1.2023

A máme tady další, jubilejní, v pořadí již 50.(!) novelu zákona o ochraně spotřebitele, společně s další novelou občanského zákoníku. Novela je to rozsáhlá a významná. DOTKNE SE VŠECH prodávajících, kteří uzavírají smlouvy se spotřebiteli. Je důležité vědět, co se mění a jak. Připravili jsme proto pro Vás přehled nejdůležitějších změn.

Nejdřív stručný úvod: Proč se novelizovalo?

Hlavním důvodem bylo dotažení harmonizace evropských směrnic. Abychom se sladili s našimi evropskými sousedy a standard obchodu byl nejen zase více srovnatelný, ale především vyšší. Pak také cílem bylo upřesnění právní úpravy. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které novelu připravilo argumentuje, že je potřeba zvýšit ochranu práv spotřebitele a zajistit efektivnější (správní) trestání nepoctivých podnikatelů. Proč konkrétně? Měla by se zvýšit se ochrana podnikatelů poctivých, mělo by se zpřehlednit a zkvalitnit soutěžní prostředí. Jestli se to povedlo, uvidíme.

Tak teda, co se mění?

Především, občanský zákoník podstatně rozšiřuje seznam informací, které musí být uvedeny v obchodních podmínkách, ve smlouvách, či dány k dispozici spotřebiteli před dokončením objednávky. Tyto dokumenty bude potřeba upravit v podstatě okamžitě. Zákon nestanoví žádné přechodné období, podmínky je potřeba upravit hned. Nesplnění této povinnosti je přestupkem podle zákona ochraně spotřebitele, za něž může být uložena pokuta – v některých případech až 5 milionů Kč.

Dále, novela bojuje proti fiktivním slevám. Každá sleva bude muset být doplněna o informaci o tom, za jakou nejnižší cenu se výrobek prodával za posledních 30 dnů předtím, než byla sleva poskytnuta (pozn. neplatí pro výrobky podléhající rychlé zkáze nebo s krátkou dobou spotřeby).

Další z důležitých změn je rozšíření výčtu stávajících nekalých obchodních praktik. Budeme tak lépe vědět zda to, či ono, je ještě přijatelné nebo nikoliv. Mezi novými nekalými obchodními praktikami jsou zajímavé skutkové podstaty jako např.:

(i) poskytnutívýsledků vyhledávání bez uvedení informace o tom, že se jedná o placenou reklamu za účelem dosažení lepšího pořadí ve výsledcích vyhledávání;

(ii) zavádějící reference – tj. uvádění, že recenze výrobku nebo služby pochází od spotřebitele, který produkt skutečně použil anebo zakoupil, bez toho, aby bylo ověřeno, zda recenze skutečně od takového spotřebitele pochází;

(iii) zveřejňováni falešných recenzí, případně zkreslovaní spotřebitelských recenzí na sociálních sítích s cílem propagovat výrobek nebo službu;

(iv) uvádění výrobků dvojí kvality na trh (výrobek, který má podstatně odlišné složení nebo znaky, pokud to zároveň není odůvodněno oprávněnými a objektivními skutečnostmi), pokud se jedná o totožný výrobek s výrobkem uváděným na trh v nejméně 2 dalších členských státech EU.

Novela rovněž významně rozšiřuje možnosti spotřebitele odstoupit od smlouvy. Nově např. bude spotřebitel moct odstoupit ve lhůtě až 90 dnův případě, že smlouva byla uzavřena na základě nekalé obchodní praktiky.

Navíc, důkazní břemeno o tom, že odstoupení od smlouvy je s ohledem na okolnosti nepřiměřené, je na podnikateli. Nicméně, dozor nad odstupováním od smlouvy nebude provádět žádný úřad, domoci se tohoto práva bude možné pouze u soudu. Tj. pokud podnikatel odstoupení neuzná a peníze nevrátí, spotřebitel bude muset podat žalobu u soudu. Jaká teda nakonec bude praktická využitelnost je otázkou.

Jaké další změny novela uvádí?

Např. Zpřehledňuje se formulace reklamačního řízení. Kromě již existujících povinností je výslovně uvedeno, že reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena nejpozději do 30 dnů od uplatnění reklamace, jinak může spotřebitel od smlouvy odstoupit (tj. požadovat vrácení peněz). Nově se ale v této souvislosti ruší veřejný dozor nad reklamacemi. V případě nespokojenosti s vyřízením reklamace se tak spotřebitel bude mít jedinou možnost: obrátit se na soud. Takže je otázkou kolik spotřebitelů to využije.

V případě smluv uzavíraných elektronicky bude podnikatel muset už při objednávce spotřebitele upozornit, pokud se spotřebitel zavazuje k placení, a pokud se objednávka činí prostřednictvím tlačítka, je nutné ho viditelně označit jednoznačnou formulací závazku k platbě. V opačném případě je sankcí neplatnost smlouvy od počátku. Nebude to však automatické, spotřebitel se neplatnosti musí aktivně dovolat – zase u „jen“ soudu.

Atd. Atd. Změn je skutečně celá řada. Pro podnikatele tak bude důležité se s těmito změnami seznámit, přizpůsobit se jim, upravit své služby či podmínky a vyhnout se tak riziku nařčení z porušení zákona a případným přestupkům.

Chcete o novelizaci vědět více?

Pro naše klienty jsme připravili školení a detailní přehled změn, které se je konkrétně týkají. Máte-li zájem, rádi Vám tyto materiály poskytneme nebo je připravíme na míru přímo pro Vás.

Mgr. David Cigánek, partner a advokát

Mgr. Beáta Sabolová, LL.M., advokátka


Zařazenopo 12.12.2022 11:12:00
Zdrojchslegal.eu
Originálchslegal.eu/aktualne/detail/novelizovana-ochrana-spotrebitele-jiz-od-612023-55/

Související témata

Spotřebitel
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.