Kraj podpoří tradiční řemesla spojená s divadelním provozem

Kostymér, vlásenkář, desinatér, truhlář nebo čalouník, to jsou příklady specifických profesí, které v rámci podpory regionálních funkcí statutárních divadel schválili krajští zastupitelé. Dalším tematickým zadáním Programu na podporu statutárních divadel Středočeského kraje je podpora vzniku nových inscenací zaměřená na materiál, výpravu apod.

Dotační program vychází z Koncepce regionálních funkcí divadel Středočeského kraje na období 2021–2023. Cílem koncepce je pojmenovat směry v oblasti podpory profesionálních divadel na území Středočeského kraje. Radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda vysvětluje: „Definici cílů koncepce jsme stanovili na základě zevrubné diskuse s ekonomy a řediteli divadel Příbram, Kladno a Mladá Boleslav. Na základě této koncepce byl poté formulován dotační Program na podporu regionálních funkcí statutárních divadel ve Středočeském kraji, který tvoří systematický a transparentní nástroj podpory činnosti divadel.“ V letošním roce jsou na podporu regionálních funkcí statutárních divadel, stejně jako v minulém roce, vyčleněny 4 miliony korun.

V Programu 2023 jsou celkem dvě tematická zadání: „Jedním z témat je podpora zaměstnávání osob ve specifických profesích. Kostymér, vlásenkář, desinatér, truhlář, čalouník, to jsou příklady profesí, které jsou neoddělitelně spojeny s divadelní tradicí, a jejich uchování je stejně důležité jako uchování divadla jako součásti naší národní identity. Další okruh podpory se týká samotné podpory vzniku nových inscenací. Konkrétně chceme podpořit jak adaptace, tak i vývoj a vznik divadelních inscenací,“ uvádí radní Švenda.

Středočeská divadla ctí svoji společenskou roli a spolupracují se Středočeským krajem na mnoha úrovních. Na otevřených scénách Středočeského kulturního léta uvádějí již pravidelně svá představení, která se každoročně těší velké divácké oblibě. „Spolupráce s divadly zřizovanými městy opravdu funguje, za což jsem osobně velmi rád.Kromě účinkování souborů v rámci Středočeského kulturního léta a jiných letních programů všechna divadla například pořádají několikrát za rok také speciální představení pro děti z dětských domovů, při kterých mají děti možnost i vyzpovídat následně herce a poznat divadlo trochu jinak. Mezi dětmi jsou tato setkání velice oblíbená,“ uvádí radní Švenda.

Žádosti o dotace bude možné podávat od 11. 4. 2023 do 21. 4. 2023. Program 2023 na poskytování dotací na podporu regionálních funkcí statutárních divadel je zveřejněn na webových stránkách Středočeského kraje.




Zařazenopo 27.02.2023 15:02:00
ZdrojStředočeský
Originálkr-stredocesky.cz/web/urad/home/-/blogs/kraj-podpori-tradicni-remesla-spojena-s-divadelnim-provoz-1
AutorJosef Holek

Související témata

Divadlo Archa
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.