Koncert Filharmonie Brno v ČNB

Koncert Filharmonie Brno v ČNB

28.02.2023 / 17:03 | Aktualizováno: 28.02.2023 / 17:17

Generální konzulát ČR v New Yorku ve spolupráci s Dvorak American Heritage Association (DAHA) a Českým centrem New York, dne 7. února 2023 komorním koncertem Brněnské filharmonie před zcela zaplněným Velkým sálem České národní budovy, odstartoval úspěšné americké turné brněnských filharmoniků s jasným vrcholem v prestižní Carnegie Hall.

V rámci koncertu v ČNB zazněla díla klasiků Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů, Jana Nováka, Antonína Dvořáka, velmi umně kombinovaná se soudobými americkými skladateli Philipem Glassem a Laurie Anderson. Nejen brněnští filharmonici, ale i přímo vystupující šéf dirigent a umělecký ředitel Filharmonie Brno Dennis Russel Davies, který spolu s klavíristkou Maki Namekawa přednesl skladby Glasse a Laurie Anderson, uchvátili publikum v ČNB.

Generální konzul Arnošt Kareš vystoupil na úvod večera s připomínkou 50-ti letého výročí amerického turné tehdejší Brněnské filharmonie (ještě pod názvem „Český státní orchestr Brno“), která v r. 1973 vyprodala slavnou Carnegie Hall dokonce dvakrát, a to ne díky lístkům v ceně od 3,50 do 7,50 USD!, ale kvůli nesporné kvalitě a hudebnímu umu filharmoniků v čele s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem. Generální konzul připomněl publiku několik historických faktů: tehdy se newyorskému publiku představil rovněž dvacetiletý houslista Václav Hudeček, přičemž členem orchestru v r. 1973 byl i houslista Bohumír Strnad, který před americkým publikem po padesáti letech zahrál i letos. Následně koncert hudebně uvedl americký muzikolog a znalec české hudby, nositel ceny Gratias agit, profesor na New York University Michael Beckerman.

Komorní těleso brněnských filharmoniků v předvečer vystoupení v Carnegie nadchlo hudebním detailem, důkladnou znalostí přednášených skladeb i vřelou hudební komunikací 300 posluchačů Velkého sálu ČNB z řad diplomatů, českých a slovenských krajanů, zástupců byznysu a místního kulturního života. Na úvod zaznělo concertino pro dechový kvintet Jana Nováka, poté Janáčkův smyčcový kvartet č. 2 (Listy důvěrné), Slovanské tance op. 46 Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů kvartet pro hoboj, violoncello, klarinet a buben H 139. Vrcholem večera zcela jistě bylo vystoupení v podání samotného šéfdirigenta a uměleckého ředitele Filharmonie Brno, Dennise Russela Davise, který spolu s klavíristkou Maki Namekawa zahrál na klavír skladby Philipa Glasse „Stokes“ a Laurie Anderson „Songs for Bob“. Poměrně netradičním mixem velikánů české klasiky se soudobými americkými skladateli nadchlo komorní těleso Brněnské filharmonie přítomné publikum zcela zaplněného Velkého sálu. Start US turné filharmoniků se v ˇČNB vydařil.

Hned následující den 8. února 2023 Filharmonie Brno odehrála nejzásadnější koncert své novodobé historie. V newyorské Carnegie Hall představila netradiční program kombinující českou a americkou hudbu: Martinů, Janáčka a Glasse. Symfonie č. 12 „Lodger“ se stala událostí večera, zazněla totiž v newyorské premiéře, a navíc za osobní účasti autora. Publikum úžasně přijalo Martinů a Janáčka. Po pauze šéfdirigent Dennis Russell Davies přivítal v publiku osobně přítomného Philipa Glasse a okamžitě se strhl jásot. Sólistkou večera byla Angélique Kidjo. Další ovace následovaly po skončení skladby, několikaminutový potlesk ještě zesílil, když Glass přišel osobně poděkovat na pódium. Po Carnegie filharmonici absolvovali dalších 6 koncertů: v Ann Arbor, tři v Kalifornii, v Kansas City si zahráli s Laurie Anderson a turné zakončili v Texasu.

Ani další český špičkový orchestr, Český národní symfonický orchestr (ČNSO), se ve vysoce konkurenčním newyorském prostředí neztratil a potvrdil své kvality. Dne 16. února 2023 ČNSO v čele s dirigentem Stevem Mercurio a na cenu Grammy nominovaným houslistou Robertem McDuffie nadchli americké publikum Carnegie Hall hudbou Antonína Dvořáka, Johannese Brahmse a Beethovenou Eroicou. Únor 2023 tak byl ve znamení české ofenzívy v Carnegie a dobré reprezentace kulturní diplomacie na poli české klasické hudby nejen v New Yorku, ale i dalších místech Spojených států.

Koncert Filharmonie Brno v ČNB

Koncert Filharmonie Brno v ČNB

Koncert Filharmonie Brno v ČNB

Koncert Filharmonie Brno v ČNB

Koncert Filharmonie Brno v ČNB

Koncert Filharmonie Brno v ČNB



Zařazenoút 28.02.2023 17:02:00
ZdrojMZv ČR New York
Originálmzv.cz/consulate.newyork/cz/kultura/koncert_brnenske_filharmonie_v_cnb.html

Související témata

New York
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.