Značka Regionální potravina zná v Pardubickém kraji své nominanty
(10.5.2023)Značka Regionální potravina zná v Pardubickém kraji své nominanty
V Pardubickém kraji odstartoval 14. ročník soutěže o prestižníznačku Regionální potravina. V kraji se ucházelo 159 výrobků od 34 místních výrobců. Nejsilněji zastoupenou kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje ovládl Kohout 13% z pivovaru Faltus. Hledání kvalitních lokálních produktů se i letos odehraje ve všech krajích napříč Českou republikou s výjimkou Prahy.
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje pro rok 2023 těmto výrobkům:
Kategorie: Výrobek a výrobce: 1. Masné výrobky tepelně opracované SLOUPNICKÁ HOVĚZÍ ŠUNKA ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s.r.o. 2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy HLINECKÝ PŘEJETÝ SALÁM Řeznictví Švanda s.r.o. 3. Sýry včetně tvarohu PERNŠTÝNSKÝ BOCHNÍK Petr Souček, Pardubice 4. Mléčné výrobky ostatní SLOUPNICKÁ A2 POMAZÁNKA ČESNEKOVÁ Zemědělské družstvo se sídlem ve Sloupnici 5. Pekařské výrobky včetně těstovin ŽITNÝ BOCHNÍK S NASLADOVANOU KAŠÍ Mgr. Tomáš Kroulík, Třibřichy 6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek ŘEZY ZMEDU Jana Vondroušová, Bukovka 7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) KOHOUT 13% ARMAT spol. s r.o. 8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě BIO LEBEDA ZAHRADNÍ Ing. Jitka Píchová, Horní Ředice 9. Ostatní OSTRUŽINOVÝ SORBET S HRUŠKOVICÍ Mgr. Monika Pavlisová, Kunětice
„Za ocenění Regionální potravina velice děkuji. Jsem rád, že nám pomáhá hlavně s marketingovou podporou a prodejem oceněných výrobků tak, že je máme možnost dostat blíže k zákazníkům,“ konstatoval výrobce z roku 2022 David Novák ze Statku Uhersko.
V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení 9. června na akci Den Pardubického kraje.
„Mám obrovskou radost, že je o soutěž Regionální potravina mezi výrobci v Pardubickém kraji tak velký zájem – již několikátým rokem se počet přihlášených produktů pohybuje přes sto padesát. To v předešlých letech nebylo pravidlem.Skvělé rovněž je, že také v tomto regionu se hodnotitelské komisi podařilo vybrat vítězné výrobky ve všech kategoriích. Je vidět, že Pardubický kraj má na poli lokální produkce co nabídnout. Výhercům bych chtěl ze srdce pogratulovat a samozřejmě děkuji všem ostatním výrobcům za účast – vybrat ty nejlepší výrobky nebylo vůbec jednoduché.“ – řekl krajský koordinátor Pardubického kraje Lukáš Vacek.
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Cestou podpory kvalitních místních potravin jde celá EU a Česko není výjimkou. Současná situace je pro spotřebitele i producenty potravin zasažená výší inflace a stagnující poptávkou. I proto je marketingová po
„Každý rok se v rámci hodnocení regionálních výrobků přesvědčujeme o tom, že má smysl podporovat naše regionální producenty, oceňovat je a samozřejmě jim dávat také prostor k jejich prezentaci. Jsem rád, že řada z nich se dokázala prosadit v nelehkém prostředí a jejich výrobky se dostávají na pulty obchodů nejen v našem kraji. My se vítězné výrobce snažíme dlouhodobě prezentovat nejen formou kampaní na sociálních sítích, ale také v rámci tradičního Dne Pardubického kraje, kde se uskuteční nejen samotné oficiální vyhlášení Regionální potraviny Pardubického kraje 2023, ale také zde mohou návštěvníci akce přímo oceněné výrobky ochutnat,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Jedním z nejviditelnějším marketingovým nástrojem je podpora značky v médiích. Například v pořadech: Kluci v akci, Pečení na neděli či Herbář. Pravidelně se značkou Regionální potravina můžete setkat v časopisech Apetit, Gurmet, Forbes a na významných akcích jako jsou dožínky na Letné, vinobraní na Pražském hradě a Země živitelka. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Cena hejtmana Pardubického kraje
K udělení Ceny hejtmana Pardubického kraje soutěže Regionální potravina Pardubického kraje 2023 navrhl zástupce Krajského úřadu ve spolupráci s koordinátorem soutěže a ostatními členy 3 výrobky z následujících kategorií:
Kategorie: Výrobek a výrobce: 1. Masné výrobky tepelně opracované Skutečská tlačenka Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka, s.r.o. 2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Pečený bok s česnekem TORO VM a.s. 4. Mléčné výrobky ostatní Mléko Diana Houdová, Spojil
Zařazeno | st 10.05.2023 00:05:00 |
---|---|
Zdroj | pardubickykraj.cz |
Originál | pardubickykraj.cz/aktuality/120713/znacka-regionalni-potravina-zna-v-pardubickem-kraji-sve-nominanty |