Dvě přední potravinářské firmy v Almaty s českými technologiemi

Dvě přední potravinářské firmy v Almaty s českými technologiemi

16.09.2020 / 04:27 | Aktualizováno: 12.05.2023 / 04:36

Dne 10. 9. 2020 navštívil velvyslanec Rudolf Hykl v Almaty známé čokoládovny Rakhat a pekárenský podnik Aksay-Nan, do kterých dodaly české firmy Velteko s.r.o., J4 s.r.o. a Topos a.s. moderní technologická zařízení. Oba závody představují ve svém oboru v Kazachstánu špičku a patří k největším domácím výrobcům.

Společnost Rakhat produkuje čokoládové výrobky již od roku 1942 a s nynější vysoce kvalitní produkcí nabízející více než 400 druhů je považována za vlajkovou loď kazachstánského potravinářského průmyslu. Zaměstnává kolem 4500 lidí, přičemž hlavní závod se nachází v Almaty, komerčním centru země. Roční tržby společnosti dosahují cca. 100 mil EUR. Velvyslanec R. Hykl se v doprovodu zástupce CzechTrade Petra Jurčíka a zemědělského experta ZÚ Arťoma Lukašova setkal s předsedou představenstva Rakhat Konstantinem Fedoretsem a ředitelem oddělení nákupu Maratem Nurgaziyevem. Kazašská strana vyjádřila velkou spokojenost s fungováním českých balících technologií, které do závodu v Almaty dodala česká společnosti Velteko s.r.o. z Vlašimi.

"Doufám, že tato reference poslouží při dalších probíhajících výběrových řízeních firmy Rakhat, jakož i na trzích EAEU,“ uvedl na schůzce s vedením podniku R. Hykl. Během jednání byly projednány další možnosti dodávek českých surovin pro výrobu firmy.

V Almaty uspěly i technologie z ČR na mísení těsta a na výrobu pekárenských produktů, které do Aksay-Nan - největšího pekárenského závodu v Kazachstánu, dodaly letos na jaře české společnosti J4 s.r.o. a Topos a.s. Podnik momentálně zaměstnává 1300 pracovníků a produkuje 600 druhů pečiva denně a to v objemu 140 tun. Jeho vedení vyjádřilo v průběhu schůzky s velvyslance R. Hyklem velkou spokojenost s přístupem českých dodavatelů zastřešených firmou J4. Podle slov ředitelky závodu Aksay-Nan Zariny Kanatbokové byly české technologie vybrány po dlouhých jednáních s řadou výrobců, mimo jiné i z Nizozemska a z Itálie a také na základě důkladného studia trhu. Z. Kanatboková ocenila především plnou adaptaci českého zařízení na technologické požadavky výroby v Kazachstánu a též schopnosti komplexní integrace všech komponentů dodávaných technologií.

„Česká linka nahradí jeden ze tří stávajících výrobních provozů a zároveň zvýší objem naší výroby na dané lince na trojnásobek,“ uvedla. Pro zajímavost, producenti z ČR dodávají do závodu Aksay-Nan od loňského roku také vysoce kvalitní český mák.

V závěru schůzky R. Hykl vyjádřil připravenost velvyslanectví napomoci s dalšími obchodními kontakty v České republice, včetně možnosti účasti na incomingových misích do ČR zaměřených na potravinářské technologie.

Dané dodávky českých technologií jsou významným úspěchem našich firem v Kazachstánu. Jedná se také o vítanou referenci, a to i v rámci celé Eurasijské ekonomické unie. Za prvních sedm měsíců roku 2020 vzrostl vývoz potravinářských strojů z ČR do Kazachstánu meziročně zhruba čtyřnásobně na úroveň převyšující 1,2 mil EUR.



Zařazenopá 12.05.2023 04:05:00
ZdrojMZv ČR v Astaně
Originálmzv.cz/astana/cz/obchod_a_ekonomika/dve_predni_potravinarske_firmy_v_almaty_1.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.