Vystrčilova cesta Olomouckým krajem: setkání se samosprávami, podnikateli, studenty i veřejností

Vystrčilova cesta Olomouckým krajem: setkání se samosprávami, podnikateli, studenty i veřejností (25.05.2023)

Perex:

25. května 2023, Olomoucký kraj. Předseda Senátu Miloš Vystrčil pokračuje v regionálním výjezdu po olomouckém regionu. V druhé části své cesty zavítal přímo do Olomouce, kde se setkal se zástupci místních samospráv, veřejnosti, školského i podnikatelského sektoru. Účastnil se také Agrárního sněmu a debaty na Univerzitě Palackého. V průběhu cesty jej doprovodili senátoři z volebních obvodů regionu: Lumír Kantor za Olomouc a Miroslav Adámek za Šumperk.

Předseda Senátu Miloš Vytrčil a hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek

Předseda Senátu Miloš Vytrčil a hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek

Předseda Senátu Miloš Vystrčil k jednání s vedením kraje uvedl: „Shodli jsme se, že je třeba rozlišovat, zda je lokalita vyloučená nebo strukturálně postižená spíše po menších územích, které spravují např. tzv. obce s rozšířenou působností. Stejný názor máme i na dopravní infrastrukturu, kterou je zapotřebí řešit společně. Dalším tématem byly prostředky, které jsou určené na podporu sportu především mládeže. Na úrovni Senátu by se mohli sejít hejtmani se zástupci Národní sportovní agentury a debatovat společně o tom, jak ty finanční prostředky spojit, aby se pomohlo sportování mládeže a tím i zdraví obyvatelstva. Načali jsme rovněž problém odpadového hospodářství a vládní konsolidační balíček.“ K setkáním s podnikateli, studenty a veřejností dodal: „Jsem přesvědčený, že je nutné, aby politik při své práci poznal život ve všech krajích v České republice a nikoliv, aby se zajímal jen o region, za který byl zvolen.“

Setkání s vedením Olomouckého kraje v čele s hejtmanem Josefem Suchánkem dominovala témata hospodářsky a sociálně ohrožených území, fungování Národní sportovní agentury a oblasti zákona o odpadech. S primátorem Olomouce Miroslavem Žbánkem diskutoval předseda Vystrčil o vládním konsolidačním balíčku, rozpočtovém určení daní, vztazích a pravomocech mezi vládou a samosprávou a rozvoji infrastruktury.

V úvodním projevu na 32. sněmu Agrární komorypředseda Vystrčil uvedl: „Produkce potravin je pro naši zemi naprosto zásadní, je důležité, aby spolupracovali ti, kteří pěstují plodiny s těmi, kteří ty potraviny pak vyrábějí. To úzce souvisí jednak s naší soběstačností, tak s bezpečností. Musím také dodat, že bych byl rád, kdybychom rozvoj zemědělství spojili s rozvojem venkova, jinak to nebude fungovat.“ Zmínil také nezbytnost vládního ozdravného balíčku. Agrární komora ČR zastupuje zájmy svých členů - zemědělců, lesníků, potravinářů, ale také včelařů a dalších. Má přes 100 tisíc členů.

Se zástupci podnikatelského sektoru se předseda horní komory Parlamentu setkal při návštěvě společnosti Honeywell. Ústředí společnosti ve Washingtonu navštívil již při své zahraniční cestě do USA v červnu 2022. V areálu v Hlubočkách u Olomouce vyrábí a opravují letecké motory. Při jednání s generálním ředitelem Martinem Šebestou a širším vedením společnosti se senátní delegace seznámila s fungováním firmy, jejími produkty a rovněž se specifiky globální výroby na Olomoucku. Diskuse zabrousila také do témat dopadů navrhovaného vládního konsolidačního balíčku či snahy firmy přilákat kvalifikovanou pracovní sílu již ze školních lavic. Následovala prohlídka výroby včetně modelů produktových motorů, dílny a jejich vybraných pracovišť.

Na Univerzitě Palackého, která letos slaví 450 let a je druhou nejstarší univerzitou v českých zemích, se předseda Senátu setkal s rektorem Martinem Procházkou. Dále navštívil Právnickou fakultu, kde se stal dočasným klientem tzv. právní kliniky, v rámci které si studenti zkouší řešení skutečných případů pod vedením vyučujících nebo právníků z praxe. Na půdě fakulty měli rovněž zájemci z řad studentů a veřejnosti možnost besedovat s šéfem Senátu, a to v rotundě – simulované soudní síni. Příchozí zajímal hlavně význam, činnost a výzvy Senátu, v dotazech se dostalo i na hodnocení vládního ozdravného balíčku či problematiku dezinformací.

Na závěr druhého dne cesty předseda horní parlamentní komory pracovně povečeřel se senátory z regionu Lumírem Kantorem a Miroslavem Adámkem a jejich zajímavými hosty, mezi kterými byli mj. laureáti Stříbrných medailí předsedy Senátu otec a syn Zatloukalovi. Večeře se konala na netradičním místě multifunkčního prostoru Long Story Short, který spojuje důraz na lokální hodnoty a kreativitu. „Olomoucký kraj je plný aktivních lidí, kteří se na sebe nebojí převzít zodpovědnost a starat se o sebe, o svůj kraj, o svoje město,“ komentoval setkání předseda horní komory Parlamentu.

Krátce stihl navštívit Vystrčil i druhý ročník mezinárodní urbanistické konference „Olomouc mezi minulostí a budoucností“, která má za cíl dát nový impuls urbanismu, územnímu plánování i hospodářskému rozvoji Olomouce.

První den cesty navštívil předseda Senátu Přerovsko, druhý den zahájil návštěvou oblasti Libavá, podrobnosti v tiskové zprávě. Pokračuje tak v sérií regionálních výjezdů, které mají za cíl přiblížit činnost a význam horní komory Parlamentu i mimo Prahu, stejně tak jako vytvořit prostor pro diskuzi s občany po celé republice.

Fotografie z regionální cesty jsou dostupné na webu Senátu (zdroj: Kancelář Senátu).

Lada Faldynová, 25.05.2023


Zařazenočt 25.05.2023 12:05:00
ZdrojSenát
Originálsenat.cz/zpravodajstvi/zprava.php?id=3583
Autorfaldynoval@senat.cz (Senát PČR)
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.