Lotyšsko na cestě k udržitelné energetice

Lotyšsko na cestě k udržitelné energetice

24.05.2023 / 16:31 | Aktualizováno: 24.05.2023 / 16:38

Po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině a následného dopadu jeho důsledků na energetickou situaci v Evropě se Lotyšsko snaží hledat a rozvíjet alternativní zdroje elektrické energie.

Se svým bohatstvím přírodních zdrojů a úsilím o snížení emisí skleníkových plynů chce Lotyšsko aspirovat na lídra v oblasti využívání obnovitelných energetických zdrojů v Pobaltí. Země se aktivně angažuje ve vývoji a implementaci nových technologií, které podporují udržitelnou energetiku. Lotyšsko má rozpracovanou řadu plánů a do oblasti energetiky chce letos i v následujících letech intenzivně investovat. Platí to i pro oblast výzkumu, vývoje a následné implementace nových technologií. To vše by mohlo představovat významné příležitosti pro české firmy.

  • - Větrná energie: Lotyšsko je ideální destinací pro využívání větrné energie díky svému větrnému potenciálu. V posledních letech byla vybudována řada nových větrných elektráren po celé zemi. Například projekt větrné farmy Targale získal významnou podporu a je očekáváno, že bude dodávat čistou energii pro tisíce domácností. Lotyšsko se domlouvá i se sousedním Estonskem na výstavbě off-shore větrných farem ve vodách Baltského moře.
  • - Biomasa: Využití biomasy jako obnovitelného zdroje energie se v Lotyšsku stává stále populárnějším. Země má bohaté lesy a zemědělskou půdu, které slouží jako zdroj biomasy. Místní podniky postupně investují do moderních zařízení na spalování biomasy, která vyrábějí teplo a elektřinu. Tyto projekty přinášejí ekonomické i ekologické výhody a pomáhají snižovat závislost na fosilních palivech.
  • - Solární energie: Solární energie zažívá v Lotyšsku rychlý růst. Počet solárních panelů instalovaných na střechách domů a budov se neustále zvyšuje. Lotyšská vláda poskytuje podporu a dotace pro instalaci solárních systémů. Města jako Riga také investují do solárních elektráren a fotovoltaických parků, které zvyšují výrobu čisté energie. Solární parky vznikají za podpory regionálních samospráv i dále od hlavního města, zejména v oblastech dále ve vnitrozemí, jako je region Latgale.
  • - Geotermální energie: I když geotermální energie nemá v Lotyšsku tak velký potenciál jako v jiných zemích, stále se zkoumají možnosti využití geotermálního potenciálu. Některé projekty zkoumají možnosti využití geotermální energie pro vytápění budov a sklizně tepla z hlubších vrstev zemské kůry.

Lotyšsko má potenciál stát se předním pobaltským hráčem v oblasti obnovitelných energetických zdrojů. Díky svému větrnému potenciálu, bohatství biomasy, rostoucímu využití solární energie a zkoumání možností geotermální energie se chce země přiblížit svému cíli dosáhnout udržitelné energetiky. Tyto inovativní kroky by nejen snížily emise skleníkových plynů, ale posílily by místní ekonomiku a zlepšily energetickou soběstačnost Lotyšska.

Marta Hušková, ekonomická diplomatka ZÚ Riga



Zařazenost 24.05.2023 16:05:00
ZdrojMZv ČR Riga
Originálmzv.cz/riga/cz/obchod_a_ekonomika/lotyssko_na_ceste_k_udrzitelne.html

Související témata

Lotyšsko | Energetika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.